... un ballītes noslēgums.
Nu re, 17.datums arī klāt, kad apkopoju visas receptes par aronijām.
Tā jau arī jutu, ka viena uzrīkošu šo :D
Bet nu neko, esmu diezgan receptes savākusi pati, un dažas vēl izprovējusi.
Tad par receptēm ko izprovēju:
Aroniju kompots - gards jo gards sanāca, ko ziemā lietot dažādos dzērienos.
Aroniju marcipāna konfektes - labs, veselīgs našķis, ja pie rokas tik pāris ogas. Ļoti laba dāvana no šīm var sanākt.
Kaltētas aronijas tējai - arī par veselību jāpadomā. Tējā ļoti gardas, un piedod dzērienam smuku krāsu.
Tad vēl dažas receptes, ko tikko pagatavoju, un vēl tik top ;)
Aroniju sīrups.
Šo pagatavoju pāris dienas atpakaļ, kad domāju ko darīt ar pēdējo bļodu ogām.
Sabēru katlā ogas (bija apmēram 1 litrs), pāri pārlēju pusotru litru ūdeni, klāt vienu paku cukuru, un savārīju kādas minūtes 20. Izkāsu, ielēju atpakaļ katlā, pielēju klāt vienu pudelīti mandeļu esences, un vēlreiz uzvārīju. Tādu vārošu lēnām lēju pudelēs, korķēju ciet, un uz nakti "uz mutes" zem dvielīša izsildīties.
Gards, aromātisks mandeļu sīrups, ko ziemā lietot gatavojot dažādus dzērienus. Tik šādu mantu lietojot, jāuzmanās tiem, kam zems asinsspiediens. Jo aronijas ir ļoti spēcīgs asinsspiedienu pazeminātājs.
Šo sīrupu plānā arī lietot dažādu ēdienu, dzērienu krāsošanai. Ļoti skaista piesātināta krāsa.
Recepte izdomāta :D Stāvēju pie plīts un eksperimentēju tik :)))
Aroniju vīns.
Un tad vēl otra recepte no aronijām tikai vēl top. Jau pus mēnesi gatavinājās, un vēl vairāk par pus gadu gatavosies :D Tas ir aroniju vīns.
8 kg ogas noskaloju un saspaidot tās bēru lielajā 10 litru katlā visas. Klāt trīs pakas cukuru, 200 grami rozīnes un trīs krūzese ar svaigi spiestu ābolu sulu. Un pielēju katlu gandrīz pilnu ar ūdeni. Nopirku no "Mājas vīns" speciālo vīna raugu, pēc instrukcijas pagatavoju (35-40 grādu siltā ūdenī izšķīdina raugu), un pielēju sagatavotajām aronijām.
Tā šis katls man stāvēja gadrīz divas nedēļas un rūga. Katru dienu vairākas reizes apmaisot.
Un vakar viss katls tika izkāsts kārtīgi. Un izrūgušais šķidrums ieliets raudzējamā balonā. Izrūdzis skaitās, kad maisot vairs nešūmo un neputo praktiski necik.
Salēju 10 litrīgajā pudelē. Atlikušo tilpumu piepilda ar istabas temperatūras ūdeni, tad tas tika aizkorķēts, un ar trubiņu ūdens pudelē iekšā. Šādi jāstāv tagad viņam kaut kur mēnesi, kamēr beigsies burbuļošana.
(Tagad sēžot kabinetā un rakstot rakstu, dzirdu aiz muguras, kā istabas stūrī skaisti burbuļo mans vīns)
Kad beigsies pilnībā rūgšana. Tad vīns jāsalej pudelēs, jāaizkorķē kārtīgi un uz pagrabu nostāvēties pus gadu. Tad tik vīns būs gatavs, lai sāktu provēt un lietot.
Pirmo reizi gatavoju vīnu no aronijām. Ceru, ka mans sarkanvīns uz Lieldienām būs gatavs, un būs arī provējams :D
Recepti vīnam ņēmu šeit.
Un vēl nedaudz par aronijām.
Vēl komentāros Baiba pieminēja ābolu - aroniju ievārījumu, un aroniju sīrupu.
Tāpēc pameklēju neta plašumos, kur piedāvā vēl kādas receptes ;)
Un tātad, ja kāds grib provēt:
Ābolu - aroniju ievārījums;
Aroniju sīrups ar ķiršu lapām;
Aroniju biezenis ar cukuru, sula un ievārījums;
Bumbieru, ābolu un aroniju škēles;
Marinēti gurķi ar aronijām;
Ābolu un aroniju kompots;
Aroniju - cidoniju ķīselis;
Aroniju mērce;
Aroniju liķieris.
Nu tā apmēram :D
Cerams tagad būs idejas, kur un kā lietot aronijas. :)))
kur dabūt pa lēto vīna balonus?
AtbildētDzēstnezināšu gan kur pa lēto. man mantojums no senčiem. :)
Dzēstdepo ar22 autobusu,veikala cena
DzēstLiekas,ka visa nelaime aroniju nelietošanā ir nezināšana par nepieciešamo citronskābes piedevu. Receptēs piedāvāts no 1 līdz 3 tējkarotēm uz litru ogu. Pietiek ar mazumu, citādi prasīsies daudz cukura. Man patīk ar piparmētru piedevu. Gatavoju jau vismaz 10 gadus, daudz. Ģimene , draugi,- viss tiek izlietots. Ogas nemaksā neko!
AtbildētDzēstPaldies par piebildi.
AtbildētDzēst