27/08/2011

Aronijas

Arī šis ir viens no ārstniecības augiem, ko lasu ziemai tējām.


Aronijas.
Aronijas augļi ir bagāti ar vitamīniem, flavonoīdiem, ogļhidrātiem, organiskām skābēm, pektīnvielām, miecvielām un mikroelementiem.
Aroniju augļu aktīvo vielu komplekss paplašina asinsvadus, pazemina arteriālo asinsspiedienu, aptur asiņošanu, uzlabo vairogdziedzera darbību. Tajos esošie vitamīni stiprina organismu kopumā. Svaigus augļus pa 100 gr 3 x dienā 30 minūtes pirms ēšanas, svaigu sulu (pa 30 - 50 ml 3 reizes dienā) vai augļu biezeni (garšas uzlabošanai var pievienot medu vai cukuru) iesaka slimniekiem ar paaugstinātu asinspiedienu (hipertensiju), īpaši - slimības sākumstadijā. Kā arī aterosklerozes, tireotoksikozes, hepatīta, alerģijas ārstēšanai un saindēšanās gadījumos.
Lietošana.
No žāvētiem augļiem gatavo uzlējumu (2 - 4 ēd.k. drogas termosā aplej ar 2 glāzēm verdoša ūdens). Lieto nākamā dienā pa 1/2 - 2/3 glāzes 3 reizes dienā 20 - 40 minūtes pirms ēšanas.
Var lietot dažādu komplekso tēju maisījumos.
Brīdinājums.
Aronijas augļus un sulu nav ieteicams lietot cilvēkiem, kam ir paaugstināta skābes saturs kuņģa sulā, kuņģa vai divpadsmitpirkstu zarnu čūla, gastrīts, izteikti pasemināts arteriālais asinsspiediens.
Drogu uzglabāšanas ilgums.
3 gadi.
Avots.
Grāmata - H.Rubine, V.Eniņa "Ārstniecības augi", izdevniecība Zvaigzne ABC, 2004.g.

Šīs ogas kaltēju savā cepeškrāsnī 50 - 60 grādu karstumā.


Un lietoju aplejot termosā, uz nakti nostādinot. Ver vaļā, dzer gardu tēju. Garšas dažādošanai aronijas ogas jaucu kopā ar brūkleņu un pīlādžu kaltētām ogām.

3 komentāri:

  1. oho. nezināju.
    mūsmājās tik aroniju sīrupu vāra.

    AtbildētDzēst
  2. Markus neuzkrukjiija vairaak graadus par 50-60 :D

    AtbildētDzēst
  3. nē šoreiz novaktēju lai neizcep man kārtējās ogas :D

    AtbildētDzēst