22 jūnijs 2012

Es sasēju lielu sieru,

Jāņu dienas gaidīdama;
Jāņu dienu izdalīju
Pa maziemi gabaliem.


Domāju, domāju. Atliku, pārdomāju.
Tomēr provēšu gatavot sieru. Savu siet.
Ņēmu divas receptes (šo un šo) + savas mammas padomus, kas sieru sien jau gadiem.
Un tasīju savu variantu.

Sastāvdaļas:
2 litri piens
1 kg biezpiens
1 citrons
3 olu dzeltenumi
1 paciņa sviests
Sauja ķimenes
Garšaugi
Sāls
Saldais krējums



Trauciņā sabēru savus pašas lasītos garšaugus + svaigas dilles. Kas vākti, kaltēti, malti. Dominējoši pieliku kaltētu pētersīli un seleriju.

Ieliek sviestu katliņā, izkausē un ieber garšvielas. Atstāj, lai dziest un ievelkas.

Sakuļ olas ar sāli.

Tad liekam pienu uz uguni un sākam karsēt.

Kad uzkarsējies (bet ne uzvārīts), pielej citrona sulu, un pieliek biezpienu. Turpinam karsēt uz ļoti lēnas uguns. Nedrīkst uzvārīt. Jābūt tikai ļoti, ļoti karstam.

Turpinam maisīt un karsēt. Pamazam jau sāk raut kunkuļus.

Kad sūkalas atdalījušās, bet biezpiens palicis staipīgs viendabīgs ...

Kāšam to visu. Un kārtīgi notecinam.
Tikmēr izmazgājam katlu, liekam atpakaļ uz plīti ...

Ielejam izkausēto sviestu ar garšaugiem, sakulto olu ar sāli, un ķimenes.
Biezpienu notecināto klāt, un sākam uz ļoti mazas uguns to visu atkal karsēt. 

Izspaidām kārtīgi, lai nav kunkuļi. Pielejam nedaudz saldā krējuma (man bija apm. 50 gr). Un visu intensīvi maisam.

Un te nu ir spēka pārbaude. Intensīvi, ātri jāmaisa masa. Nedrīkst pieraut pie katlu. Minūtes 2 - 3, un no šķidrās masas sāk sarauties staipīga masa. 

Tā staipīgā masa, kas saveļas kopā, un sāk atdalīties no malām, arī ir gatava. 

To visu sapildam traukos, toveros, kulbiņās vai citur, kur sirds kārojas. Un liekam diennakti atdzist un nostāvēties. Nogatavināties. 






Sākumā domāju, diez vai man kas tur sanāks. Bet rezultāts mani pārsteidza. Pagaršoju jau siltu. Gards, maigs siers. Redzēsim, kāds būs rīt, kad celšu galdā Līgo vakarā.


Tāpēc ar gardu, siltu sūkalu pilnu krūzi - visiem saku priecīgu Līgo vakaru, un jautru Jāņu dienu.

3 komentāri:

  1. Mī un žē, čakla sieviete! :)

    Priecīgus svētkus, Madara, Tev un Taviem mīļajiem!

    AtbildētDzēst
  2. Paldies paldies mīļie :) Jums ar jauku līgošanu :0
    Un laiku tas aizņēma nieka 40 minūes vidēji lai pagatavotu. tāpēc nav nekas saržģits, kā es sākumā biju iedomājusies. Iesaku ;)

    AtbildētDzēst