Katrai sezonai piederas savi darbi. Kad kastaņi birst no kokiem, ir laiks rudens darbiem. Šoreiz ne par dārzu, bet par darbiem virtuvē. Šogad gribu ieprovēt dažas receptes no kastaņiem gatavotos. Un lai tos varētu realizēt, jāsagatavo izejvielas.
Kastaņi tiek mizoti, malti, kaltēti. Mizas ir iebērtas pudelītē un aplietas ar degvīnu. Bet kodols tiek malts, cik vien smalki iespējams, un masa kaltēta ap 90 grādiem cepeškrāsnī. Darbojoties ar kastaņiem pieķēru sevi pie viens domas - nu kāpēc mums tik skaists, veselīgs un apaļš rieksts nav ēdams? Kāpēc citu laiku zonās augļu kodoli ir gardi, pārtikā lietojami, bet mums rūgts un iekšķīgi nav ieteicams. Eh kāda dabas bagātība mūs nedaudz apdala. Un ja zinātu, kad malu kastani un kaltēju masu, kas par riekstainu aromātu bija visā mājā. Bauda smaržas kārpiņām.
Un kurš var ieteikt kā vieglāk atdalīt mizu no kodola? Jau pirksts tulznās, kamēr samizoju kastaņus. Tiku tikai pie pusotra spainīša labuma. Vēl nedaudz vajadzētu riekstu masas sagatavot.
Toties fizāļi jeb tomatillo šogad raženi padevušies. Starp citu, es pat nezināju ka biju iestādījusi dārzā. Jo pāris gadu audzēju, gatavoju tomatillo ievārījumus un salsa verde, bet kaut kā neapēdās. Tāpēc nodomāju, šogad neaudzēšu. Bet kā viņš pagadījās dārzā, pat nezinu. Bet ja reiz ir, un tā kārtīgi daudz, jāprovē kas cits. Kaltētājā iekšā un sanāca man fizāļu čipsi. Tie labi iet. I tāpat uzkost, i gatavojot pie ēdieniem var pielikt.
Ja apkopoju tādu nelielu kopsavilkumu, tad līdz šim jau:
✅ izkaltēti āboli, fizāļi, kastaņi, kalē un zīles
✅pagatavoti pīlādžu, aroniju, cidoniju un bārbeles sukādes
✅savārīti bārbeļu un cidoniju sīrupi
✅ tapa kastaņu uzlējums degvīnā.
Un tas tikai tāds neliels ieskrējiens. Kaltētājā jau pabija tomāti, čili un kabači. Piesmirdinot māju pēc vecām zeķēm un puvuša siera - pagatavoju irbenes džemu un sīrupu. Vēl rindā gaida āboli un tomāti. Un vēl dažādas receptes, ko vēlos sagatavot ziemai ne tikai našķim un veselīgām uzkodām, bet arī zāļu skapītim. Baudām rudens veltes.
Ļoti čakli ziemas krājumu gatavošanas darbi!
AtbildētDzēstMēs kastaņus jau pāris gadus izmantojam kā veļas mazgāšanas līdzekli. Šogad piemājas kastanis ziedēšanas laikā apsala, tā kā varbūt varēs salasīt labi ja pāris saujas kastaņu.
Un tagad te smalkāk un ko krētāk 😁 gribu arī izprovēt kastani kā veļas mazgājamo līdzekli. Bet kā sagatavot? Un kā mazgā?
DzēstSveiki! Nebiju pastaigājusi kādu laiciņu pa blogu istabām...
Dzēsthttps://youtu.be/ILtomolYLJM var noskatīties šo video. Ir arī citur informācija, ja meklē ar atslēgvārdiem "Veļas mazgāšana ar kastaņiem". Bet lielākoties tā ir līdzīga. Mēs rīkojamies pēc 2.varianta. Tikko salasītus nomazgāju, mizoju ar nazi, lieku kaltēties. Pirms mazgāšanas ielieku maisiņā (kaprona zeķītē), aizsienu, lieku pie veļas mašīnā. Pamatā mazgāju balto veļu. Jāpameklē informāciju, kā ir ar tumšās veļas mazgāšanu.
Mēs tomēr tikām pie apm. 2 kg kastaņu. No cita koka. Kamēr mizoju pa porcijām, turu vējtverī, kur vēsāks, lai nekalst. Sausus nomizot praktiski nevar.
Lai izdodas! Vēl jau varētu atrast, ko palasīt.
Jā, vēl. Kad nomizoju, griežu uz pusēm vai 4 daļās.
DzēstSagribējās izcept vismaz vienu kastani, sagribējās sasmaržot ...
AtbildētDzēstIesaku. Ja mūsu kastani nevar apēst, tad vismaz izsmaržot to riekstaino smaržu gan var 😎
DzēstKo tik nevar izgudrot no dabas veltēm.
AtbildētDzēst