07/07/2011

Pelašķis

 Biju plānojusi, ka ievākšu vairāk, bet izrādās Rankā nav diez ko daudz šo augu. Vai vēl nebija saauguši, vai šai vietā neauga tik cik man vajadzēja. Bet nu nebēdāju. Ceru arī pa brīvdienām šo zālīti ielasīt. Jo vācāma visu jūliju, un pat augustā vēl var kaut kur noķert. Jo man vajag ielasīt ne tikai tējai, sāls pagatavošanai, bet arī spilveniem.


Pelašķis.
Pelašķus lieto nieru un urīnce|u, kuņģa un ginekoloģisko slimību ārstēšanai, dzemdes un hemoroīdu asiņošanas apturēšanai. Pelašķa bioloģiski aktīvas vielas rosina ēstgribu un gremošanas sulu sekrēciju, novērš spazmas un gāzu uzkrāšanos zarnās, pazemina temperatūru un arteriālo asinsspiedienu, savelk dzemdes muskulatūru, aptur asiņošanu, veicina asins sarecēšanu, neradot trombu veidošanās draudus, veicina brūču dzī­šanu, tām ir arī pretiekaisuma, baktericīda, antialerģiska iedarbība. Pelašķi iedarbojas arī uz kaulu smadzenēm, veicina asinsradi, tādējādi palīdz dziedēt grūti ārstējamas plaušu un citas slimības.
Pret iegurņa orgānu slimībām iesaka dzert pelašķu tēju tik daudz, cik vien var izdzert.
Pret olnīcu iekaisumu, miomu lieto sēdvannas ar pelašķiem.
Pret neregulārām, sāpīgām menstruācijām, pret meno­pauzes radīto diskomfortu iesaka tukšā dūšā regulāri dzert krūzi pelašķu tējas, ik dienu lietot sēdvannu ar pelašķiem
Tautas medicīnā pelašķu tēju lieto pret plaušu, kuņģa, aknu, nieru un pūšļa kaitēm, pret saaukstēšanos, klepu, drudzi, hemoroīdiem, reimatismu, kaulu sāpēm, sāpīgām, neregulārām un stiprām menstruācijām, pret nervu slimībām, masalām, šarlaku un pat pret bērnu krampjiem.
Tāpat pelašķi lieto pavasara attīrīšanās kūrēs, vispārējai asiņu attīrīšanai, dzelzs satura asinīs palielināšanai. Lai gan pelašķu tēja ir ieteicama arī anēmijas slimniekiem un cilvēkiem ar bālu sejas krāsu, palīdz pret izsitumiem un sirds slimniekiem, tomēr visplašāk pelašķu tēju lieto pret saaukstēšanos – klepu, iesnām, kopā ar medu. 
Lietošana.
Tēja: tējkaroti pelašķu aplej ar glāzi vāroša ūdens, ļauj ievilkties 5-10 minūtes. Lieto vairākas reizes dienā 30 minūtes pirms ēšanas.
1 ēdamkaroti sasmalcinātas drogas aplej ar 1 glāzi verdoša ūdens, atstāj 1 stundu ievilkties, nokāš, dzer pa 1/3 – 1/2 glā­zes 2 vai 3 reizes dienā 30 minūtes pirms ēšanas.
Ārīgai lietošanai: gatavo koncentrētāku uzlējumu - uz glāzi ūdens ņem 1,5-2 ēdamkarotes drogas, aplej ar glāzi vāroša ūdens, ļauj ievilkties 1 stundu. Lieto ārīgi apmazgājumiem, kompresēm, peldēm un sēdvannām, pret ādas iekaisumiem, brūcēm un čūlām, arī iekaisušas sejas ādas kopšanai. Vēl viena recepte sēdvannai: 100 g kaltētu pelašķu (visu augu) uz nakti at­stāj aukstā ūdenī. Nākamajā dienā uzkarsē, līdz sāk ūdens vārīties, tad pievieno vannas ūdenim. Visai vannai vajadzēs 200 g kaltētu augu Vai lieto dažādu komplekso tēju maisījumos. 
Brīdinājums.
Preperātus nedrīkst lietot grūtnieces, jo tie pastiprina dzemdes savilkšanos un var radīt aborta draudus. Jūtīgiem cilvēkiem pelašķa drogu vākšana var radīt ādas iekaisumus - kontaktdermatītu. 
Drogu uzglabāšanas ilgums.
1 gads. 
Avots.
Grāmata - H.Rubine, V.Eniņa "Ārstniecības augi", izdevniecība Zvaigzne ABC, 2004.g.
http://www.termorelax.com/web/?id=403297
http://megastils.ucoz.lv/blog/pelaskis_arstniecibas_augs_visam_kaitem/2009-12-18-108

Šo tēju izmantoju kompleksajās tējās pie dažādām saslimšanām - bronhi, klepus, iesnas, angīnas, kā arī plaušu slimības, un vielmaiņas traucējumi. Un vēl maļu ziedkopas un lietoju sāls vietā. Veselīgi un gardi. Nav jālieto sāls. Šis ir labs līdzeklis sāls aizvietošanai. Ļoti daudz lietoju tad, kad pieauga mazie, un bij jāsāk piebarot. Dārzeņu biezeņi uz urrā gāja iekšā :D


Sālij maļu labi izkaltētas ziedkopas. Lietoju pie gaļas un zivju ēdieniem, dārzeņu sautējumiem.

PS. Piecas tējas aprakstītas. Par vēl vienu drusku vēlāk. Šodienai pietiks :D

9 komentāri:

  1. Kā Tu mal tās ziedkopas- kaltētas vai svaigas (piedod par stulbu jautājumu) vienkārši pirmo reizi ko tādu dzirdu, ļoti interesanti! :)

    AtbildētDzēst
  2. samaļu pašuz ziewdiņus sausus izkaltētus. vaidzēj man bildi ar ielikt. tūlīt papildināšu rakstu, ja atradīšu foto :)

    AtbildētDzēst
  3. Tiešām nezināju par pelašķu likšanu pie sāls! :))) Paldies, par šo info! :))))

    AtbildētDzēst
  4. nevis likšanu pie sāls, bet sāls vietā :)

    AtbildētDzēst
  5. Ups:D Izrādās - ne tā sapratu. Tu tiešām tad ēdienam sāli neliec nemaz, ja ir pelašķi?

    AtbildētDzēst
  6. jā. piemēram cepu vistu mazajiem un sev, tad apberu ar maltiem garšaugiem un pelašķi. un viss. kad vīrs mājās tad gan lieku sāli, tas tādas lietas ne visai pieņem :)

    AtbildētDzēst
  7. un vakar cepu krāsnī jaunos kartupelīšus mazajiem. eļļa, pelašķis un nedaudz kartupeļu speciālā garšviela. ne kripatas sāls. kad ēdām. tad i nepateiks ka sāls nav klāt. tik varētu likties ka nedaudz pa maz tās sāls :))))
    uz sviestmaizēm var bērt, pie dārzeņu biezeņu vārīšanas utt. brīvu izdomu un improvizāciju :D

    AtbildētDzēst
  8. Kas bija iekšā "nedaudz speciālajā kartupeļu" garšvielā?

    AtbildētDzēst