25/08/2011

Manas " veselīgās brokastis "

... ko parasti ēdu vakariņu vietā :D

Nespēju noturēties, un šodien jau samalu pirmo savu ārstniecības augu + dāzreņu + ogu miksli, kaut vēl dažas sastāvdaļas vēl kaltējas, un tiks vēl tik kaltētas :) Kopš pavasari neesmu ēdusi savu slaveno (vismaz manu draugu vidū) brūvējumu.

Kas tad man te ir jau sakaltēts:
 - upenes, ķirbju mizas, burkāni un bietes, un brūklenes.
 - un ārtniecības augu mikslis, kas jau man ir sakaltēts pa visu vasaru. Šeit dažas sastāvdaļas vēl trūkst, kuras vēl kaltējas tik. Tāpēc šoreiz mikslim ielasījās: Nātre, ceļmallapas, upeņu lapas, mežrozītes lapas, aveņu lapas, bērzu lapas, melleņu mētras, pelašķis, vīgriezes ziedi, viršu ziedi, vībotne, meža zemeņu lapas, mārpuķīte, māllēpes lapas, panātres baltie ziediņi, dilles laksti.


No cepešpannas, paķēru vēl siltas aronijas, kas jau visu nakti kaltējas cepeškrāsnī. Ceru, ka šovakar būs pavisam gatavas :)


Un to visu samalu kafijas dzirnaviņās.
Un tad?
Tad no visa tā - veselīgā, vitamīniem, minerālvielām, un šķiedrvielām bagātās masas, viena ēdamkarote (apm. 10 grami) tiek iemaisīta kādā skābpiena produktā. Kas katram iet pie dūšas - kefīrs, paniņas, rjaženka. Ir kam pat garšo tomātu sulā. Arī tanī var :)


Un vēl labākam efektam, savām vakariņām piemetu, šad tad klāt, pēc izvēles diedzētos graudus, vai linsēkas. Vai abus kopā. Un kas vēlas - var arī klijas. Tad jau šim būs zarnu skrubējošais efekts :)


Jāļauj tad šim visam pastāvēt minūtes 10 - 15. Lai ievelaks un uzbriest. Biete, aronija un upenīte, brieztot to visu smuki iekrāso.


Labu apetīti!
Šodienas pagatavotais man prasās drusku saldāks. Jāskatās šogad tādi saldāki āboli, ko sakaltēt klāt. Tas nedaudz piedod saldumu.
Kā jau teicu, vēl tikai tiks ievāktas un kaltētas sastāvdaļas, līdz tikšu pie tāda labuma, kas tiešām, ne tikai būs veselīgs organismam, bet arī gards manām garšas kārpiņām :)

Šādu miksli parasti ēd aizstājot kādu ēdienreizi. Ja vēlas pabarot organismu ar vērtīgām un veselīgām vielām, atkopties pēc slimošanām, vai tieši otrādi - nesaslimt. Kam ir kuņģa problēmas, jo labi palīdz tikt galā ar gastrītiem. Aizstāj ēdienreizes tad, kad negribas steigu dēļ ēst neveselīgās ātrās uzkodas. Kā arī, ja vēlas nomest liekos kilogramus. Ļoti labi veicina vielmaiņu un attīra organismu. Man šis palīdzējis pēc katra bērna piedzimšanas tikt ātri atpakaļ savā ierastajā svarā un vecajās drēbēs :D

11 comments:

  1. :) Šito savai māmiņai likšu lasīt - jo viņa ar te kaut ko pa virtuvi brūvē... bet nu tik augstā līmenī pat tuvu nav:)

    AtbildētDzēst
  2. forša ideja :) pieļauju, ka garšo arī nesalīdzināmi labāk kā visi veikala bio lakto ar piedevām, nemaz nerunājot cik vitaminizēts un veselīgs ir šāds pašrocīgais gatavojums.

    AtbildētDzēst
  3. hmmmm.... izklausās patiešām labi! Tik, vot, saņemties to visu pagatavot.. :o

    AtbildētDzēst
  4. garša ir tāda, kāda nu ir :D ne visiem varētu iet pie dūšas. man pat šoreiz tāds paskābāks sanāca. tāpēc vēl gribu malt un uzlabot garšu līdz galīgam rezultātam. bet arī šim nav ne vainas. un jā, visi tie lakto ar garšām, ir tomēr klāt kaut kāds saldinātājs (izņemot bezpiedevu). tas labs. tanī arī var maisīt šo miksli iekšā un ēst. :)

    AtbildētDzēst
  5. Ieva - tieši tāpēc es esmu savām draudzenēm, kas uz šo rindā stāv un gaida, kam ir tā laika un apņemšanās pagatavot :D

    AtbildētDzēst
  6. un ja interesē ideju ņēmu no šo:
    http://www.oceola.lv/lat/slaidums2.shtml
    un vēl no šo:
    http://www.oceola.lv/lat/hodo.shtml

    AtbildētDzēst
  7. Izklausās ļoti garšīgi un veselīgi.

    AtbildētDzēst
  8. Oho, nu gan tev ir pacietība! Malacis! Un paldies par noderīgām saitēm!

    AtbildētDzēst
  9. Madara, sniedz padomu - kā tu sakaltē bietes? Man no laukiem atvedās dažas un gribu izmēģināt.... Tu sagiez mazās šķēlītēs?? Un kā tieši kaltē...???

    AtbildētDzēst
  10. svaigas sagriežu sīkos mazos kubiņos, un uz cepampapīra uz pannas virsū. slēdzu iekšā cepeškrāsnī 50 - 60 grādus ar ventilāciju un kaltēju tādā veidā kamēr sausas.

    AtbildētDzēst
  11. Paldies, noteikti izmēģināšu šodien pat.

    AtbildētDzēst