10/06/2011

Kumelītes (smaržīgās dārza)

 Pāris dienas nolaiskojāmies pa māju. Atkal jāķeras klāt dabiem. Šodien nedaudz pastrādāju pie tējām. Sapakoju izžāvētās. Ievācu dažas. Un vienu iepirku. Kumelīte diemžēl neaug brīvā dabā, un mamma atteikusies audzēt to "nezāli" savā dārzā. Tāpēc tā ir viena no retajām, ko iepērku tirgū pie tantiņām. Otra ir krūzmētra (joprojām esmu stādu meklējumos).


Tad nu nedaudz par kumelīti, to smaržīgo dārza kumelīti ;)

Dārza kumelīte.
Kumelītēm ir pretiekaisuma, pretmikrobu, spazmas mazinoša un pretsāpju darbība.
Ārstniecības kumelīte tiek izmantota medicīnā kā pretsāpju līdzeklis un kā viegli nomierinošs līdzeklis pret bezmiegu. Kumelīšu tēja būs nomierinoša un nogurumu mazinoša, komprese (piemēram, uz sāpošām locītavām vai pie muskuļu sastiepumiem) — sāpes atvieglojoša.
Sen zināmas kumelītes dezinficējošās un dziedējošās īpašības. No auga gatavotas kompreses palīdzēs pret dažādām ādas kaitēm — brūcēm un iekaisumiem, izsitumiem un uztūkumiem.
Kumelīti izmanto arī kā dezinficējošu līdzekli mutes gļotādas skalošanai.
Lietošana.
Tēja - 2 tējkarotes kumelīšu drogu aplej ar karstu ūdeni (80 grādi) un ļauj ievilkties 15 min, nokāš. Kompresēm un skalojumiem var nedaudz vairāk sauso drogu paņemt uz glāzi ūdens.
Var lietot dažādu komplekso tēju maisījumos.
Drogu uzglabāšanas ilgums.
1 gads.
Avots.
Grāmata - H.Rubine, V.Eniņa "Ārstniecības augi", izdevniecība Zvaigzne ABC, 2004.g.

Es šo augu par cik iepērku, tad pārsvarā lietoju ārīgām kompresēm, pie visādiem pūžņiem, pušumiem, smaganu skalojumiem. Ja kaut kas paliek pāri, lietoju mazajiem kompleksajās ikdienas vitaminizētajās tējās.

4 komentāri:

  1. Jaa ljoti laba manta - kumeliites . Manai mazai kad piedzima bija iekaisusi actinja un paliidzeej Madaras kumeliites :) Baiba

    AtbildētDzēst
  2. Nu Tevi jau Baibusik, es ar zālītēm esmu nobombardējusi pamatīgi :D Ko tad tai angļu zemē darīt citu :D

    AtbildētDzēst
  3. kad bērniem iekaist urīnpūslis - šīs ir pirmās zāles (jāsēž siltā vanniņā)!

    AtbildētDzēst
  4. jā esmu dzirdējis par tādām procedūrām, pat mana mamma zin tādu lietu teikt ;)

    AtbildētDzēst