12/06/2011

Upeņu pīrāgs ar vaniļas mērci

 Šodien par godu balkona savešanai kārtībā, izdomāju ko garšīgu uzmeistarot.


Noskatīju Melleņu pīrāga recepti savā pēdējā jauniegūtajā izdevumā "Praktiskā vasara". Tas izrādās ir žurnāla "Mūsmājas" pielikums. Un sanāca man pīrāgs savā interpretācijā.
Tātad sastāvdaļas:
Pīrāgs:
250 g melleņu (es ņēmu upenes svaigas atsaldētas)
100 g sviests
100 g cukurs
2 olas
100 g milti
75 g kartupeļu milti
šķipsniņa cepamais pulveris
75 ml paniņas (man nebija, ņēmu kefīru tai vietā)

Glazūrai:
50 g sviests
75 g mandeļu skaidiņu (man bija veselas, kuras pamalu kafijas dzirnaviņās)
25 g cukurs
50 g saldā krējuma

Upenes notecināju sietā  siltā ūdenī, lai ātrāk atsaldējas, atdalās un paliek mīkstas.

Pagatavo kūkas glazūru.
Katliņā izkausē sviestu, pievieno cukuru, saldo krējumu un mandeles. Uzvāra un noliek atdzesēties.

Pīrāga pamatne.
Mīkstu sviestu samaisa ar cukuru. Vienu pēc otras pievieno olas - katru olu aptuveni 2 minūtes rūpīgi iemaisa sviesta masā.
Atsevišķā traukā sajauc miltus ar cepamo pulveri un kartupeļu miltiem.
Sajauktos miltus un kefīru pamīšus pievieno sviesta masai un rūpīgi maisa, līdz veidojas viendabīga mīkla.


Uzkarsē cepeškrāsni līdz 175 grādiem.
Cepamtrauku izklāj ar cepampapīru, ielej tajā mīklu, virsū ber upenes, un pārlej ar sagatavoto glazūru.
Mēs ar bērniem vēl pa virsu sabērām nedaudz cukura pērlītes.
Liek cepeškrāsnī uz 30 - 35 minūtēm cepties gatavam.


Kamēr cepās pīrāgs, pagatavoju ātro vaniļas mērci. Šo variantu man iemācīja māsa.
Divus olu dzeltenumus trauciņā sakuļ kopā ar 50 gr cukuru un šķipsniņu vanilīnu. No paredzētā piena daudzumu, pāris karotes pielej sakultajai masai, izveidojot šķidru putriņu. Katliņā uzvāra 100 ml piena. Kad uzsitis burbuli, tad lēni lejot putriņu iekšā pienā, intensīvi maisa. Pievieno visu, un vēl pavāra maisot minūti līdz divām. Gatavs. Ļauj atdzist.


Un tad jau drīz pīrāgs bija gatavs, sagriezu, pārlēju ar vaniļas mērci, un šeku reku gatavs! :D


Labu apetīti!
Mmm, es jums teikšu - kā restorānā.

12 comments:

  1. Man arii luudzu 2vus gabalinjus :D

    AtbildētDzēst
  2. Iepakot un nosūtīt uz Londonu? :D

    AtbildētDzēst
  3. Aha un taa atraak ,kamer nav kaare pargaajusi :D

    AtbildētDzēst
  4. un kamēr nav atdzisis :D :D :D

    AtbildētDzēst
  5. Varu iedomāties, cik garšīgs! :)

    AtbildētDzēst
  6. ir pat ļoti garšīgs ;) nezinu ti kā būtu ar mellenēm cepts :)

    AtbildētDzēst
  7. Looks yummy! Happy to see you at Tangled Happy. Wishing you a happy week. :)

    AtbildētDzēst
  8. Mmmm, man arī kāds gabaliņš derētu pie kafijas:)

    AtbildētDzēst
  9. droši, varu piedāvāt ;) man vēl vesels šķīvis ar sagrieztiem gabaliņiem stāv :D

    AtbildētDzēst
  10. :))) Kārdinoši! Jā, šobrīd pie kafijas noderētu gan! :)))

    AtbildētDzēst
  11. :D labi ka pieminēji kafiju, jāiet pagatavot to reto reizi un izdzert kādu krūzīti :D

    AtbildētDzēst