29/06/2013

Pļavā ar grāmatu.

 Fonam. :D
Gribēju 3 minūšu garu fona dabas skaņu, bet uzbāzīgie odi, un ik pa laikam tālumā pa lielceļu braucošiem auto, nebija iespēja ilgāk par minūti uzņemt. :)


Vidzemes pļavas.


Asinszālīte divšķautņu.


 Māllēpes lapas.


Pa brīnumu nebija dzeltenās madaras. Lasīju balto mīksto madaru.


Atradās pa kādam pelašķītim jau.


Vēl noķēru birstalas veroniku.


Un pirms aizbraukšanas saziedēja arī vīgriezes.


Tiku arī pie baldriāna saknītes. Zinu nav īstais laiks vēl. Bet es to ievācu tikai Rankā, un tad uz gadiem 3 noteikti.


Lielu klāstu no āboliņiem atradu.
Baltais āboliņš.


Sarkanais ābolinš.


Zirga āboliņš.


Bastarda āboliņš.


Un pilna plāva bija Pļavas dedestiņa.
Uzzināju, ka ļoti noderīga zālīte. Tad nu cītīgi lasīju arī šo.


Un lasot, atradās arī pļavas dedestiņa ar atšķirīgu krāsu. Nedaudz gaišāku dzeltenumu.


 Abas saliekot kopā, jo īpaši var redzēt krāsu atšķirības.


Atradu arī, ka Tīrumu pēterene ir lielisks ārstniecības augs.


Un arī Vanagu vīķis.


Nedaudz savādāks ir Žoga vīķis. Bet tam gan ārstniecības nozīmes neatradu. Bet vismaz iepazinu kā izskatās.


Un vēl daži, kam neatradu ātstniecības nozīmes, bet iepazinu nosaukumus.
Raibais aklis


Parastā brūngalvīte.


Pļavas spulgnaglene.


 Matainā vēlpiene.


Un tā staigājot pa pļavu, atradu arī Latvijā aizsargājamo augu, savu vismīļāko puķi - naktsvijole.


Un tad nonācu pie sava Ganu plikstiņa. Tā staigājost un vācot beigās konstatēju, ka ļoti līdzīgi vēl aug. Un tie nav plikstiņi. Un kas man var palīdzēt atšķirt?

Šo zinu nemaldīgi - Ganu plikstiņš.


 Bet kas ir šis? It kā līdzīgs, bet tomēr atšķiras. Ne tik smalks. Daudz resnāks, zemāks.


Šo atradu. Tas ir - Tīruma naudulis.


 Te visi trīs kopā.


Un staigājot ārā un pētot, uzdūros vēl ceturtajam līdziniekam.Viņš pilnībā atšķiras ar zobainām lapiņām, kādas nav 3 iepriekšējiem. Šo arī neatpazinu.


Te visi četri jau rindā. Jau herbāriju veidā. Jo ievācot pa eksemplāram, arī nospiedu grāmatās. Tagad tik jāatrod, kas ir Nr.2 un Nr.4.
(Patreiz pēc manām domām Nr.2. ir Tāla plikstiņš. Nr.4. ir Nezālienes sīkķērsa). Pēc garšas lapiņas visiem vienādi, pat likās ka varētu Nr.2 dārza cietķērsa jeb kressalāts).


Vēl protams provēju dažas eļļas pagatavot. Kārtējo reizi smaržeļļu gatavoju. Arī no jasmīniem nav iespējams dabūt ārā aromātu eļļā. Eksperiments neizdevās.


Bet toties gatavojas pārbaudīta vērtība - divšķautņu asinszāles eļļa.


Un te jau viss ievāktais kopskatā. Tik es atvedu mājās uz Ventspili, kas turpina kaltēties manā zāļu istabiņā.


Pabiju arī Gaujsmalā, kur satiku Laini. Mēģināju tikt pie buntītes upesmētrām. Bet diemžēl tiku tik pie 3 niecīgiem zariņiem, ko drīz vien ar bērniem tējā nodzērām. Vajadzīga laiva, ja grib tikt pie lielāka klāsta.


Bet tās divas nedēļas Rankā bija par maz. Tik tikai par augiem izzināju un ievācu. Pietrūka nedēļa. Grbējās vēl iepazīt vienu augu klāstu - stiebru zāles. Bet tas laikam jāatliek uz nākošo reizi. :)

7 komentāri:

  1. Foršs apkopojums par ārstniecības augiem, jo sevišķi, ka par citiem nemaz nezināju, ka tos var arī lasīt tējām. Kadam nolūkam to pļavas dedestiņu lieto? Līdz šim domāju, ka tā ir vnk dzeltena puķīte. Skatījos googlē - tur teiks klepum, bet nu Tu noteikti precīzāku pielietojumu.
    P.S.Ja vien man pa vasaru neņemtu pauzi blogam, noteikti piedalītos Tavā augu vākšanas atskaitē ;) Vakar kā reiz pa Jāņiem savāktās tējiņas, jau izkalstušas, saliku pa traukiem.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. es ar patreiz par dedstiņu zinu tik cik man komentā ierasktīja pie top12 otrās atskaites.
      un jau noprovēju. kā reiz aizbraucot uz ranku tik ar plikām pēdām vien, norāvu smagas iesnas. dzēru dedestiņu sutkas laikā atnāca deguns vaļā un visi draņķi šķidrinājās un tīrījas. tātad darbojas :)

      Dzēst
  2. Un tas nav jasmīns, bet filadelfs, man būs domāt... Es, ja kas vēl pirms bērniem nežēlīgi aizrāvos ar tējaszālēm. Arī savācu visādu labumu vairāk kā saprašanas, bet nu gadiem ejot esmu sapratusi, ka mūsmājās rullē 3: kumelītes, liepziedi un upesmētra. Galīgā badā padzeram arī gaiļpiešus un sarkano āboliņu, bet, cik atceros, tad tie jau vairāk garšai, nevis efektam... :)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. nu man īstenībā vienalga filadelfs vai jasmīns. gribēju tikai smaržeļļu tik iegūt. ko kādreiz likt klāt ziepju masai lai aromātu gūtu.
      bet par tējām man mājās ir top 20 tēju izlasē :D man daudzas rullē un visām ir dažādas nozīmes un lietošanas. un nepiekritīšu par gaiļpiešiem un āboliņu. gaiļpieši labi klepu ārstē un nomierina nedaudz. bet sarkanais āboliņš vispār ir latvijas ženšeņs. ļoti plašs ārstnieciskais lauks.

      Dzēst
  3. Jā, fonam tiešām tā jauki putniņi čivina un...dūc odi:)
    Un es naktsvijoli sen neesmu nekur manījusi- skaisti!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. jā es arī starp citu naktsvioli ilgi nebiju redzējusi. un bija patīkami atkal ieraudzīt savu mīļāko puķīti. sajust to reibinošo smaržu. Tāpēc laikam ir tik mīļa, ka skaisti smaržo, skaisti izskatās, bet nevari noplūkt lai vāzē sabāzt. tik tik cik satiec, ieraudz un izbaudi mirkli :D

      Dzēst
  4. Sveika. ar baudu skatos tavas bildiites :) ...te jau ar mekleesanu jaameklee vieta kur vispaar var augus preks teejaam sapluukt(vissi kakti ir saindeeti).tas ceturtais plikstina paveids vareetu arii zjodzene buut http://www.latvijasdaba.lv/augi/meklet/ nevaru iisti redzeet kaadi ziedi!vina ir loti garsiiga(assa,riekstaina garsa).Un pret kaadaam kaiteem ir plavas debestina-to es veel nekad neesu teejaa pluukusi?!
    noveelu saulainu dienu .....Liiga

    AtbildētDzēst