22/08/2011

Piparmētra

 Vai tad es esmu pastāstījusi par piparmētrām savā sadaļā -Šo sezonu ievāktais? Nē! Kaut kā esmu šo palaidusi garām, kaut sen jau ir ievāktas un izkaltētas :D
Šodien apgriežot nedaudz savas iestādītās piparmētras, ko atvedu no Rankas, tad arī atcerējos, ka jāapraksta arī šī :)


Katru gadu vācu tradicionāli piparmētru, kas aug mammas dārzā. Tie jau ir nogriesti un izkaltēti ziemai. Bet šogad manu piparmētru klāstu papildina arī atvestie augi. Tad nu man sanāk tāds kārtīgs piparmētru mikslis.

Piparmētra.
Piparmētrām ir daudzveidīga iedarbība uz cilvēka organismu - nomierinoša, spazmolītiska, pretsāpju, antiseptiska, tas uzlabo asinsriti kapilāros, paplašina sirds asinsvadus, novērš kuņģa un zarnu darbības traucējumus, gāzu uzkrāšanos, šķebināšanu un vemšanu, veicina žults sekrēciju. Novērš galvas sāpes, sāpes sirds rajonā, nelabuma sajūtu.
Lietošana.
Uzlējums: 2 tjk. drogu aplej ar 1 glāzi verdoša ūdens. Atstāj 30 min. ievilkties, nokāš un dzer pa 1/2 glāzei 2 x dienā.
Var lietot dažādu komplekso tēju maisījumos.
Brīdinājums.
Piparmētras nav ieteicams lietot stipri pazemināta arteriālā asinsspiediena (hipotonijas) gadījumā.
Drogu uzglabāšanas ilgums.
2 gadi.
Avots.
Grāmata - H.Rubine, V.Eniņa "Ārstniecības augi", izdevniecība Zvaigzne ABC, 2004.g.

Piparmētra ieteicama lietot tikai rīta pusē vai vakarā. No rīta tā būs uzmundrinoša. Vakarpusē nomierinoša. Lietoju šo augu daudzu tēju maisījumos. Jo piparmētras klātbūtne ne tikai uzlabo garšu un aromātu, bet pastiprina citas zālītes iedarbības.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru