07/07/2011

Baldriāna sakne

 Tiku pie varen daudz šīs feinās saknītes. Un atradu uz vīra tēva zemes Gulbenē pie kartupeļa lauka, tādu labu kušķi ar šo augu.
Un tad sēdēju Rankā pie mājas dīķīša, skaloju, mazgāju saknes. Tagad atvestas mājās kaltējas tālāk, līdz būs gatavas lietošanā. Ja lasu, tad kārtīgi uz vairākiem gadiem šo sakni.


Baldriāna sakne.
Mūsdienās eksperimentāli ir pierādīts, ka auga aktīvās vielas pastiprina bremzēšanas procesu galvas smadzeņu garozā, samazina reflektoro uzbudināmību, atslābina gludās muskulatūras spazmas. Palīdz pie bezmiega, nervu uzbudinājuma, neirozēm, epilepsijas, nervu satricinājumiem un smagiem pārdzīvojumiem, koronāro asinsvadu spazmām, migrēnas un aizcietējumiem. Baldriānu preparāti nav kaitīgi. Tomēr pārāk ilgstoši tos lietot nav ieteicams, jo var izsaukt kuņģa – zarnu trakta funkciju traucējumus. Pārdozējot novērojama miegainība, nomāktības sajūta, pazeminās darba spējas.
Tautas medicīnā lieto gremošanas uzlabošanai. Mazina kuņģa un zarnu trakta spazmas. Pulveris labvēlīgi iedarbojas plaušu iekaisumu gadījumā. Uzskata ka spēcīgāka iedarbība ir augiem kuri auguši sausākās vietās. Lieto nervu nomierināšanai. Lieto arī kā pretcērmju līdzekli. Pagatavotos ūdens un spirta uzlējumus lieto nervu spriedzes mazināšanai, histēriju gadījumā, krampju gadījumā, bezmiega gadījumā.
Stabilizē asinsvadu paplašināšanās efektu pie stenokardijas.
Uzlabo sirds – asinsvadu sistēmas darbību.
Izmanto arī pie agrīnām un vēlīnās grūtniecības toksikozes kā nomierinošu līdzekli.
Lietošana.
Uzlējums. 5 g saknes, 1 gl. verdošs ūdens. Nostādina 2 stundas. Lieto pa ½ gl. no rītiem un pirms nakts miega.  
Uzlējums. 2 tējk. saknes, ¼ litrs auksts ūdens. Nostādina 10-12 stundas. Lieto pa tasītei 2-3 reizes dienā. Šāda deva ir nekaitīga un garantē optimālu iedarbībuNovārījums. ½ ēdamk. baldriāns, 1 gl. verdošs ūdens. Vāra uz lēnas uguns 15 min. Lieto pa 2-3 ēdamk. 3-4 reizes dienā pēc ēšanas. Glabā vēsā vietā
Novārījums. 20 g baldriāns, 1 gl. verdoš. ūdens. Vāra ūdens peldē 15 min, atdzesē 45 min. Pievieno ūdeni līdz kopējam daudzumam – 200 ml. Lieto pa 2-3 ēdamk. 30 min pēc ēšanas. Mazina galvas sāpes migrēnas gadījumā.Spirta uzlējums. 1 daļa saknes, 5 daļas 70% spirts. Nostādina siltā vietā 1 nedēļu. Lieto no 15 pilieniem līdz 3 ml dienā.
Ēteriskais uzlējums. 1 daļa saknes, 4 daļas 90% spirts. Nostādina 4 diennaktis. Pievieno 2 daļas ēteri. Nostādina 3 diennaktis. Izkāš. Iegūst caurspīdīgu dzeltenīgu šķidrumu. Šādu uzlējumu holēras epidēmijas laikā lietoja kā profilaktisku līdzekli.
Sakņu pulveri lieto pa 1-2 g, 3-4 reizes dienā pie plaušu iekaisumiem, dzemdes saslimšanām, migrēnas.
Bērniem nervu slimību gadījumos pagatavo vannu peldes ar baldriānu novārījumu. Sauja baldriānu saknes, 1 litrs ūdens. Pievieno vannas ūdenim. Vanno ik pēc dienas 15 min, pirms nakts miega. Epilepsijas gadījumā bērnus ik pēc dienas peldina vannā, kuras ūdens bagātināts ar baldriānu novārīju
Novārījums. 2 tējk. saknes, ½ litrs verdošs ūdens. Nostādina 10 min. Lai iegūtu optimālu efektu vēlams pirms katras lietošanas reizes pagatavot svaigu uzlējumu. Lieliski palīdzēs bezmiega gadījumā.Vai lieto dažādu komplekso tēju maisījumos.
Brīdinājums.
Ilgstoši lietojot un pārdozējot baldriāna preperātus, novērojama miegainība, nomākts garastāvoklis, darba spēju samazināsānās. Var rasties gremošanas trakta darbības traucējumi, šķebināšana, galvassāpes, nemiers, uzbudinājums, sirdsdarbības traucējumi.
Drogu uzglabāšanas ilgums.
4 gadi.
Avots.
Grāmata - H.Rubine, V.Eniņa "Ārstniecības augi", izdevniecība Zvaigzne ABC, 2004.g.
http://www.termorelax.com/web/?id=401683
Man iecienīta saknīte ir pie kompleksajām, nomierinošām tējām sev un ģimenei. Pat mazajiem, kad diena bijusi emocijām bagāta un grūti iemigt, tad šāda tēja lieliski palīdz. Protams samazinot devas, un dodot ļoti vāju. Dzēru arī grūtniecības laikā. Draudzenes jau smējās, sadzērusies bolderjanku un tad nav brīnums, ka bērns ir mierīgs un rāms, kad piedzima :D

5 komentāri:

  1. Tas ir apbrīnojami, ka Tu to visu savāc un kaltē un lieto un pielieto

    AtbildētDzēst
  2. a kas cits atliek, man jau gandrīz kā pienākums. draudzenes jau stāv rindā uz tējām uz uztura bagātinātājiem, kas rudenī būs gatavs :D

    AtbildētDzēst
  3. un arī pašiem ģimenē tas ir liels atbalsts. retāk uz aptieku jāčāpo :D

    AtbildētDzēst
  4. Tiešām iedvesmojoši! Pati esmu tik iesācēja..
    Man interesē, kā tiek uzglabāta sakne - vesela, sagriezta vai sarīvēta..? Tā arī ir jākaltē?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. es sakni uzglabāju veselā veidā īpaši nesasmalcinot lielā papīra tūtā. te jau ir bijuši raksti kā un ko uzglabāju. kaut vai 2011.gada sezona augu pasaulē (ikona labā sānā).
      un viņa, jā ir jākaltē (kā tas savcādāk viņu uzglabāt, sapelēs). labi vēdinātā telpā tumsā. man tā ir pažobele pie muteres privātmājā. vari arī no saknes tinktūru pagatavot. tad svaigu ņem, iemet pudelē un uzlej degvīnu. ļauj ievilkties. būs pašai savi baldriāna pilieni :)

      Dzēst