10/07/2011

Madara īstā un vienīgā :)))

 Šodien tiku arī pie auga, kas manā vārdā saukta  - madara.
Lasu tikai to īsto, dzelteno madaru. Var arī protams ķeraino madaru, mīksto jeb balto madaru vai smaržīgo madaru. Bet es kaut kā esmu jau gadiem pieturējusies pie šīs vienīgās.


Madara.
Drogai ir urīndzenoša, pretiekaisuma, pretsāpju, savelkosā un nomierinoša iedarbība. Madara mazina krampjus, spazmas, veicina brūču dzīšanu. Palīdz nervu slimību ārstēšanai, pret bezmiegu. To lieto arī kompresēm un peldēm ādas slimību - psoriāzes, piodermijas, vaskulītu un pat ādas vēža ārstēšanai. Vislabāko efektu dod uzlējumu lietošana vienlaikus ārīgi un iekšķīgi. Ādas slimību ārstēšanai izmanto svaigu augu sulu.
Lietošana.
Uzlējums: 2 tjk. drogas aplej ar 2 glāzēm verdoša ūdens, atstāj ievilkties 1 stundu, nokāš, dzer pa nelielām porcijām dienas laikā vai pa 1/2 glāze 4 reizes dienā. 
Var lietot dažādu komplekso tēju maisījumos.
Brīdinājums.
Ja lieto smaržīgo madaru lielās devās, tad var izraisīt saindēšanos - galvassāpes, reiboni, vemšanu.
Drogu uzglabāšanas ilgums.
1 gads.
Avots.
Grāmata - H.Rubine, V.Eniņa "Ārstniecības augi", izdevniecība Zvaigzne ABC, 2004.g.

Šo augu lietoju pie iekaisumiem, un nomierinošo tēju sastāvā.
Ievācu augu ziedēšanas sākumstadijā. Ja augs ir pilnziedā, vai jau drusku nozied, tad lielāka iespējamība, ka kaltējot droga paliks nepatīkami brūna. Tāpēc ievācu tikko ziedošu, lai saglabātu kaut cik krāsu. Un arī lietošanā der tikai līdz pavasarim. Rakstu, ka derīga gadu. Bet patiesībā, šī ir viena vienīgā (vismaz man zināmā) tēja, kas ārstniecīskās spējas sevī spēj saglabāt tikai līdz pavasarim. Tad droga jau paliek mazvērtīga.
Un protams ievācu arī spilvenu pildīšanai šo augu. Labi papildina spilvena smaržas buķeti :)

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru