07/07/2011

Divšķautņu asinszāle

 Jāsāk aprakstīt ievāktās tējas, ko no Rankas atvedu. Beidzot esam mājās, atgriezušies, un visu ievākto esmu nogādājusi tam paredzētajā vietā.
Viena no ievāktām zālītēm bija divšķautņu asinszāle.


Viņu var lasīt visu jūliju un augustu vēl.

Divšķautņu asinszāle.
Asinszāles preperāti iedarbojas spazmolītiski uz gludo muskulatūru asinsvados, žultsvados, zarnās un citos orgānos. novērš zūlts aizturi žultspūslī, aizkavē žultsakmeņu veidošanos, uzlabo kuņģa, zarnu un visu gremošanas orgānu darbību.
Asinszāle normalizē kapilāru caurlaidību, uzlabo venozo asinsriti, palielina diurēzi, mazina tūsku.
Uzskata, ka asinszāle palīdz novērst 99 vainas. Tēju lieto kā savelkošu un antiseptisku līdzekli, ja ir kolīts, caureja, elpošanas ceļu iekaisumi. Kā tonizējošu līdzekli izmanto nervozitātes un vispārējas garīgas depresijas mazināšanai. Piemīt izteikti savelkoša un antibaktericīda iedarbība, kā arī spēja stimulēt audu reģenerāciju. Stimulē sirds darbību, paaugstina arteriālo asinsspiedienu, sašaurina asinsvadus. Uzlabo apetīti, pastiprina gremošanas orgānu sekrēciju. Mazina galvassāpes un seksuālo uzbudinātību, palīdz bezmiega novēršanai, uzlabo redzi un mīkstina ādu, stiprina imunitāti un uzlabo garastāvokli.  
Lietošana.
Tējas pagatavošana: 5 g drogu aplej ar 200 ml karsta ūdens un nostādina 10–15 minūtes.
Asinszāles eļļa, kuru pagatavo, ņemot l daļu asinszāles ziedu uz divām daļām olīveļļas, pēc 3 nedēļu ekstrakcijas, labi palīdz apdegumu, ievainojumu, trofisku čūlu ārstēšanai. Interesanti, ka ārstējot apdegumus ar šo eļļu, pēc sadzīšanas nepaliek rēta.
Iekšķīgai lietošanai ņem l ēdamkaroti asinszāles lakstu, aplej ar glāzi vāroša ūdens, ļauj ievilkties 15 minūtes. Lieto pa 1/3 glāzes trīs reizes dienā pirms ēšanas.
Ņem 30 g drogas, aplej ar 300 ml degvīna, tur siltumā vienu nedēļu. Lieto pa 10 - 15 pilieniem trīs reizes dienā pēc ēšanas.
Vai lieto dažādu komplekso tēju maisījumos.
Brīdinājums.
Asinszāli nevajag lietot vienlaikus ar antidepresantiem, jo asinszālei pašai lielā mērā piemīt spējas uzlabot pašsajūtu un kliedēt drūmo garastāvokli. Jāizvairās no tiamīnu (B1 vit.) saturoša uztura, tai skaitā sarkanvīna, alus, šokolādes un siera. Nevajag lietot grūtniecības vai zīdīšanas laikā, jo nav vēl izpētīts, kā asinszāle iedarbojas uz augli. Bērni drīkst lietot asinszāles tēju tikai pēc 2 gadu vecuma.
Drogu uzglabāšanas ilgums.
1 gads.
Avots.
Grāmata - H.Rubine, V.Eniņa "Ārstniecības augi", izdevniecība Zvaigzne ABC, 2004.g.
Un vēl informācijas: http://www.termorelax.com/web/?id=401681

Šo augu vācu un lietoju kafijas vietā. Kā viena mana draudzene, kas arī labi pārzin augu pasauli, teica, ka šī tēja ir latviešu kafija. Un šo arī pārbaudīju uz sevīm, kad bija pie stūres jāsēd dienas garumā un jābrauc nepazaudējot uzmanību, tad tēja palīdzēja būt mundrai un koncentrēties svarīgajam.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru