27/08/2011

Aroniju kompots

Mana pirmā izmēģinājuma recepte aroniju ballītei šodien bija aroniju kompots.

Meklējot šodien pa netu receptes ar aronijām, uzskrēju virsū aroniju kompotam. Ieinteresēja. Un nolēmu pagatavot. Tik protams ar savām korekcijām :D

Gatavošu šādi -
Sastāvdaļas:
- 2 kg aronijas
- 1 l ūdens
- 500 gr cukurs
- 1 tējk. citronskābes
- ruma esence 1 pudelīte.


Ogas pārlasīju, noskaloju. Katlā uzvārīju karstu vārošu ūdeni. Izslēdzu uguni, un visas ogas iebēru iekšā verdošajā ūdenī blanšēt 2 min. Tad ar putu karoti cēlu ārā ogas un bēru pa sagatavotajām burciņām. Blanšēto ūdeni izmantoju sīrupa pagatavošanai. Uzvārīju ar cukuru un citronskābi.

Bet tad man ienāca prātā, ka derētu kaut kā to garšu pilnevidot. Revidēju savus garšvielu plauktus. Skatījos uz vaniļas cukuru, krustnagliņām, kanēļstandziņām, pat šķīstošo kafiju. Bet beigās izlēmu pielikt ruma esenci sīrupam. Kaut kā likās ka tam jāiet kopā :))

Tad savārīto sīrupu lej sagatavotajās burkās ar ogām. Un liku sterilizēties. Man šī procedūra ir ātra. Katlā ar ūdeni ieliku apakšā četrus vākojamos vāciņus, uz tiem uzsēdinu burciņas, vāciņus iemetu blakam. Šauju uguni apakšā un vāru. Pavāru dažas minūtes, izvelku ar šķērēm vāciņus un uzsēdinu burkām. Un pavāru vēl piecas minūtes. Uguni nogriežu, un ceļu burkas ārā, vākoju līdz galam ciet. Lieku uz mutes, frotē dvielītī izkarsēties. Gatavs!


Vīrs, kad pagaršoja galarezultātu, tad secināja tāds ir jādzer kopā ar šņabi :D
Ļoti gards, un perfekti saskan ar ruma esenci.

Man sanāca 2 litri sīrups. To kaut kā neaprēķināju. Tāpēc man aizgāja 1 kg cukurs, 2 esences pudelītes un 2 tējk. citronskābes. Salejot burkās, protams palika pāri. Un tad paķēru ātri želatīnu, uzbriedināju. Uztaisīju želeju :)

Ne tikai kompots ziemai, bet arī tagad kāds našķis ar putukrējumu ledusskapī stingst :D

Un ko citi var piedāvāt ar aronijām pagatavojamu? :D

7 komentāri:

  1. Kā gribētos pievienoties ballītei, bet nav ne jausmas ne par kādām receptēm no šīm ogām, ne kur tādas lai ņem manā apkārtnē... :) Laikam šo ballīti būs jāvēro neklātienē! :)

    AtbildētDzēst
  2. es vismaz ceru ka kāds tomēr piebiedrosies, ka nebūs viena cilvēka ballīte :D

    AtbildētDzēst
  3. Aroniju-ābolu ievārījums. Vāram katru gadu. Gards. Aroniju sīrups arī kādreiz ir taisīts, bet tā kā visi ģimenē nevar lietot aronijas, tad to vairs ne.

    AtbildētDzēst
  4. Man tas pats, kas Aijai. Dārzā aug aronija, bet vēl tik mazs krūmiņš, ka labi ja četras ogas šogad bija un ir jau apēstas ļoti sen, vēl pirms kļuva melnas. :)

    AtbildētDzēst
  5. Baiba - vari padalīties ar recepti, kā tieši vāri? proporcijas un ilgums utt

    AtbildētDzēst
  6. Par ābolu -aroniju ievārījumu. Visu sīki nerakstīšu, tik varu piezīmēt, ka aronijas vajag nedaudz, apm. 1/5, citādi tās nomāks garšu. Vēl mamma gatavo sīrupu, to, kur ar citronskābi aplej ogas, klāt pievieno ķiršu lapu novārījumu (i nemaz nezinu, kurā brīdī to pievieno). Tad garšo pēc ķiršiem.

    AtbildētDzēst
  7. jā par sīrupu daudz un dikti apkārt dzirdu ka gatavo ar tām ķiršu lapām. tāpēc es mēģinu netradicionālās receptes. lai citiem ir arī interesanti ko vēl var pagatavot :)

    AtbildētDzēst