11/06/2011

Pētersīļi, pētersīlīši

 Nu kas gan šitos nezin vai ne?
Man tā balkona kaste nu riktīgi, kā džungļi ir saauguši. Un tikai no sēklām, kas februārī tika kastē ielikta. Sadīga ar tādi reti un niecīgi, ka biju domājusi - mošk vēl iesēt pa starpu. Un labi, ka noslinkoju. Pinkas pamatīgas saauga :D Ņēmu rokā šķēres, un taisīju "pričeni". 


Šņiku, šņeku un labs kušķis ko kaltēt. Un vēl kastē palika atliku likām :D
Šīs buntes kaltēju, lai vēlāk maltu garšvielās. Pati gatavoju savas. Nepērku tās veikala, ar tiem Ēeeee (vitamīniem) :D piebāztās. Pa retam kādu tīro Anniņas garšvielu iepērku tik.
Ja nu tomēr kāds kaut ko nezin par pētersīļiem, ielikšu nedaudz info :)

Pētersīļi.
Populārākie ir divu veidu pētersīļi – kruzuļainie un gludlapu. Kruzuļainie izskatās krāšņāki un dekoratīvāki, taču tiem nav tik intensīva garša un izsmalcināta smarža, cik gludlapu pētersīļiem.
Kruzuļainos pētersīļus vairāk izmanto ēdienu rotāšanai, piemēram, gaļas un zivju platēm, kā arī aukstajām uzkodām. Sakapātus kruzuļainos pētersīļus pievieno arī majonēzei, jogurta un krējuma mērcēm, biezpiena ēdieniem, garšaugu sviestam un salātu mērcēm. Savukārt gludlapu pētersīļi ir vairāk piemēroti sautējumiem, zupām, buljoniem un olu ēdieniem, kā arī dārzeņu ēdieniem – burkāniem, zirņiem, kolrābjiem, tomātiem. Ar šiem pētersīļiem uzlabo sēņu, zivju un dažādu gaļu ēdienus.
Kruzuļainie pētersīļi vārīšanas vai karsēšanas laikā zaudē garšu, krāsu un vitamīnus, savukārt gludlapu pētersīļi ir piemēroti karsēšanai. 
Gludlapu pētersīļi savīst un zaudē garšu krietni ātrāk nekā kruzuļainie, tāpēc tos vēlams izlietot uzreiz vai arī nekavējoties ielikt ar kātiņiem ūdenī. Mitrā polietilēna maisiņā pētersīļus var uzglabāt ledusskapī 1-2 dienas. Kaltētiem pētersīļiem garša un aromāts ir visai neizteiksmīgs, tāpēc labāk lietot svaigos.

Vēl laba grāmata ir "Garšaugu rādītājs". Tur ir aprakstīts arī ko katrs garšaugs spēj arī no medicīnas viedokļa.

Par pētersīli rakstīts tā: Augam ir diurētiska un spazmolītiska iedarbība, tas palielina asinspieplūdumu iegurņa orgānos, uzbudina dzimumsfēru. To izmanto kā diurētisku līdzekli pie tūskām, kas saistītas ar sirds nepietiekamību, nieru un urīnpūšļa slimībām, kā arī sāļu izvadīšanu no organisma, gremošanas uzlabošanai, pret zarnu kolikām. Svaigu auga sulu iesaka dzert kā vispārstimulējošu un nervu sistēmu stiprinošu līdzekli.
Lieto arī ēstgribas rosināšanai, gremošanas veicināšanai, nieru vai urīnpūšļa akmeņu, mēnešreižu traucējumu, priekšdziedera iekaisuma gadījumāĀrīgi to lieto pret ādas pigmentāciju un izsitumiem, pret kukaiņu kodieniem.
Svaigu pētersīļu lapu smarža virtuvē aizbaidīs skudras.
Tas ir arī iedarbīgs līdzeklis pret galvas utīm.

Bet šeit ir runa tikai par cirtaino pētersīli. Arī manā "Ārstniecības augi" grāmatā (kas man mūžīgi līdzi padusē pat pļavās :D ), par ārstniecisko efektu pieminēts tik cirtainais.

Lietošana.
Ārstnieciskajiem nolūkiem pētersīļa drogas lieto tējās. Ņem 1 tjk. drogas, aplej ar vārošu ūdeni, ļauj ievilkties 1-2 stundas. Nokāš un dzer pa 1/2 glāzei 2 vai 3 reizes dienā pirms ēšanas.   
Brīdinājums.
Ilgstoši un lielās devās pētersīli nav ieteicams lietot nieru iekaisuma slimniekiem un grūtniecēm.
Drogu uzglabāšanas ilgums.
1 gads.
Avots.
Grāmata - H.Rubine, V.Eniņa "Ārstniecības augi", izdevniecība Zvaigzne ABC, 2004.g. Grāmata - "Garšaugu rādītājs", sastādīja 4 doktori, izdevniecība "Nordik", 2008.

Kāds palika gudrāks pēc šito? :D :D :D
Vēl nedaudz lasāmvielas atradu garākiem vakariem :D
http://www.cetrassezonas.lv/lv/garsvielas/garsaugi/ingredient.php?id=35431
http://www.gafu.lv/lv/produkcija/36/75

Par dillēm laikam atlikšu uz rītdienu ;) jāiet pagulēt ar :D

4 komentāri:

  1. Es atkal pētersīļus un dilles pēdējā laikā lieku saldētavā, bet tas, protams, ēdienu gatavošanai der, ne tējām. Man patīk- sanāk tad kā svaigs katlā :)

    AtbildētDzēst
  2. Es arī salieku buntītēs, un saldētavā iekšā. Kad vāru zupu, vai ko tamlīdzīgu - piešauju klāt.

    Vēl var sasamalcināt, un ar ūdeni pārliet ledus kubiciņu formā - saldētavā iekšā. Arī der:)

    AtbildētDzēst
  3. tas protams ar man tiek darīts, saldēju uz nebēdu. pat palikā drusku pāri iepriekšējā gada. Bet arī kaltēju garšvielu malšanai :)

    AtbildētDzēst
  4. un šoreiz centsos rakstā ielikt vairāk savādāku informāciju, lai zin ka ir ne tikai tas tradicionālais variants ;)

    AtbildētDzēst