22/05/2012

Priežu čiekuru sīrups. Priežu pumpuru sīrups.

 Šie abi atkal tika pagatavoti ziemas krājumiem.
Pienācis īstais laiks, lai ievāktu mazos, zaļos priežu čiekuriņus.


Visu praktiski darīju kā pagājušo gadu.
Čikuriņi tiek noskaloti, nogriezti koksnainie kātiņi.


Katlā iekšā. Uz 500 grami čiekuriņu, pusotru litru ūdeni, un 1 kg cukuru.
Un uz lēnas uguns tiek vārīti 3 stundas. Iesākumā ir jāatputo. Jo uzpeld vēl visādi sīkumiņi, drazas un netīrumi. (Šoreiz nestāvēju klāt visas stundas un neputoju visu laiku, tik iesākumā). Katlu gan labāk izvēlēties tādu, kuru nav žēl. Jo sveķus, kas būs pielipuši katla malām, būs grūti atberzt.

Pie trešās vārīšanas stundas, sīrups ir ieguvis to intensīvo tumšo krāsu un piesātināto garšu.


Salejam tīrās burciņās.


Aizvākojam, un gatavs.
Šoreiz man, vai nu ūdnes bija par maz, vai kāda cita liksta. Bet sanāca diezgan biezs sīrups. Ja neteiktu pat cukurgailītis. Bet ļoti gards. (Pēc izvēles var likt ar visiem čiekuriņiem, vai bez).


Otrs tapa priežu pumpuru sīrups.
Tas pats, ko pāris nedēļas atpakaļ uzliku uz palodzes gatavināties.
Uzvārīju sīrupu no pus kg cukura + pus litra ūdens + pus citrona sulas.To visu pavāra, un uzlej virsū uz burciņā iebērtiem priežu pumpuriem. Liek uz palodzes saulītē pagozēties 10 dienas.
Ieteikumi: burciņu pēc iespējas pilnāku pieliet-piebērt. Un to 10 dienu stāvēšanas laikā nevirināt vāku vaļā.
Jo karstais sīrups padarīja vidi tik slēgtu, ka tas neļauj ne ierūgties ne sabojāties.
Atrāvu vaļā, un bija izveidojies ļoti gards, aromātisks un piesātināts sīrups. Mmmm, tiešām gardumiņš. :D


Sīrupu caur sietiņu iekšā pudelītēs.Un gatavs glabāšanai. Vai lietošanai. Ieteicams glabāt šo ledusskapī, vai kādā vēsākā vietā.


Bet arī izlietotie pumpuri neiet zudumā. Tos visus virsū uz cepampapīru. Un cepeškrāsnī kaltēties 50 grādos.


Papīra tūtā iekšā un ziemā būs garda tēja ar priežu pumpuriem. Tik atliek dažus iebērt krūzē, un karstu ūdeni pa virsu.


Un cukuru nevajag pat likt klāt. Jo šie pumpuriņi, nu gluži kā sukādes, visas cukura glazūrā. :)

21 komentārs:

  1. Kur tev zināšanas un pacietība to visu gatavot! Apbrīnojami!

    AtbildētDzēst
  2. Fantastiska recepte, liels paldies! Pagājušajā gadā savācu krietnu daudzumu priežu pumpuru, bet tā arī neko nepagatavoju, vien liku tējās un vārīju inhalāciju šķidrumu. Tagad zināšu, kā pagatavot ko gardu un vērtīgu!

    AtbildētDzēst
  3. no shitiem gribeeshu atkal :):):):)

    AtbildētDzēst
  4. droši. jau ar rezervīti gatavoju, un vēl plānā vienu tūri salasīt un pagatavot :) tā teikt - lai visiem gribētājiem pietiktu :)

    AtbildētDzēst
  5. Tie čiekuriņi un pumpuriņi jau uz pavasara pusi jāvāc?

    AtbildētDzēst
  6. Mīļš paldies par recepti un skaidro aprakstu. Šodien pat savārīšu.

    AtbildētDzēst
  7. Paldies par iedvesmu! Vai esat meģinājusi vākt arī priežu putekšnus?Arī ļoti vērtīgi!!!!!!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. nē tos neesmu mēģinājusi ievākt. man tas liekas pa sarežģītu un traku pasākumu lai ievāktu kādu mazumiņu. tāpēc izlīdzos tik ar sīrupiem :)

      Dzēst
  8. Cik saprotu šis sīrups ir labs pret klepu. Esmu dzirdējis, ka maziem bērniem nav ieteicams to dot, vai tā ir? Man ir 2gadnieks un šajā pavasarī grūti tikt vaļā no klepus, jau ilgu laiku, bet pēc teiktā bail šo sīrupu dot.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. tiešām nemācēšu teikt kur ir teikts par to ka nedrīkst bērniem. es saviem dodu šos sīrupus jau no pusotra gada vecuma. un nevaig jau daudz. man ir tāda maza karotīte kā kaķa mēlīte. pietiek ka iemērcē, un bērnam dod aplaizīt. un tā es saviem esmu devusi līdz pat 4x dienā un nav nekāda vaina. ātri tiekam vaļā no visiem draņķiem kaklā :)

      Dzēst
  9. cik ilgi kaltēt tos priežu pumpuriņus?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Loģiski, kamēr sausi un nelīp kopā, nelīp pie pirkstiem.

      Dzēst
  10. Sakiet, lūdzu, cik daudz priežu punpuru nepieciešams šim daudzumam sīrupa?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Cik var ielasīt vienā burciņā pumburu. Nedaudz no auksh atstāj brīv viet. Un tad lej virsū savārīto sīrup. Es viss dar uz ac. Grūt pateikt precīz daudzum.

      Dzēst
  11. Priežu pumpuru sīrups man diemžēl nesanāca brūns. Palika gaišs cukura sīrups ar pumpuru pildījumu..

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Pumpuru sīrups arī nebūs brūns. Nejauciet pumpurus ar čiekuriem, kas jāvāra 3 stundas. Pumpuri tiek turēti novārītā pumpuru sīrupā, kurā ievelkas viss aktīvais un vajadzīgais. Krāsa arī būs gaiša, nedaudz duļķaina. Pildu tikai tumšās pudelītēs un turu aukstumā un tumsā, lai saglabātu.

      Dzēst
    2. Paldies. Tad jau man viss kārtībā.

      Dzēst
  12. Ļoti labs ir sīrups ir šodien savārīšu visus ķiekurus es salasiju 20 kilogramus katru gadu lasu un vāru.

    AtbildētDzēst
  13. Es mēģināšu to pašu, bet ar medu, lai vēl veselīgāk :)

    AtbildētDzēst