10/05/2011

Miltene parastā

 Biju domājusi lasīt rudenī, bet tomēr nenoturējos un salasīju šodien miltenājus.


Miltenāji.
Milteni lieto akūta urīnvadu, urīnpūšļu un nieru iekaisuma ārstēšanai. Miltenes novārījumu un uzlējumu veidā lieto urīnizvadsistēmas iekaisuma, hroniska nefrīta, nefrozes, uretrīta, cistīta, urīnpūšļa katarāla iekaisuma ārstēšanai, asiņošanas apturēšanai no nierēm un dzemdes, urīnceļu akmeņu, sāpīgas urinēšanas gadījumos.
Ārīgi miltenāju novārījumu lieto skalojumiem un vannām kā antiseptisku līdzekli pret baltajiem ziediem, ar dzemdībām saistītu infekcijas slimību, diatēzes un strutojošu brūču gadījumā. 
Lietošana.
Uzlējums - 1 ēd.k. lapu uz 1 glāzi ūdens, dzer pa 1/3 glāzes 3 - 5 reizes dienā 40 minūtes pēc ēšanas.
Novārījums - 1 ēd.k. drogas uz 1 glāzi ūdens, vāra 10 minūtes, atdzesē, nokāš, lieto 1/3 glāzes 3 - 5 reizes dienā pēc ēšanas.
Brīdinājums.
Miltenes nedrīkst lietot akūtu nieru slimību gadījumā, jo tās kairina nieru audus. Ieteicams izmantot komplekso tēju sastāvā. Lietojot lielās devās, var būt vemšana, šķebināšana, caureja un citas blaknes.
Drogu uzglabāšanas ilgums.
2 gadi.
Avots.
Grāmata - H.Rubine, V.Eniņa "Ārstniecības augi", izdevniecība Zvaigzne ABC, 2004.g.

No pieredzes zinu, ka mana muterīte miltenājus urīnceļu problēmām lieto lapu pulveri. Samaļ kafijas dzirnaviņās lapas. Un nelielu daudzumu tējkarotē, lieto 2 x dienā pēc ēšanas, uzdzerot ūdeni.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru