30/07/2012

Rudzupuķe

 Vēl kāds apraksts par kādu tēju.
Sen jau zināju ka rudzupuķe ir labs ārstniecības augs. Bet parasti to ielasīšana mani atturēja, jo tikai ziedlapiņas ir tās vajadzīgās. Un lai kaut cik tiktu pie saprātīgas devas, ir tik daudz laika jāpatērē un tik daudz ziedu jāielasa, ka nekad neesmu saņēmusies tādam darbiņam.

Un ejot kārtējo reizi caruri savām zāļu tēju grāmatām, izrakstot receptes provēšanai, tomēr izdomāju noprovēt. Un vēl jau lika ieprovēt manas iekaisušās acis, ko saķēru caurām diennaktīm pie monitoriem sēdot darbā.


Rudzupuķe.
Zilās rudzupuķes ziedos ir antociāni, flavonoīdi, rūgtas garšas glikozīdi, cikorīns, gļotvielas, nedaudz miecvielu.
Rudzupuķes ziedu uzlējumu lieto urīnceļu un niera iekaisuma ārstēšanai. Rudzupuķe ir labs urīndzenošs līdzeklis tūskas mazināšanai, ja tās cēlonis ir nieru vai sirds mazspēja. To izmanto arī aknu, žultsceļu un kuņģa slimība sārstēšanai, kā sviedrējošu līdzekli. Rudzupuķes ziedu uzlējums ir sens līdzeklis, ar ko dziedē acu iekaisumus un mazina acu sāpes, lietojot to vienlaikus iekšķīgi un ārīgi - acu skalošanai, kompresēm. Arīgi rudzupuķu ziedu uzlējumu apmazgājumiem, kompresēm un peldēm lieto ādas slimību - ekzēmas, piņņu, furunkulu, arī grūti dzīstošu brūču un čūlu dziedēšanai.

Lietošana.
Uzlējums - 1 tjk. ziedu aplej ar 1 glāzi verdoša ūdens, atstāj 30 min. ievilkties, nokāš un dzer pa 1/3 - 1/2 glāzes 3 x dienā pirms ēšanas.
Acu un ādas slimību ārstēšanai kompresēm gatavo uzlējumu no 1 ēdk. ziedu aplej ar glāzi verdoša ūdens, atstāj ievilkties 20 min., lieto nenokāstu.

Brīdinājums.
Rudzupuķes ziedu uzlējumu neiesaka lietot grūtniecēm.

Drogu uzglabāšanas ilgums.
1 gads.

Avots.
Grāmata - H.Rubine, V.Eniņa "Ārstniecības augi", izdevniecība Zvaigzne ABC, 2004.g.

Aprasktīju apmēram visam, kam lieto ziedus.
Un te mans variants ar rudzupuķu ziediem, kāpēc es viņas ielasīju.
Uzšuvu no lina auduma "brillītes". Atstāju augšmalu vaļā. Pa atveri iepildīju rudzupuķu ziedus. Apmēram 1 ēdamkaroti.
To visu iemērcē neliela daudzuma verdošā ūdens. Ļauj pastāvēt 20 minūtes. Tikmēr ir arī nedaudz padzisis. Un tad brillītes tiek liktas uz acīm kā komprese. Turēju vidēji 15 - 20 minūtes.


Veids kā tagad sāku ārstēt savas iekaisušās acis. Šovakar pirmā procedūra. Par rezultātiem tikai vēlāk varēšu spriest. Bet ceru, ka līdzēs.

2 komentāri:

  1. Nemaz nezināju, ka rudzupuķe var būt arī tik vērtīga!

    AtbildētDzēst
  2. cik jauka procedūra -skaistā izpildījumā!:)

    AtbildētDzēst