07/07/2011

Sarkanais āboliņš

 Kaut maz man sanāca Rankā šo augu ievākt, ceru brīvdienās izbraukt un salasīt vēl.
Šī zālīte ir latviešu ženšeņs. Nav tālu jāmeklē visādi brīnumi, kas nepieciešami ikdienas veselības uzturēšanai. Viss ir tepat mūsu degunu priekšā :))


Sarkanais āboliņš.
Sarkano āboliņu izmanto kā atkrēpotāju līdzekli pie garā klepus, pret drudzi, saaukstēšanās slimībām, bronhiālo astmu, bronhītu, aizdusu, galvas reiboņiem, mazasinību un tāpat arī kā diurētisku, urīndzenošu, žultsdzenošu, pretsklerozes, asiņošanas apturošu, brūču dziedējošu, sāpju mazinošu, pretaudzēju un antiseptisku līdzekli. Aizkavē holesterīna uzkrāšanos asinīs, attiecīgi profilaktisks līdzeklis pret aterosklerozi. Jaunas, maigas sarkanā āboliņa lapas var lietot pārtikā tāpat kā spinātus. Agrākos laikos pulverī saberztas kaltētas āboliņa lapas pievienoja rudzu maizes mīklai un siera masai.
Sarkanā un baltā āboliņa novārījumus vēl izmanto dziednieciskām vannām. Sevišķi ieteicams cilvēkiem, kuriem uz ķermeņa ir strutainas pumpas un bieži parādās augoņi. Ar āboliņu ziedu tēju skalo iekaisušas acis. Pateicoties sastāvā esošajām miecvielām izmanto gļotādu saslimšanu gadījumos, arī kuņģa – zarnu trakta (caurejas gadījumā). Pielieto kā lielisku asins attīrošu līdzekli. Blakus efekti nav novēroti.No sarkanā āboliņa ziediem var pagatavot ziedu nektāru.

Lietošana.
Uzlējums. 1 ēdamk. drogu aplej ar 1 gl. verdošs ūdens. Nostādina 1 stundu. Lieto pa 1/4 gl. 3-4 reizes dienā. 
Vai lieto dažādu komplekso tēju maisījumos.
Drogu uzglabāšanas ilgums.
1 gads.
Avots.
Grāmata - H.Rubine, V.Eniņa "Ārstniecības augi", izdevniecība Zvaigzne ABC, 2004.g.

Es augu lietoju kompleksajās tējās pie saaukstēšanos, bronhiem, pie infekcijas slimībām. Kā arī vielmaiņas tējas sastāvā.

2 komentāri:

  1. Sveika, Madara! Varbūt Tev kas zināms arī par siera āboliņu? Kāds tas izskatās un kur Kurzemes pusē to var iegādāties nelielos daudzumos? Uzziņai: tas ziedot ziliem ziediem , esot kultivējams laukā.To ievāc, kaltē, samaļ, izmanto zaļā siera gatavošanā.Lija Druva. Atbildi gaidīšu "Draugos".

    AtbildētDzēst
  2. diemžēl, tādu savvaļā neatradīsi. tas ir kultivējams. varbūt noder šī informācija ;)
    http://www.gafu.lv/lv/produkcija/36/97

    AtbildētDzēst