27/07/2011

Kadiķis vai paeglis

.. kā nu kurš to sauc. Ievācu es tā odziņas.Varbūt drusku pa ātru, vēl zaļas un mazas. Bet garšvielām kā reiz man vajag. Un tējai, ja būs laiks, ievākšu rudenī jau tumšās, gatavās.


Kadiķogas.
Paegļu čiekurogas un to preparātus lieto akūta un hroniska cistīta, koliku un vēderu uzpūšanos, nierakmeņu, augšējo elpceļu iekaisuma gadījumā, kā arī gremošanas veicināšanai un pret reimatismu. Ārīgi kadiķogas izmanto peldēm pret reimatiskām muskuļu un locītavu sāpēm. Ēterisko eļļu izmanto ziedēs, parasti kopā ar terpentīneļļu ( 1 daļa ar 9 daļām terpentīneļļas) ieberzēšanai pret sāpēm. Izvilkumu spirtā izmanto dažādu ādas slimību gadījumā.
Lietošana.
No drogas gatavo tēju, uzlējumu, novārījumu, kompleksos preperātus. Novārījuma un uzlējuma gatavošanai ņem 1 ēd.k. sasmalcinātu čiekurogu uz 1 glāzi ūdens. To izdzer vairākās reizēs vienā dienā.
Brīdinājums.
Čiekurogas jālieto nelielās devās, jo lielās devās kairinājums var būt tik spēcīga, ka samazinās urīna veidošanās un bronhu dziedzeru sekrēcija. Nedrīkst lietot nefrozes ( nieru kanāliņu deģeneratīva slimība) un nefrozonefrīta (kamoliņu un nieru kanāliņu vienlaicīgs iekaisums) gadījumā. Ārstēšanās kurss ar kadiķogām nedrīkst pārsniegt 3 - 6 nedēļas.
Drogu uzglabāšanas ilgums.
4 gadi.
Avots.
Grāmata - H.Rubine, V.Eniņa "Ārstniecības augi", izdevniecība Zvaigzne ABC, 2004.g.

Vēl nedaudz atrastas informācijas, varbūt kādam noder:
http://www.cetrassezonas.lv/lv/garsvielas/garsvielas/ingredient.php?id=6802
http://www.apollo.lv/portal/life/articles/146729
http://www.santamaria.lv/entsyklopeedia/maitseained/article_id-18
http://www.irlaiks.lv/drinks/otherdrinks/nonalko/article.php?id=3127147
http://woman.delfi.lv/kitchen/recipes/article.php?id=22244059

Šīs čiekurogas maļu sakaltētas dažādās garšvielās pie gaļas ēdieniem. Bet, kad bija laiks un ievācu drusku vairāk, lietoju kompleksajās tējās pie dažādiem elpceļu saaukstēšanās gadījumiem.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru