11/05/2011

Priežu pumpuri

 Vakar ar lielu pacietību un gumijas cimdu rokā lasīju priežu pumpurus. Tagad tieši reize, jo nav vēl pārauguši un ir smuki, nelieli, sveķaini. Priede arī ir viena no zelta vērtē vērtējams augs.


Priežu pumpuri.
Priežu pumpuri satur: vitamīnus C, K u.c. Priežu pumpuru tējai piemīt dezinficējoša, atkrēpojoša, urīndzenoša iedarbība. Pumpuru novārījums iedarbojas kā atkrēpšanas līdzeklis, jo pastiprina elpošanas veļu gļotādas epitēlija funkcijas. Bez tam arī iedarbojas kā pretvīrusu un pretmikrobu līdzeklis. Pumpuriem piemīt arī urīndzenošas un žults dzenošas īpašibas. Priežu pumpuru vai skuju tēju lieto pie klepus, kakla, plaušu, pūšļa vainām, mutes iekaisumiem, asins attīrīšanai, sviedrēšanai, hipovitaminozes ārstēšanai. Šāda tēja vairo pienu zīdītājām, stiprina nervus, uzlabo gremošanu, likvidē tūsku, ārstē reimatismu.

Lietošana.
Ņem 1 ēdamk. drogas, pārlej ar 1gl. verdoša ūdens un ūdens peldē karsē 30 min, atdzesē, izkāš. Lieto pa 1/3 gl. 3 reizes dienā pēc ēšanas. Izmanto arī inhalācijām, ja iekaisis kakls. 

Traukā liek kārtām – kārta dzinumi (1.5-2 cm), kārta cukurs utt. Pēdējā augšējā kārta ir cukurs. Novieto saulītē uz 10 dienām. Nokāš radušos sulu – šķidrumu. Lieto tuberkulozes, plaušu iekaisumu, bronhītu gadījumos. Astmas gadījumā lieto pa 2 ēdamk. no rītiem (bērnien 1 ēdamk.).

25-30 g pumpurus vāra 10-15 min piena un ūdens maisījumā (1:1). Lieto pa 100 g 3-4 reizes dienā saaukstēšanās gadījumā. Vārīšanas laikā garaiņi ieteicami elpošanai.
Pumpuru novārījums (10:200). Lieto nierakmeņu slimības gadījumā pa 1 ēdamk. 3-4 reizes dienā. Inhalācijas veidā un mutes dobuma skalošanai izmanto angīnas, hroniska tonzilīta un akūtu respiratoru saslimšanu gadījumos. 
Pumpuru novārījumu -1 ēdamk. priežu pumpurus ievieto katliņā un aplej ar vienu glāzi verdoša ūdens. Karsē ūdens vāroša peldē 30 minūtes. Atdzesē istabas temperatūrā 15 minūtes, izkāš un pievieno vārītu ūdeni līdz sākotnējam līmenim. Lieto pa trešdaļai glāzes 2-3 reizes dienā pēc ēšanas. Izmanto inhalācijās un kā kakla skalošanas līdzekli pie angīnas, hroniska tonzilīta un akūtām respiratorām saslimšanām.
1 kg dzinumi, 3 l ūdens. Aplej un vāra slēgtā traukā 10 min, nostādina 4 stundas. Lieto vannu peldēm – 1 l novārījums, 15 l vannas ūdens. Ūdens temperatūra vannā jāuztur 33-34 C, procedūras ilgums 10-15 min. palīdz radikulīta gadījumā.

Drogu uzglabāšanas ilgums.
2 gadi

Avots.
Grāmata - H.Rubine, V.Eniņa "Ārstniecības augi", izdevniecība Zvaigzne ABC, 2004.g.http://www.termorelax.com/web/?id=401778
http://www.pirtslietas.lv/web/?id=400453

Šad tad lietoju arī šo produkciju no Biolat, kuru pērku caur "Es Saules" katalogu.
Šorīt pat- no ledusskapi izvilku Ho-Fi dzērienu un padzēros. :))) Garša gan - brrr, tā ka jānopurinās, bet toties labs :)

3 komentāri:

  1. KATRU GADU TAISOS SALASĪT PRIEŽU PUMPURUS....Un tagad, droši jau ,par vēlu. Tagad zied pienenes, vai nezini recepti pieneņu ievārījumam!!! Lai veicas!!!

    AtbildētDzēst
  2. vēl var uzspēt pumpurus saraut ;)
    pieneņu rīrupu gan nevāru, jo kaut kā ir daudz pretrunu par to labumu. Tāpēc patreiz to esmu atlikusi malā :)

    AtbildētDzēst
  3. Paldies, Madariņ! Aizbraukšu uz mežu, varbūt vēl atradīšu pumpurus.

    AtbildētDzēst