06/03/2014

Priede - aptieka mājās.

 Priede, kas pieejama jebkurā dienā neatkrīgi no gadalaika.
Un vai mēs zinam kā to izmatot savas veselības labā?


Atradu dažas receptes. Aizbraucu saraut kaudzi zariņu. Un šodien virtuvē man atkal bija laboratorija, lai izprovētu un eksperimentētu ar dažādām receptēm un idejām.


Pirmā recepte:
Podiņā sasmalcināju 3 saujas skujas, klāt apmēram tik pat daudz cukuru, pārlej ar pus litru ūdens, un cepeškrāsnī slēgtā traukā karsē 2 stundas apmēram 120 grādos.



 Sīrups ir tumši brūns. Pēc garšas saldens, bet ar izteigtu rūgtenu piegaršu. Lieto pa ēdamkaroti 3 reizes dienā. Uzglabāt ledusskapī, ne ilgāk par mēnesi.
 No skujām galvenokārt ir spēcīgi vitamīndzērieni. Bet noder arī pret saaukstēšanos, akūta un hroniska bronhīta, elpošanas ceļu iekaisumiem. Deguna blakusdobuma iekaisumu gadījumos. Labs urīndzinējs. Piemīt pretiekaisuma, baktericīda, pretsāpju, gremošanu stimulējoša un žultsdzinēja aktivitāte.


Recepte Nr.2.
Sasmalcina skujas, pieber tik pat daudz cukuru. Uzlej siltu ūdeni. Saskalina, lai cukurs izkūst, un tur 3 dienas ledusskapī. Pēc tam var lietot pa 1/3 glāzes 3 x dienā. Neuzglabāt ilgāk par 10 dienām.


Imunitāti stiprinošs vitamīndzēriens. Pēc garšas man šis vislabāk patika.

Recepte Nr.3.
Labi daudz skujas katlā, virsū 3 l ūdeni, un 10 minūtes pavāra uz lēnas uguns. Nostādina 3 stundas.


 Šķidrumu lej vannā vannas peldēm. 33 - 34 grādu karstā ūdenī, procedūra 10 - 15 minūtes. 


Higiēniskas un ārstnieciskas vannu peldes ginekoloģisku saslimšanu gadījumos, artrīts, locītavu sāpju gadījumos, lielas garīgas slodzes gadījumos, bezmiegs. Palīdz radikulīta gadījumos.

Recepte N.4.
Aplej divas saujas skujas ar verdošu ūdeni. Izmanto inhalācijās kakla un mandeļu iekaisuma gadījumos. Kurss 3 - 4 reizes dienā.


Recepte Nr.5.
Katlā saber skujas, uzlej vēsu ūdeni, un visu blenderē. Līdz veidojas zaļš šķidrums. Nokāš.


 Vitaminizēts spēcīgs dzēriens imunitātes stiprināšanai, avitaminozes profilaksei. Uzglabāt ledusskapī ne ilgāk par nedēļu. Lietot pa pāris ēdamkarotēm 3 reizes dienā.


 Pēc ilgākas stāvēšanas šķidrums, bija noslāņojies. Augšā patīkami dzidrs zaļš, apakšā biezumi. Pēc garšas, arī šis man vislabāk patika.

 Recepte Nr.6.
Svaigo skuju blenderēto ūdeni, es vienu daļu savārīju ar tik pat daudz cukuru sīrupā. Apmēram 15 minūtes, un pudelē iekšā.


 Sīrupi un dzērieni. Viss lai stiprinātu imunitāti, pie vitamīnu trūkuma, kas tagad pavasarī raksturīgi. Dažādu slimību ārstēšanai, profilaksei.
Tik jāatceras, ka uzlējumus, novārījumus nedrīkstētu vairāk par 1 glāzi dienā lietot, jo spēcīgi aktivizē nieru darbību. Spēcīgs urīndzinējs.
Zināmās devās, nepārspīlējot, varam stiprināt savu imunitāti, pabarot organismu ar vitamīniem un mikroelementiem.


Un beigās izkvēpinam vēl kadiķu zariņu savās dzīvojamās telpās.


Dedzinot kadiķa zariņu, izdalās ēteriskā eļļa, kas iznīcina baktērijas, tādēļ šāda kvēpināšana ir īpaši ieteicama vīrusu laikā. Kvēpinot telpā tiek novērsti nelāgi aromāti, kā arī atbaidīti nelūgti kaitnieki.
Uz veselību!

2 komentāri:

  1. Tas zaļais blenderētais izsktās ļoti labi. Tajā ir iekšā pavasaris. Noteikti jāizmēģina, kad tikšu pie tīrām nepilsētas skujām. :)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Iesaku, labs. Man pašai blenderētais vislabāk arī garšoja. Vēl svaigais aplējums ledusskapī turamais uz trim dienām. Zaļo es kad dzēru, iedmājos vēl klāt kādas svaigi spiestas sulas buķetei. Super garša. Nerunājot kāda vitamīnbumba tā ir :)

      Dzēst