Mana siera kūka, kas pabijusi blogballē, kartupeļu talkā.
Kūka, kur viens gabaliņš par mazu, otrs par daudz. Trekna, sātīga, bet garšīga.
Mājās parasti tiek gatavota, kad vīram kādas nozīmīgas dienas. Jo šo kūku, mans cienītai, uzskata par kārtīgu vīru torti. Vot tādas šis mīl, pat dzimenē ar svecītēm gatavs tādu saņemt. Bet arī man viņa ļoti garšo un manai draudzenei. Tāpēc parasti uz lielākām jubilejām tiek celta galdā.
Sastāvdaļas mīklai:
200 gr "Holandes" siers
200 gr cepamais margarīns "Eve"
300 gr kviešu milti
100 ml karsts ūdens
1 vistas buljona kubiņš
Sastāvdaļas mērcei:
250 gr majonēzes
250 gr skābs krējums
Sastāvdaļas pildījumam:
1.kārtai
- 200 gr žāvēts šķiņķis
- 1 sarkana paprika
- sauja dilles
2.kārtai
- 2 vidēji tomāti
- 1 dzeltena paprika
- sauja dilles
virskārtai un sāniem
- 150 gr rīvēts "Holandes" siers
- dilles un tomāti dekorēšanai.
Mīklas pagatavošana.
Holandes sieru sarīvē, pieliek margarīnu un visu izkausē. Es ielieku cepenē ap 60 gradiem, karsēju un maisu, pieleju karstu ūdeni, līdz dabūju mīkstu masu. Tad pielieku miltus un samīcu mīklā. Gatavo mīklu uz pāris stundām ielieku ledusskapī atpūsties.
Es mīklu sadalu trijās daļās, jo vajadzēs trīs ripas. Mīklu izspaidu formā, apmēram 3 cm biezumā vajadzētu būt. (Var veltnēt un izgriezt vajadzīgās formas). Un sadurstu ar dakšiņu. Mīkla mēdz "pūst burbuļus" cepšanas laikā. Tāpēc vēlreiz paspaidu ar dakšu cepšanas vidū.
Cepu 170 - 180 grādu karstumā. Kad ripas izcepušās zeltaini brūnas (apmēram 10 min.), tās samitrina, piesūcina ar karstu vistas buljonu. Un liek dzesēties.
Sagatavo mērci: krējumu ar majonēzi sajauc 1:1, ko izmanto pildījumiem un virskārtai ar sāniem.
Kad ripas atdzisušas, tās liek kopā. Uz pirmās ripas kārtai: Sīki sagriež žāvēto šķiņķi, papriku, sajauc ar mērci un dillēm. Liek virsū, izlīdzina, uzliek otro ripu.
Otrai kārtai: sīki sagriež tomātus, papriku, sajauc ar mērci un dillēm. Klāj virsū, uzliek trešo ripu.
Virskārta: smalki sarīvē sieru un sajauc ar mērci, dillēm. Klāj virsū bagātīgu kārtu, un aizsmērē sānus ciet.
Kūka gatava. Dekorē ar tomātu šķēlēm. Var sānus ar sīki sakapātām dillēm apdekorēt.
Kūku pēc pagatavošanas uz nakti jānotur ledusskapī, lai sasūcas, savelkas, izceptās ripas paliktu mīkstas. Ja pārāk ātri sāks griezt un lietot, ripas būs pa cietu, un kūka plīsīs, negriezīsies viegli, spiedīs pildījumu ārā.
Lai labi garšo! Un atgādinu, šeit kalorijas neskaita. :))
Nu gan gards izskatās :)!!! Pavisam drīz būs iemesls izmēģināt, tētim dzimšanas diena. Manas ģimenes vīriešiem arī noteikt patiks :)
AtbildētDzēstPaldies ka padalījies!
izskatās baigi interesanti, drošvien kādos svētkos izmēģināšu! nezinu, cik daudz es pats ēdīšu, bet radiem nu gan patiks
AtbildētDzēst