Šogad lasīju tikai tik, cik pietiek savējiem un apkārtējiem. Lasīju tikai tik, cik laiks ļāva.
No augiem šogad ielasīt:
1. Āboliņš sarkanais.
2. Asinszāle divšķautņu.
3. Auzu skaras.
4. Baziliks.
5. Bērzu lapas.
6. Biškrēsliņš.
7. Blusu sūrene.
8. Pļavas bitene.
9. Brūklenes mētras.
10. Ceļmallapas.
11. Dille dārza.
12. Ganu plikstiņš.
13. Gaiļbiksīte.
14. Gurķumētra.
15. Kliņģerītes ziedi.
16. Kumelīte dārza.
17. Koriandrs.
18. Krūzmētra.
19. Lazdu mizas.
20. Lupstājs.
21. Madara īstā.
22. Maura sūrene.
23. Māllēpes ziedi.
24. Māllēpes lapas.
25. Mārpuķītes.
26. Miltenājs.
27. Nātre.
28. Panātre.
29. Pelšķis.
30. Pēterene.
31. Pētersīlis.
32. Piparmētras divi veidi.
33. Priežu pumpuri.
34. Rudzupuķes ziedi.
35. Sētložņa efeju.
36. Smiltsērkšķu lapas.
37. Selerijas laksti.
38. Ugunspuķe.
39. Upeņu lapas.
40. Veronika.
41. Vijolīte trejkrāsu.
42. Vībotne.
43. Vīgrieze.
44. Vīrcele.
45. Virši.
46. Vīnogu lapas.
47. Zemeņu lapas (meža).
Saknes:
48. Baldriāna sakne.
49. Dadža sakne.
50. Pienenes sakne.
Augļi, ogas:
51. Ābolu mizas.
52. Aronijas ogas.
53. Brūkleņu ogas.
54. Mežrozīšu augļi.
55. Pīlādžu ogas.
56. Upeņu ogas.
57. Kadiķogas.
--------------------------------------------
Neskatoties uz nevaļu un aizņemtību, tomēr saleca 57 ārstniecisku vienību. Daudz, bet tomēr mazāk nekā iepriekšējās sezonās. Izpalika dažas tējas, ko nepaspēju ielasīt, kā - pīlādžu, mežrozīšu, lazdu lapas. Arī avenāji kaut kā paslīdējuši garām, un nav ielasīts.
Gatavots tika tradicionālais - priežu čiekuru un pumpuru sīrupi, pīlādžu džems.
Uz eksperimentiem šosezon biju paslinka, praktiski nekā jauna. Tik dadža saknes uzlējums eļļā. Kurš joprojām stāv ledusskapī un nezinu, kas no tā sanācis. Nav bijis vaļas pārbaudīt.
Nu slinka, slinka šosezon biju. :D
-------------------------------------------
Vienu recepti varu atrādīt, kas izpalicis publicēšanai.
Pīlādži.
Izvārīju džemu.
Ieliku kompotā.
Un pagatavoju arī sukādes.
Šīs spaidas palika pāri no džema gatavošanas. Par cik džemu vārot iesākumā vāru bez cukuru, izspiežu caur sietu, tad kas palika pāri ir ļooooti nesalds.
Spaidas uz pannas virsū, labi daudz cukuru pāri, un uz lēnas uguns cepu, līdz cukurs karamelizējas, un viss kārtīgi izmaisījies.
Visu uz pannas, uz cepampaīru virsū plānā kārtā. Un cepenē karsēju 50 grādos, kamēr pazuda viss liekais mitrums. Apmēram pus dienu žāvējās.
Traukā iekšā un gatavs.
No šādas masas var gatavot konfektēm pildījumu, var našķēt tāpat. Nav pārāk ciets, var viļāt bumbiņās, bet ne pārāk mīksts, lai bojātos vai zaudētu formu.
Nākošo sezonu esmu apņēmusies savest kārtībā lapu - Ārstniecības augi. Prasās pēc pārskatīšanas, papildināšanas un salikšanu alfabēta kārtībā. Varbūt kādam ir vēl kāda ideja kā labāk uzlabot šo lapu. Jo zinu, ka daudzi izmanto kā špikerīti. Rakstiet, izsakieties.
Bet tagad nosacīti nesezonā (jo īstenībā cauru gadu jau pie dabas labumiem var tikt) baudam kārtīgu zāļu tējas krūzi ar pagatavotiem labumiem.
Bagātīgs klāsts. Kā lieto pīlādžu lapas?
AtbildētDzēstSadaļā pie ārstniecības augiem var atrast aprakstu:
AtbildētDzēsthttp://pukuzirnis.blogspot.com/2011/05/piladzu-lapas.html
Madara, tev lielum lielais paldies! No taviem rakstiem arī mūsmājās ir ienācis priežu čiekuru sīrups - mums palīdzējis jau vairākkārt, panātre - tie kas nezin droši palasa cik laba un noderīga! Cigoriņu ziedus man ieteica vākt mana omīte un raspodiņš arī. Tavi raksti ir iedvesmojoši, mans tējas skapītis vairs nezin kas ir krāsainās un smaržīgās lielveikalu paciņu tējas :) Paldies tev :)!!!
AtbildētDzēst