13/08/2011

Brūkleņu ogas

 Jau domāju braukt no meža prom, kad izdomāju pēdējā brīdī, ieskriešu savā iecienītā brūkleņu vietā aplūrēt, vai šogad būs kas lasāms. Un skatos - nekā. Šogad ogu maz, pat ļoti maz. Lielos ķekaros, bet reti. Tā staigājot vienu litru pielasīju. Domāju, ka arī pietiks sakaltēšanai. Jo vēl drusku ir pagājušā gada :)


Brūkleņu ogas.
Brūklenes ir organiskām skābēm un minerālsāļiem bagātas ogas, kam piemīt baktericīdas un antiseptiskas īpašības. Tās līdzīgi kā āboli un dzērvenes uzlabo ēstgribu un palīdz kuņģim pārstrādāt ēdienu.
Brūklenes, tāpat kā dzērvenes, satur benzoskābi, kas neļauj attīstīties rauga sēnītēm. Tajās ir arī dažādas citas organiskās skābes, C vitamīns (apmēram 15 mg 100 gramos), pektīnvielas, mangāns, kālijs, miecvielas. Brūkleņu sēkliņās ir arī omega – 3 taukskābes. 
Brūklenes lieto, ārstējot nieru un urīnpūšļa iekaisumus, diabētu, podagru, caureju, avitaminozi un citas kaites. Tā kā šīs ogas ir spēcīgs atindēšanas līdzeklis, tās ieteicamas vēža slimniekiem, jo mazina audzēju iedarbību. Piemēram, saspiestu brūkleņu ogu kompreses izmanto krūts un ādas vēža ārstēšanai.
Brūklenes ir arī efektīvs sviedrēšanas līdzeklis, tāpēc tiek izmantotas saaukstēšanās un dažādu vīrusu slimību profilaksei. To ogas pazemina asinsspiedienu, lieliski šķīdina žultsakmeņus un nierakmeņus, kā arī siekalu dziedzeru akmeņus.
Tautas medicīnā brūklenes ir pazīstams un viegls līdzeklis pret drudzi un iekaisumiem. Ar ūdeni un medu sajauktu brūkleņu sulu lieto, lai ārstētu saaukstēšanos, galvassāpes un aizcietējumus, kā arī lai atkoptos no vispārēja savārguma. 
Lietošana.
Lietoju kaltētas tējās. Ieberu sauku termosā (1 l), uzleju karstu ūdeni, aiztaisu un turu apm. 6 stundas, vai uz nakti atstāju. Taisu vaļā - un garda silta tēja ar visām vajadzīgām vielām un vitamīniem.
Drogu uzglabāšanas ilgums.
2 gadi.
Avots.
Grāmata - H.Rubine, V.Eniņa "Ārstniecības augi", izdevniecība Zvaigzne ABC, 2004.g.
http://www.tvnet.lv/sievietem/vesela/74645-saldi_rugtais_vitaminu_avots_bruklene

Es brūklenītes tagad kaltēju savā cepeškrāsnī 50 grādu siltumā. Un ziemā būs garda tēja pie saaukstēšanos, kad tempertūra gultā iegāzīs :)))

P.S. Ar šo ogu sarakstā ir jau 50 tējas ievāktas :D Vēl kādas četras vai piecas palikušas ko ievākt :)))

7 komentāri:

  1. Sveika.Cik ilgi viņas cepeškrāsnī jākaltē.Man ir elektriskā.Esmu nedaudz ogu salasījusi,tādēļ gribu tās sagatavot ziemai.

    AtbildētDzēst
  2. īstenībā brūklene kalst arī tāpat, uz kādas sedziņas vai dvielīša izklātas. cepeškrāsnī man tomēr viņas kaut kā sulojas patreiz. kaltēju un domāju vai kas sanāks. jo pagājušo gadu kaltēju vienkārši izbērtas uz brūnā papīra :)
    (man arī elektriskā cepeškrāsns):)

    AtbildētDzēst
  3. Ā,nu tad jau viņas var man uz balkona stāvēt,vienīgi, vai saule nekaitē? Zinu,ka citas tējas jākaltē tumsā,bet man visu dienu uz balkona saule.

    AtbildētDzēst
  4. brūklenes drīks arī saulītē. it īpaši, mana muterīte kad salasījās dusku zaļākas, lika gaismā kaltēties, jo tā viņas nogatavinājās vēl plus :)
    bet cepeškrāsnī nevaig kaltēt. tagad kaltēju un redzu ka krāsu ar drusku zaudējušas. vajadzēja pa vecai modei, sakaltēt izklātā veidā uz paladziņa ;)

    AtbildētDzēst
  5. Man vislabāk patīk saldētas brūklenes un dzērvenes. Pagājušoziem sīcis noēda tāpatās plikas saldētas odziņas un daudz! :)
    Taisīju arī morsu, saspaidīju saldētās ogas, aplēju ar karstu, bet ne verdošu ūdeni un klāt medu.

    AtbildētDzēst
  6. arī gardi ar to medu izklausās. paldies par idejām :)
    es atkal domāju ka vaidzēja savas brūklenītes pa vecai modei izkaltēt, jo kaltējot cepeškrāsnī, pa kluso mazais dēlēns uzgrieza grādus 150, un tagad man ir ceptas brūklenes :D viss pa galam mans centiens :)

    AtbildētDzēst