27/07/2011

Vībotne

 Vēl viens labs augs ar plašu pielietojamību ir vībotne.


Vībotne.
Vībotnei piemīt antiseptiska, temperatūru pazeminoša, pretiekaisuma, pretsāpju un nomierinoša iedarbība. Tās rosina ēstgribu, uzlabo gremošanas sistēmas darbību, regulē menstruālo ciklu.
Lieto nierakmeņu un urīnpūšļa akmeņu, dismenorejas ārstēšanai, kā arī epilepsijas, bezmiega un pastiprinātas nervozitātes gadījumā.
Lieto gremošanas orgānu sekrēcijas stimulēšanai bezskābes gastrīta gadījumā, arī par spazmolītisku, nomierinošu līdzekli neirastēnijas, zarnu spazmu, dispepsijas gadījumā.
Vībotņu tējas lietošana veicina vielmaiņas procesus — tas arī ir šķietamais tauku dedzināšanas efekts. Augā esošās rūgtvielas veicina ēstgribu, uzlabo gremošanu un palīdz pilnvērtīgāk sašķelt uzturvielas. Tādējādi organismā neveidojas lieki uzkrājumi.
Ārīgi vībotņu tēju var lieto sejas mazgāšanai, lai likvidētu izsitumus, iekaisumus un pinnes.
Vībotņu lakstu galotnītes pirms ziedēšanas, kā arī neizplaukušus ziedu kurvīšus var izmantot kā garšvielu pie trekniem ēdieniem.
Lietošana.
3 ēd.k. drogas ar 1 glāzi vāroša ūdens, vār auz mazas uguns 5 - 10 min, nokāš, atdzesē un der pa 1 ēd.k. 3 reizes dienā pirms ēšanas. 
Uzlējums: 1 ēd.k. drogu aplej ar pus litru karstu ūdeni, ļauj ievilkties 30 min. nokāš. Ar šo var mazgāt seju.
Var lietot dažādu komplekso tēju maisījumos.
Drogu uzglabāšanas ilgums.
1 gads.
Avots.
Grāmata - H.Rubine, V.Eniņa "Ārstniecības augi", izdevniecība Zvaigzne ABC, 2004.g.

Šo augu lietoju dažādos tēju maisījumos, pie saslimšanām ar angīnām, gripām, apetītes zuduma, un gremošanas traucējumiem. Kā arī lasu un paildinu spilveniem zāļu tēju maisījumu ar šo bruvīgo aromātu. Un vēl maļu garšvielās, un lietoju pie dažādiem gaļas ēdieniem.

PS. Šim vakaram pietiks par tējām, septiņas aprakstīju. Vēl trīs palikušas. Bet par tām vēlāk. Jāiet čučāt :D

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru