22/09/2011

Pīlādžogas

Un pēdējā tēja, ar ko noslēdzu sezonu ir pīlādžogas.


Pīlādžogas.
Pīlādžu augļus, to uzlējumu, novārījumu un sulu lieto profilaktiski un saslimšanas gadījumos ēstgribas rosināšanai, gremošanas veicināšanai, pret vēdera aizcietējumu, dzelti, vielmaiņas traucējumu novēršanai, pret nieru un urīnpūšļa akmeņiem, vairogdziedzera hipofunkcijas un saaukstēšanos gadījumos. Palīdz atveseļošanās periodā pēc smagām slimībām un operācijām. Lieto mazasinībai, dzelzs deficīta un sliktas asins recēšanas gadījumos. Pīlādžogas lieto arī ikdienā garšīgas tējas pagatavošanai.
Lietošana.
Uzlējums vai novārījums - 3 ēd.k. drogas uz 1 litru ūdeni. To dzer pa 1 glāzei dienā ar ēdamkaroti medus. Var ogas iebērt termosā, apliet, un notur vidēji 3 - 4 stundas.
Var lietot dažādu komplekso tēju maisījumos.
Var vārīt ievārījumos, sīrupos, džemos.
Brīdinājums.
Parastos pīlādžus nedrīkst lietot, ja ir pastiprināta asins recēšana.
Drogu uzglabāšanas ilgums.
3 gadi.
Avots.
Grāmata - H.Rubine, V.Eniņa "Ārstniecības augi", izdevniecība Zvaigzne ABC, 2004.g.

Es pīlādžogas kaltēju vai nu tāpat vai cepeškrāsnī 50 grādos. Lietoju kompleksajās tējās pret saaukstēšanos, un citām vīrusu slimībām, pret vielmaiņas traucējumiem. Tad vēl maļu veselīgajās brokastīs, un vēl vāru pīlādžu sīrupu.

Ja kādam interesē - daru tā:
Salasītās ogas pāršķiroju, un kārtīgi nomazgāju. Visu maisiņos iekšā un saldētavā uz 24 stundām izsaldēties.
Tad ņemu ārā, un visas sasalušās ogas caur gaļas mašīnu samaļu. Ieberu visu masu katlā, un pārberu ar cukuru. Apmēram uz 1 kg ogu 1 kg cukurpaku. Un atstāju kādas stundas 3 - 4. Tad masa jau ir atsalusi, un veidojas kopā ar cukuru šķidrums. (Var nedaudz pieliet ūdeni, bet pavisam maz, lai nav pārāk šķidrs).
Šauju uguni apakšā un vāru stundas 2 - 3 noteikti (zem mazas uguns). Kamēr izvedojies piesātināts biezs sīrups. To visu masu caur sietu izkāšu un izberžu. Atpakaļ katlā, uzvāru vēlraiz, un tad sapildu pudelēs vai burkās, tīrās, izkarsētās. Novākoju un zem dvieļa vēl izkarsēties. Gatavs.


Man sanāk tāds biez, biezs sīrups, kas gandrīz atgādina džemu, ka praktiski var uz maizes smērēt. Domāts šo lietot ar karstu ūdeni - kā karstais dzēriens, kad kāds bacilis ir uzbrucis. Bet ikdienā jau tiek lietot gan pie pankūkam, cepts bulkās, smērēts pildījumos, vai tāpat pa karotei našķējamies.

Šo pagatavošanas recepti ieteica draudzene. Un tagad tik tā daru, ka ogas caur saldētavu, un negaidu kad pirmās salnas tās nokniebs. Jo vienu gadu tā gaidīju, gaidīju. Sagaidīju pirmo salnu un dabūju visas melnas ogas zemē. Un paliku bešā. Tāpēc tagad negaidu. Novaktēju tik, kad gatavs. Lasu un gatavoju. :))

4 komentāri:

  1. Mans rudens favorīts ir pīlādžu džems...tā es to saucu...Nu ļoti garšo :)

    AtbildētDzēst
  2. Nu šis ar kaut kur līdzīgs kā dzems jau sanāk :)

    AtbildētDzēst
  3. es tika sagaidu salnas ( tas laikam man atsver saldētavu :)) un tad vācu ogas...

    AtbildētDzēst
  4. tieši tā - pirmā salna vai saldētava ;)

    AtbildētDzēst