Un atkal par tējām un to labumiem.
Tiku pie cidonijām.
Cidonijas.
Cidonijām piemīt vispārspēcinoša un antiseptiska īpašība. Bioloģiski aktīvās vielas un vitamīnus cidonijas satur vairāk kā āboli un bumbieri. Tieši C vitamīna cidoniju augļos ir apmēram 4 reizes vairāk nekā ābolos. Turklāt cidoniju augļi labi uzglabājas arī bez īpašas konservēšanas.
Cidonija papildinās organismu ar vitamīniem, bet tās miziņā esošās eļļas stiprina plaušu un bronhu audus. Augli iesaka lietot arī kuņģa darbības stabilizēšanai un pat garastāvokļa uzlabošanai, jo organiskās skābes atstāj labvēlīgu ietekmi uz cilvēka psihi.
Cidonija uzlabo apetīti, vielmaiņu un samazina holesterīna daudzumu asinīs.Nereti cidonijas liek drēbju skapī, lai veļa un apģērbs patīkami smaržotu.
Lietošana.
No šiem augļiem gatavo ievārījumus, džemus, kompotus, marmelādi.
Drogu uzglabāšanas ilgums.
3 gadi.
Avots.
http://www.sieviesuklubs.lv/veseliba/dietas-un-uzturs/cidonija-%E2%80%93-arste-un-uzmundrina/
http://garsasbaudas.espati.lv/index/view/raksts/Cidonijas-ir-tas-ko-mums-vajag/id/1950/
Es cidoniajs vāru ievārījumā, un kaltēju. Kaltētus maļu un lietoju pie saviem malumiem "veselīgajās brokastīs".
Atradu dažas interesantas receptes, ko vēl var izdarīt ar cidonijām:
- Cidoniju sīrups un sukādes
- Ievārījumi, biezeņi, sukādes, cidonijas medū un sēklu tēja
izskatās, ka mans cidoniju koks ziemā nosala, jo, ja pagājušo gadu tas bija pilns ar ražu, tad tagad neko vairs neredzu, drausmīgā ziema tik daudz ko nopostīja man
AtbildētDzēstšausmas kāda skāde. es ar bēdātos, ja tādu labumu sals nokniebtu ...
AtbildētDzēstMēs vāram cidoniju-ķirbju ievārījumu. Garšīgi!
AtbildētDzēstman cidonijas daudz ievārījumā savārītas vēl no pagājušā gada ir. tāpēc šogad tik piekaltēt drusku klāt tik vaidzēja :)
AtbildētDzēst