10/07/2011

Dilles, tās dārza smaržīgās

 Atkal turpinu par tējām rakstīt.
Šoreiz par tēju dille. Nē nu var jau arī garšvielās, saldēt, kaltēt, ko arī daru.
Bet šoreiz tieši par tēju, kā to lietot un kam der ;)
Ievāc tos zaļos garos kātus, kas jau saziedējuši. Bet nevajag atļaut pāraugt, vai pat brūniem palikt. Vajag zaļus, tādus kā gurķu marinēšanai daudzi lieto. Vāc visu augu, lakstus, ziedus, sēklas.


Dārza dille.
Dilles augļi, lapas un laksti sekmē gremošanas sistēmas darbību, palīdz atbrīvoties no gāzēm zarnu traktā, novērš spazmas, stimulē piena sekrēciju, paplašina asinsvadus un normalizē paaugstinātu asinsspiedienu, sekmē žults sekrēciju un diurēzi.
Lietošana.
Tēja: 1 ēdamkaroti drogu aplej ar karstu ūdeni, ļauj ievilkties 30 min. Lieto 1/2 - 1/3 glāzes 3 vai 4 reizes dienā pirms ēšanas.
Brīdinājums.
Grūtniecības laikā nav ieteicams lietot dilles lielās devās.
Drogu uzglabāšanas ilgums.
1 gads.
Avots.
Grāmata - H.Rubine, V.Eniņa "Ārstniecības augi", izdevniecība Zvaigzne ABC, 2004.g.

Šo tēju esmu lietojusi ļoti daudz. Grūtniecības laikā labi palīdz pret gāzēm vēderā. Kad baroju mazos ar krūti, ideāla tēja piena vairošanai. Tad tēju dzer ar pienu. Mmmm, ļoti garda. Tādu es varētu dzert un dzert. Man ļoti garšo ar iebiezināto pienu taisīta.
Un tad protams mazajiem devu, un arī tagad dodu, kad sagāzējas vēders, pret vēdergraizēm, un vēdera pūšanos. Man mazie vispār nezināja kas ir kolikas. Vienu reizi Markuss nobļaustījās pamatīgi no vēdersāpēm, kaut kur divos mēnešos, no tām saucamām kolikām, es tēju pat iedevu  pa taisno mazajam padzerties pāris tējkarotes. Pēc 15 min no sāpēm ne miņas, un puika aizmiga saldā dusā.
Šī tēja - var teikt, man ir espumizana vietā. :D

2 komentāri:

  1. Latviešu valodā ir iztulkota tādas trīs grāmatu sērijas.. "Alu lācha klans" " Zirgu ieleja" " Mamutu mednieki" - un tur galvenā varone ir Eila(zāļu sieva) un nebūt veca vai kā:) jauna un pilna galva ar gudrībām par to ko katrs lakstiņš dod un paveic:) Tad nu ja esi lasījusi, visu laiku Tevi asociēju ar viņu.. tajā gudrības ziņā:) bet ja neesi! tad ja patīk "pasakas" lieliem cilvēkiem, tad jālasa!!!:)ja vien vispār lasīšanai ir laiks :)

    AtbildētDzēst
  2. būs jāsameklē grāmatas un jāizlasa :D
    par tādām nezināju. Ziemā garajos vakaros tik atrodas laika pievērsties literatūrai :))))

    AtbildētDzēst