22/08/2011

Smiltsērkšķu lapas

 Šo vērtīgo augu lapu gardumu atklāju pagājušo gadu. Pie draudzenes dārzā aug smiltērkšķis, bet tiiiiiiik lielas un tiiiiik augstas, ka ogām nav iespējams tikt klāt. Škrobe, vitamīni deguna priekšā, bet mutē iebāzt nevar :D
Tad izdomāju, ja jau reiz smiltērkšķis ir tik labs un veselīgs, takš lapām ar jābūt kaut cik vērtīgām. Sarāvu labi daudz skaraino lapiņu, sažāvēju un provēju.


Uh tī, kas par tēju.
Ziniet ko teikšu - atklāju latviešu melno tēju. Tā arī visu ziemu nenopirku nevienu melnās tējas iepakojumu, jo strēbu priecādamās par šo gardo tēju, kas krāsā un garšā līdzinās melnajai tējai :)))
Vēl palicis pavisam nedaudz iepriekšējo gadu krājums, tad arī šodien uzlēju.


Un tā dzerot tagad tēju, jāapraksta arī ko tad labu dod. Ne kā daudz jau nav no info, bet šas tas manā gudrajā grāmatā ir ierakstīts arī par lapām.

Smiltsērkšķu lapas.
Smiltērkšķu lapām ir savelkoša un pretiekaisuma iedarbība. Vēl palīdz pret matu izkrišanu, kā arī reimatisma un podagras slimniekiem. Reimatisko sāpju mazināšanai ārīgi var lietot smiltsērkšķu lapu sautējošās kompreses.

Lietošana.
Ieber krūzītē pavisam nedaudz kaltēto lapiņu. Šķipsniņu cik divos pirkstos var paņemt. Aplej, ļauj ievilkties kādas minūtes 20, un gatavs!
Drogu uzglabāšanas ilgums.
1 gads.
Avots.
Grāmata - H.Rubine, V.Eniņa "Ārstniecības augi", izdevniecība Zvaigzne ABC, 2004.g.

 Esmu provējusi nedaudz stiprāku dzert, bet tad gan garša drusku bojājas. Uz krūzīti tiešām pavisam nedaudz tik vaig to lapiņu. Nu gluži kā melno tēju lietojot :D

1 komentārs:

  1. Paldies par informāciju! Dārzā aug smiltsērkšķi, ogas nolasīju, bet lapas vēl neesmu mēģinājusi :)

    AtbildētDzēst