09/09/2011

Mežrozīšu augļi

 Kārtīgs spainis ar šiem augļiem man tika šogad. Kaut lija lietus visu dienu, bet salasīju pietiekami, lai pietiktu gan sakaltēt galviņās, gan miziņās :)


Mežrozīšu augļi.
Mežrozīšu augļi palielina organisma aizsargspējas pret nelabvēlīgiem ārējās vides apstākļiem. Tas sekmē holesterola līmeņa pazemināšanos asinīs, regulē asinsvadu caurlaidību, pastiprina reģeneratīvos procesus audos, hormonu sintēzi, labvēlīgi ietekmē ogļhidrātu vielmaiņu, veicina oksidēšanās - reducēšanās procesus organismā.
Rožu augļus lieto kā vitamīniem bagātu uzturlīdzekli, kā arī dažādu slimību gadījumā, kad organismam nepieciešams palielināt vitamīnu daudzumu.

Lietošana.
No augļiem gatavo novārījumu, uzlējumu, sīrupu, eļļas izvilkumu.

Drogu uzglabāšanas ilgums.
3 gadi.

Avots.
Grāmata - H.Rubine, V.Eniņa "Ārstniecības augi", izdevniecība Zvaigzne ABC, 2004.g.

Es augļus kaltēju veselas galviņas cepeškrāsnī uz 50 grādiem.
Lietoju: ieberu apm. 10 galviņas termosā, apleju ar verdošu ūdeni un korķēju ciet. Parasti uz nakti. No rīta taisu vaļā, un ir garda, veselīga tēja pret dažādām saaukstēšanās slimībām, iesnām, klepiem. Maniem mazajiem nu ļoti garšo šāda tēja :)

Viena daļa jau kaltējas cepeškrāsnī. Bet otru daļu plānā tūlīt sēdēt un mizot. Lai dabūtu arī atsevišķi kaltētas miziņas. Lai šādas varētu bērt kopā ar dažādām citām zāļu tējām kompleksajās tējas maisījumos pret saaukstēšanos un citām vainām ;)

6 komentāri:

  1. Vai ta vajag mizot? Mēs vienkārši pārgriežam uz pusēm, sakaltējam un dzeram kopā ar citām tējām.

    AtbildētDzēst
  2. bet vai tad sēklas nemetat ārā? tās netraucē? es ar pārgriežu, sēklas izņemu un tad tādas mizas sakaltēju...

    AtbildētDzēst
  3. Atceros, ka bērnībā ēdām mežrozīšu augļus svaigā veidā.. :) Un tāpat mežrozīšu sīrups.. tas gan vairāk slimošanu mazdrusciņ asociējas, tomēr garša joprojām bērnības :)

    Tavas receptes tik foršas, ka tā vien gribas meklēt, kur tagad vēl varētu mežrozīšu augļu dabūt, lai gan laikam jau par vēlu..

    AtbildētDzēst
  4. nav par vēlu. tagad pilni krūmi ar gataviem augļiem ;)
    tik protams jāatrod labas tīras vietas, kur var lasīt.
    man šo krūmu nolasīšanai piešķīra darbabiedrs savā dāčā Tārgalē :D

    AtbildētDzēst
  5. Kad novāc mežrozīšu augļus?

    AtbildētDzēst