19/09/2011

Ruma ābolīši un vaniļas biezpienmaize.

 Uz mūsu zemītes tāda dīvaina ābele man aug. It kā meženis ieaudzis. Vīrs jau gribēja likvidēt, bet es neļāvu. Nu tik feinus mazus ābolīšus šis koks ražo, ka grēks būtu nīcināt ārā. Āboli ir tik lieli, kā vidēja lieluma cūkupupa :D
Un man sagribējās no šiem izveidot kaut ko līdzīgu tiem kokteiļu ķirsīšiem, kas pārdodas veikalos. Un kāpēc nevarētu būt ābolīši? :D


Nomazgāju ābolus, sabēru pa tīrām burkām, un pārlēju no tējkannas ar tikko uzvārītu verdošu ūdeni. Noblanšēju vienu minūti. Tad ūdeni nolēju katliņā, piebēru cukuru un uzvārīju sīrupu, kad sīrups vārījās, pielēju trīs pudelītes ruma esences. Vēl minūti pavārīju, un tad visu salēju pa burciņām. Ieliku bļodā ar ūdeni un pasterlizēju vēl minūtes 10. Sterlizēšanas laikā, divām burciņām pa ēdamkarotei ielēju iekšā aroniju sīrupu (tas man nedaudz palicies pāri bij` no vārīšanas). Tad vākoju ciet, uz mutes zem frotē dvielīša izkarsēju. Gatavs. Doma lietot pie dzērieniem kā našķīti, kā smaržīgu akcentiņu svētkos. Nu vai nav feini. Tie ar aroniju sīrupu pat feināki izskatās :)))

Tad vēl aizvakar, uz darbu līdzi ko kolēģus sacienāt, tapa vaniļas biezpienmaize.
Vajag:
Pamatnei:
- 100 gr sviests,
- 100 gr cukurs,
- 1 ola,
- 250 gr milti,
- 1 tējk. cepamais pulveris
Virsējai kārtai:
- 400 gr biezpiens,
- 3 olas,
- 50 gr cukurs,
- 1 tējk. vaniļas cukurs,
- 2 ēd.k milti.

Veido smilšu mīklas pamatni. Izkausē svietu, atdzesē. Olas sakuļ ar cukuru līdz veidojas putas. Iemaisa sviestu, cepamo pulveri, un tad miltus, kamēr veidojas mīkla.
Virsējo kārtu - sakuļ olas ar cukuru, pievieno vaniļas cukuru, iejauc biezpienu, izmaisa un iejauc miltus.
Uz pannas izklāj plānā kārtā mīklu. Ieliek 180 grādu karstā krāsnī un pacep 3 - 5 min. Ņem ārā un lej virsū biezpienmasu. Ja vēlas var uzkaisīt kanēli, un liek cepties tālāk uz 25 - 35 minūtēm. Gatavs.


Ātra, feina un garda recepte.
Man jau tādas tīk :D
Es nobijos, ka biezpienmasa pa šķidru un iejaucu vairāk miltus. Izrādījās, tas uztaisīja nedaudz pa sausu to visu. Tāpēc labāk likt tik cik prasīts. Tad būs sulīga un garda.

Tiku arī pie jaunas dāvanas. Uzminiet kas tas ir?
Māsas dēls atbrauca mājās brīvdienās paciemoties no Vācijas pie savas ģimenes. Un šis bij` nopircis sev. Un tad padomājis, kur tad viš` tādu liks, un atdeva man.
Es no laimes gandrīz pamiru, kad ieraudzīju kas tas ir :D


Es pat nezinu kā īsti sauc, bet ar to uzparikti dedzina koka dēlīšos, ko nu sirds kāro - zīmējumus, tekstus, rakstus.
Es atceros no bērnības, ka tādu līdzīgu lietojām darbmācības stundās un zīmējām uz koka dēlīšiem. Un tas aromāts, kas nāca no dedzināta koka. Mmmm, pat tagad sajutu degunā to jauko aromātu :D
Bet šis komplekts jau ir pa kruto, kādi tik tur uzgalīši nav, un ar dažādiem rakstiem un zīmējumiem. Ak kā jau gribas ķerties klāt un provēt. :)

11 comments:

  1. Lieliski! Gan ābolīši, gan sedziņas, gan dedzināmais. Kādi tie ābolīši pēc garšas?

    Gaidīsim bildes ar dedzināmajiem darbiem.

    AtbildētDzēst
  2. Tev tiešām raženas brīvdienas bijušas :) Ābolīši izskatās super labi.. diez kur es tādus varētu dabūt, jo ļoti gribētos izmēģināt.. :)

    AtbildētDzēst
  3. Tas dedzināmais - jēl!!! SUperīgs:) jau siekalojos gar tiem uzgaļiem:)
    Mūslaukos visus mazmazītiņšķirnes ābolīšus sauc par paradīzes āboliem...- bet Tev noteikti sanāks gardāki par kokteiļķiršiem!

    AtbildētDzēst
  4. Ļoti praktisks pielietojums būs mazābolīšiem! Noteikti uz kūkām arī varēs uzlikt un bērni tik stieps rociņas pēc tiem. :)
    Biezpienmaizi noteikti izmēģināšu! Sen jau lūkoju pēc vienkāršas biezpienmaizes receptes. :)

    AtbildētDzēst
  5. oo, kamēr biju šaušanas nodarbībā, saleca komenti :) paldies, un prieks ka noder kādas receptes :D
    mazābolīši garšos pēc ruma, bet bez piliena alkohola. tāpēc domāju ka der arī mazākiem našķos. un laba ideja - uz kūkām. nebija pat ienācis prātā :D

    AtbildētDzēst
  6. Viss pa feino - gan pundurābolīši, gan maizīte un leļļu gultas veļa! Bet nu tādu kokā dedzināmo komplektiņu es arī gribētu!

    AtbildētDzēst
  7. SB - pēc kokā dedzināmo, tad jādodas uz vācu zemi pakaļ :D jo, tiešām, šeit nekur tādu neesmu redzējusi, un ja būtu tad droši vien kāds ķīniešu pakaļdarinājums, kas izjuktu pa "vīlēm" drīz vien :))

    AtbildētDzēst
  8. Man ļoti patika gultasveļiņa, nosiekalojos gar ābolīšiem un uzcepu biezpienmaizi!Dikti garda sanāca!Paldies!Bet dāvana Tev vienkārši super!

    AtbildētDzēst
  9. mana biezpienmaize aizgājusi tautās :)))

    AtbildētDzēst
  10. Ir gan biezpienmaizes receptes tautas aizgājusi. Vakar arī es savai saimei uzcepu. Visi gardi mielojāmies. :) Paldies!

    AtbildētDzēst
  11. Lūdzu, lai labi garšojas :D

    AtbildētDzēst