10/07/2011

Kliņģerītes ziedi

 Sāku ievākt arī šādu augu. Mammai savā dārzā, piekodināju, lai saaudzē tā labi daudz. Jo ļoti vajadzēja šajā ziemā. Izlietoju visu.


Kliņģerīte
Kliņģerīsu preperāti iedarbojas nomierinoši, paildzina miegu, stimulē sirdsdarbību, pazemina asinspiedienu. padziļina elpošanu. Prepertātus, kā pretiekaisuma līdzekli, izmanto gastrīta, kuņģa un divadsmitpirkstu zarnas čūlas ārstēšanai. Kliņģerītes veicina žults sekrēciju. Tās palīdz aknu, žultsceļu un žultspūšļa iekaisuma gadījumā, samazina ginekoloģiska rakstura sāpes, regulē mēnešreizes.
Kliņģerītes tinktūra noder angīnas un citu strutainu procesu ārstēšanai mutes dobumā un uz ādas, kakla skalošanai. Šādu tinktūru var pagatavot arī pašu rokām, aplejot svaigus vai žāvētus kliņģerītes ziedus attiecībā 1:10 ar parasto degvīnu. Pēc desmit dienām tinktūra jau būs lietojama. Kakla skalošanai ņem 1 tējkaroti tinktūras uz glāzi ūdens un skalo daudzas reizes dienā. Labi palīdz, ja samērcētu marlīti liek uz furunkuliem, strutainām čūlām, ievainojumiem un sasitumiem. Iekšķīgi lietojot, šī tinktūra ir īpaši noderīga sievietēm, kas vecākas par 50 gadiem un kam nepieciešams normalizēt paaugstinātu asinsspiedienu. Lieto pa 15–20 pilieniem 3 reizes dienā pirms ēšanas, iepilinot nelielā daudzumā ūdens.
Saberztu kliņģerīšu ziedu galviņu pulveri pa 1 tējkarotei 3 reizes dienā tukšā dūšā ieteicams lietot gremošanas trakta ļaundabīgo audzēju gadījumā, jo tas samazina intoksikāciju, mazina sliktu dūšu, uzlabo apetīti un miegu. Tautas medicīnā kliņģerīti lieto, ja ir dzelte aknu un žultspūšļa slimību gadījumā, liesas slimību ārstēšanai, pret sāpēm kuņģī, pret klepu.
Lietošana.
Uzlējums. 1 tjk. kaltētu ziedu uz glāzi karsta ūdens. Nostādina 20 min. Dzer pa pus glāzi starp ēdienreizēm. 
Vai lieto dažādu komplekso tēju maisījumos.
Drogu uzglabāšanas ilgums.
1 gads.
Avots.
Grāmata - H.Rubine, V.Eniņa "Ārstniecības augi", izdevniecība Zvaigzne ABC, 2004.g.
http://www.fitoterapija.lv/lv/Fitoterapija-kunga-un-12-pirkstu-zarnas-iekaisuma-gadijuma-ar-paaugstinatu-kunga-skabes-sekreciju.php
Šo drogu tikai un vienīgi patreiz pielietoju kompleksajās tējās pie ginekoloģiskajām problēmām.

2 komentāri:

  1. Es reti komentēju pie šiem ierakstiem, bet liels Tev paldies par tiem, vienmēr rūpīgi izlasu un, cerams, kaut kas nogulsnēsies atmiņā. Noteikti ir ļoti daudz tādu pašu lasītāju, kas ir Tev par tiem pateicīgi, bet ne katru reizi to pasaka.

    AtbildētDzēst
  2. nu droši vien ir vēl klusie lasītāji :))))
    es daudz nebēdā ja nekomentē. es pilnīgi saprotu, jo ir dienas kad pat piecas tējas aprakstu.
    man vairāk šis viss ir kā personīgā dienasgrāmata un uzskaitītājs. Tagad kopš blogojos, es vairs tējas neskricelēju uz lapelēm, kuras bieži sīkie pamanās, sakošļāt, saplēs, vai sazīmēt. Man ērti un ātri aplūrēt, kam kas, un galvenais uzskaitījums iet :) un arī lieku reizi sev atgādinu kas kan der :D

    AtbildētDzēst