Viss ir savākts, salasīts, sakaltēts un sapakots.
Šo sezonu tik daudz salasīts, kā nevienu gadu. Tas jau pateicoties blogam vairāk. Azarts bija visu vākt, lasīt un publicēt. Un arī pašam bija plānā dažus jaunus augus iepazīt.
Tātad:
Ievākti - 59 ārstniecības augi, augļi un garšvielas.
No tiem - 5 jauni apgūti augi:
(plānā bija tik 3).
- Lazdu mizas,
- Lazdu lapas,
- Pīlādžu lapas,
- Birstalas nārbulis,
- Ārstniecības ziepjusakne.
Ir taisīti eksperimenti, gatavotas eļļas, sīrupi un citas interesantas lietas:
- divšķautņu asinszāles eļļa,
- ceriņziedu sīrups,
- priežu pumpuru sīrups,
- priežu čiekuru sīrups,
- pieneņu medus,
- vaivariņu eļļa,
- gatavināts aroniju vīns. (Tas gan vēl gatavojas. Provēšanai būs tik uz pavasari).
Bija jau doma vēl vairāk receptes izprovēt. Daži pierakstos palika neizprovēti.
Bet tas tad jāatliek uz nākošo sezonu.
Nedaudz par augu uzglabāšanu.
Pakoju un uzglabāju visu brūnās papīra tūtās, ko pati gatavoju. Loksnes nopērku grāmatnīcā. Ekonomiski izdevīgi, kas nevar atļauties iepirkt linu un sašūt lina maisiņus augu uzglabāšanai. ;)
No loksnēm taisu lielās, vidējās un mazās tūtas.
Līmēju šādi -
1. Ņem lapu.
2. Pārloka uz pusēm, atstājot mazu maliņu.
3. To mazo maliņu noloka un pielīmē.
4. Tad ielieku roku, atdalu abas malas ...
5. ... paveļu tūtu uz sānu.
6. Un nolīdzinu malas vīles nedauz uz priekšu.
7. To mazo maliņu saloku uz pusi, ar ielocīti uz iekšu.
8. Pieturot kreiso malu, tādā pašā veidā uz iekšu ieloku otru malu.
9. Kad izveidojušās ieloces tūtai, atloka apakšmalu.
10. Un pielīmē, sasmērējot ar līmi, visas iekšējās ielocītes.
11. Izveidojas šāda tūta.
12. Ieliekot roku iekšpusē un izlīdzinot apakšu, var uzglabāt šādās pakās visu ko sirds kāro :D
Šādi pagatavoju visas savas pakas. Lielākajās, no vienas veselas loksnes taisu. Vidējās uz pusēm griežu. Mazākās -lielā loksne uz četrām daļām.
(bilde no vasaras vidus)
Tas arī laikam būs viss šoreiz par augiem.
Cik nu bija - tik nu bija, ņemiet par labu :)))
Nākošā sezona tik pavasarī. :D
Tikmēr garajos ziemas mēnešos šīs pakas tiks tukšotas, provētas un garšotas :)))
oho, kā no sirds strādāts,vienkārši malacis!:)
AtbildētDzēstpaldies, centos :)))
AtbildētDzēstizskatās tiešām iespaidīgi :) tik daudz augu un tik daudz interesantu recepšu. es arī par zāļu tēju lietošanu, tomēr manu kopskaits laikam nepārsniedz skaitli desmit. mani ļoti tas ceriņu sīrups ieinteresēja - kā tāds garšo? :)
AtbildētDzēstTiešām!!!! Visu cieņu!!! patiesi! :)
AtbildētDzēstCepuri nost Tavā priekšā. Es jau tavu blogu sāku izmantot kā enciklopēdiju, ja vajag ko uzzināt par zālītēm, tējiņām utt. Un viss ir tik iedvesmojoši, ka pašam uzreiz gribas dzīvot zaļāk.
AtbildētDzēstZālīšu Guru! Šitādu darbu, malacītis :)
AtbildētDzēst:))) Fantastisks darbs! Vai Tu pati to maz aptver!? es, līdzīgi kā Lenyy, Tavā blogā ieskatos, ja vajag ko par ārstniecības augiem uzzināt un ne tikai:))))
AtbildētDzēstOMG!!!
AtbildētDzēstBaigais malacis!
Hm, a Tu barteri taisītu? Man ir jauns pad.laiku linu palags. Ar birku:D
O jē, te ne tikai cepuri nost, bet visu pārējo ar':) Šitāds darbs ielikts!
AtbildētDzēstnu paldies paldies meitenes par komplimentiem. man jau visa šitā padarīšana liekas tāda ikdienišķa padarīšana un ikvasaras neatņemama sastāvdaļa, kad vairs to neuztveru kā kaut ko īpašu. tik ja kāds to no malas pasaka, tad jau laikam tā ir :))))
AtbildētDzēstandrasballe - Ceriņziedu sīrupu pirmo reizi provēju taisīt. Labs, garšo kā ceriņus ēstu :D vairāk domāts kādus dzērienu aromatizēt kopā ar citiem aromātiem.
Zkss - par to lina palagu varu padomāt, ko gribi pretī barterī? kādu tēju?
Nu ja ka! Kādu kumšķīti no Taviem krājumiem. Sazinamies @.
AtbildētDzēstIzcili!
AtbildētDzēstPaldies Irēna :)))
AtbildētDzēst