01/06/2011

Māllēpes lapas

 Un tad par pēdējo tēju, kas līdz šim brīdim ir ievākata. Tās ir māllēpes lapas.Arī šī man bija viena no - kas ātri beidzās. Šī droga man vairāk aiziet, nekā māllēpes ziedi. Un arī iedarbības lauks ir daudz plašāks.


Māllēpes lapas.
Lapu novārījumu vai sulu lieto pie plaušu tuberkulozes, bronhītiem, plaušu karsoņiem, epilepsijas, malārijas, alerģijām, tūskas, aizdusas, sirds, nieru un urīnpūšļa kaitēm.
Kaltētu lapu pulverim piemīt antimikroba iedarbība, aizkavē zeltainā stafilokoka augšanu. Ārīgi lapas (kā kompreses no uzlējuma vai lapas svaigā veidā) izmanto pret dažādām ādas kaitēm, augoņiem, vēnu iekaisumiem, čūlām, mastīta, apdegumiem, kā arī matu stiprināšanai blaugznu gadījumā.
Uzlējumu izmanto kakla skalošanai pie angīnas un citiem kakla iekaisumiem.
Pie vēnu iekaisumiem, liek veselas vai sasmalcinātas lapas ar «vēso» pusi pret kāju, turpretī pret varžacīm liek pūkaino pusi pret pirkstu. Lai mazinātu galvas sāpes svaigas lapas ar gludo pusi liek uz pieres.

Lietošana. 
Izvilkums. 1 ēdamk. sasmalcinātas lapas, 1 glāze (200 ml) verdoša ūdens. Ūdens peldē karsē 15 minūtes, ļauj istabas temperatūrā atdzist un iestāvēties 45 minūtes. Izdzer dienas laikā 2 – 3 reizēs, 1 stundu pirms ēšanas. 
Novārījums. 1 ēdamk. sasmalcinātas lapas un ziedi, 1 glāze (200 ml) verdoša ūdens. Vāra 10 minūtes, ļauj istabas temperatūrā atdzist 10 – 15 minūtes, pēc tam izkāš un lieto pa ēdamkarotei 3 – 4 reizes dienā. Novārījumu var uzglabāt 2 dienas.
Pie klepus, akūta un hroniska bronhīta, aizsmakušas balss, bronhiālās astmas, kuņģa – zarnu trakta saslimšanām. 4 tējk. kaltētas lapas, 1 glāze verdoša ūdens. Aplej un nostādina 30 min. Lieto pa ¼ glāzes 4 reizes dienā.
Matu skalošanai pret galvas niezi, matu izkrišanu, blaugznām taisa ļoti stipru novārījumu. Var pagatavot novārījumu kopā ar nātrēm (attiecībā 1:1). 
Pie kuņģa – zarnu trakta kataras, nieru un urīnpūšļa saslimšanām pagatavo novārījumu. 1 litrs ūdens, 20-30g ziedu un lapu maisījums.


Brīdinājums. 
Iekšķīgi nebūtu vēlams lietot ilgāk kā 6 nedēļas gadā (kopumā).

Drogu uzglabāšanas ilgums.
1 gads.

Avots.
Grāmata - H.Rubine, V.Eniņa "Ārstniecības augi", izdevniecība Zvaigzne ABC, 2004.g.
http://www.termorelax.com/web/?id=402028
http://www.ros.lv/tpl_ros.php?ed=110&lang=lv&page=22&all_art=0

Man šī zālīte iet kompleksajās tējās pie saaukstēšanās, salimšanām ar gripām, angīnām, plaušu un kaklu slimībām.

PS. Uz doto brīdi tas arī viss ievāktais, kopumā 22 tējas jau. Mana zāļu istaba ir pilna piekarināta un izklāta ar tējām. Mmmmm, ja jūs zinātu, kāds tur aromāts :D Noreibt var vienā setā :D
Vakar un šodien jau tika pirmās izžāvētās zālītes sapakotas.

4 komentāri:

  1. Vau, vasara tikai pašā sākuma, un tev jau krājumos 22 tējas!!! Cik tad būs līdz vasaras beigām?:)

    AtbildētDzēst
  2. :D plānā ir 50 savākt :D (tik pat cik pagājušo vasaru) ;)

    AtbildētDzēst
  3. mmmm, apskaužu par tādu istabu!!

    AtbildētDzēst
  4. man brālis bij uznācis aplūkot istabu. šis kad saostījās gaisu, teica - te derētu kādu nakti nolaist miegā :D

    AtbildētDzēst