10/05/2011

Nātre lielā

 Nu jā, te nu laikam varētu rakstīt un rakstīt, un rakstīt kamēr apnīk. Šī nezālīte ir ļoti vērtīga, no saknītēm, līdz pat galotnītei ar visām sēklām ieskaitot. Viņu var pielietot tik daudzos veidos, ka vieglak laikam pastāstīt kur nevar :D
Nātri katru gadu nu ļoti daudz lasu. Cenšos salasīt pirmās, kas nāk pavasarī, līdz ziedēšani. Bet tā var lasīt visu vasaru, līdz pat vēlam rudenim. Bet pastāstīšu par pielietojumiem, kur un kā es to izmantoju. Un varbūt kādu interesantāku informāciju ar piemetīšu :)

 
Nātre.
Nātres veicina visa organisma vielmaiņu, palielina hemoglobīna un eritrocītu daudzumu asinīs, sašaurina asinsvadus, sekmē asins recēšanu, audu granulāciju un epitelizāciju, tonizē dzemdes gludo muskulatūru, normalizē menstruālo ciklu – īpaši klimaksa periodā. Iedarbība: antiseptiska, pretiekaisuma, sāpes remdinoša, urīnu un žulti dzenoša, viegli nomierinoša. Pazemina cukura saturu asinīs.
Dzelzs kompleksā ar proteīnu, vitamīniem, hlorofilu un organiskajām skābēm, izrāda stimulējošu iedarbību uz ogļhidrātu un olbaltumu apmaiņas procesiem, kas uzlabo sirds – asinsvadu sistēmas, elpošanas sistēmas tonusu. Nātru preparātus lieto pie visām hroniskām saslimšanām, kad ir pazeminātas organisma aizsargspējas pret dažādiem apkārtējās vides kairinājumiem.
Lielajās nātrēs askorbīnskābes ir vairāk nekā upenēs, karotīna – vairāk nekā burkānos. Sēklas satur C vitamīnu, tauku eļļu (līdz 22%), organiskās skābes, hlorofillu (2-5%). Saknes ir bagātas ar miecvielām un minerālsāļiem (kalcijs).

Lietošana.
Uzlējums iekšķīgai lietošanai. 1 ēdamk. kaltētas lapas, 1 glāze verdošs ūdens. Aplej, nostādina 10 min. Lieto  pa 1/3 glāzes 3 reizes dienā. 
Kaltētas nātru lapas, samaltas, lieto kopā ar kefīru, 2 ēdamk., 1 glāze kefīrs. 
Uzlējums ārīgai lietošanai, kompresēm 2 ēdamk. nātru lapas, 1 glāze verdošs ūdens. 
Svaigu lapu sula. Lieto pa 1 – 3 tējk. 3 reizes dienā pirms ēšanas.


Brīdinājums.
No nātru lietošanas jāatturas cilvēkiem, kam ir pastiprināta asins recēšana, paaugstināts asinsspiediens, ateroskleroze, dzemdes un tās piedēkļu audzēji, cistas, polipi. Ar nātrēm īpaši jāuzmanās tiem, kam ir slimas nieres. Nav vēlams nātru preparātus lietot grūtniecības pēdējos mēnešos.

Drogu uzglabāšanas ilgums.
1 gads.

Avots.
Grāmata - H.Rubine, V.Eniņa "Ārstniecības augi", izdevniecība Zvaigzne ABC, 2004.g.
www.latvijaspirts.lv

Un tad vēl nedaudz, kur vēl var lietot nātres.
Svaiga nātru sula likvidē blaugznas un apstādina matu izkrišanu.
Pēc matu izmazgāšanas izskalo ar nātru uzlējumu – 500 g svaigas nātres, 2 glāzes verdošs ūdens, nostādina, atdzesē. Atveseļo matus.
Retus un vājus matus nostiprina ar nātru uzlējumu – 1 ēdamk. kaltētu nātru pulveris, 1 glāze verdošs ūdens, nostādina 40 min. Uzlējumu ieziež galvas ādā pēc skalošanas. Matus neizslauka. Procedūru atkārto 1-2 reizes nedēļā vairākus mēnešus.Ja svīst rokas un pēdas lieto vanniņas no uzlējuma – nātres, salvija (vienādās devās. 2 ēdamk. maisījumu aplej ar 1 l verošu ūdens. 
Lai nesprēgātu un pasargātu roku un pēdu ādu tās ierīvē ar kaltētu nātru lapu pulveri.
Kosmētiskā sejas maska. Veicina grumbu mazināšanos. 50 g sasmalcinātas svaigas nātru lapas sajauc ar 1 ēdamk. medus. Plānā kārtā uzziež uz sejas un kakla ādas, pārsedz ar salveti un siltu dvieli. Masku tur 25-30 min. Nomazgā ar ūdeni un viegli ieziež ar barojošu krēmu. Šo procedūru ieteicam sveikt 10-12 reizes pavasarī un rudenī.

Un tad protams, nātri var lietot pārtikā, daudz un dažādos veidos.
No jaunajām lapām gatavo salātus, zupas, pievieno kā piedevu dažādiem ēdieniem.
Kaltētu lapu pulveri izmanto kā piedevu zupām, kā vitamīnu piedevu kotlešu masai vai pankūku pildījumiem.

Dažādi saiti, kur var vēl pasmelties idejas.
http://www.latvijaspirts.lv/web/?id=401724
http://www.tvnet.lv/sievietem/stils/74294-natres_dava_skaistumu
http://www.receptes.lv/receptes/no:natres/
http://www.sievietespasaule.lv/natre_skaistumkopsana


Es pati lietoju ikdienā nātru tēju un lapu pulveri. Tagad pēc dēla Markusa piedzimšanas, atkal man uzplaiksnījusi mazasinība, ar ko jau kopš jaunībsdienām cīnos. Tad nu lietoju ik pa laikam kursu veidā. Vislabāk man patīk pulveri kefīrā vai rjaženkā iekšā un izdzer. Ātri un efektīvi. 
Tad vēl esmu spiedusi sulas un taisījusi matiem maskas. Mēģinājusi spirtos izvilkumus taisīt un uzglabāt ilgākam laikam. Kad atkal ķeršos klāt eksperimentiem, tad jau atrādīšu, iznākumus un kā man būs veicies ;)

3 komentāri:

  1. Paldies, Madara, par vērtīgajiem ierakstiem. ļoti sekoju līdzi un daudz ko jaunu iemācos.

    AtbildētDzēst
  2. Paldies par vērtīgo informāciju!

    AtbildētDzēst