09/05/2011

Gaiļbiksītes

 Šodien atkal biju tēju lasīšanas izbraukumā. Tiku pie 4 tējām. Tad nu sākšu ar pirmo - gaiļbiksītes.
Kad ar mammas aizbraucām uz mūsu ikgadējo lasīšanas vietu, un ieraudzījam lauku, nodomājām - nu tā vai nu par ātru, vai arī esam visu nokavējušas. Neredzam nevienu dzeltenu ziedu. Bijām pieradušas, ka katru gadu kā dzeltens paklājs. Tad staigājot pa pļavu tomēr sameklējām. Izrādījās, tas aukstums, kas tikko bija - gaiļbiksītes bij iedzinušas sausajā zālē slēpties. Tik sīciņiem kātiņiem saaugušas. Dažas, kas garākiem kātiem, pat apsalušas bija.
Nu neko, tupējām un lasījām no zāles ārā.


Gaiļbiksītes.
Dziedniecībā noder viss augs. Gaiļbiksīšu lapiņas ievāc kad augs beidz ziedēt, jo tad tajās ir visvairāk vitamīnu. No kaltētām lapām sajūtama viegla medus smarža. Garša sākumā saldena, pēc tam rūgtena. Saknes vāc rudenī vai arī ļoti agri pavasarī.Lapas var lietot kā salātus – pēc uzturvērtības tās daudzkārt pārspēj dārza zaļos salātus.
Pāris lapiņu ir pietiekami, lai nodrošinātu cilvēka organisma nepieciešamību diennaktī pēc C vitamīna.
Ziemā kaltētu lapu pulveris noder kā vitamīniem bagāta piedeva pie zupām, mērcēm, kartupeļu biezeņa.
Saponīnus saturošos augus pirmām kārtām izmanto pie klepus, īpaši pie sausa un lēkmjveida klepus, kad ir problēmas ar atkrēpošanu.
Gaiļbiksītes lieto arī hronisku vēdera aizcietējumu gadījumos, tāpat kā urīnu dzenošu līdzekli. Augam ir vāji nomierinošs un iemidzinošs iespaids. Turklāt tautas medicīnā gaiļbiksītes lieto neiralģiju, neirožu, migrēnas reizēs, menstruālā cikla nojukšanas gadījumos, pie klimaksa sarežģījumiem. Gaiļbiksīšu ziedi un saknes īpaši labi palīdz cilvēkiem, kam ir nosliece uz histēriju, emocionāli nestabiliem, jutīgiem pret laika maiņām, kā arī sirgstošiem ar migrēnu un galvas reiboņiem. Saknei piemīt sviedrējošas, karstumus mazinošas un atkrēpošanu veicinošas īpašības.

Lietošana.
Uzlējums pie saaukstēšanās, angīnas, bronhīta, gripas. 2-3 ēdamk. kaltētas lapas, ½ litrs verdošs ūdens. Aplej un nostādina 2 stundas. Lieto pa 2 ēdamk. 4 reizes dienā pirms ēšanas.
Uzlējums pie migrēnas, galvas sāpēm, vieglas histērijas. 10 g kaltēti ziedi vai 20-30 g lapas, ½ litrs verdoša ūdens. Uz nakti noliek siltā vietā ievilkties. Lieto pa ½ glāzei 3 reizes dienā. Uzlējums iedarbojas nomierinoši uz nervu sistēmu, ir viegla miega līdzekļa iedarbība, mazina pastiprinātu uzbudinātību.
Parastā tēja. Gaiļbiksīšu lapiņas var gatavot kā parasto tēju. Lieto pa 1/2 glāzei 3 – 4 reizes dienā kā vispār stiprinošu līdzekli hipovitaminozes, anēmijas, vispārēja vājuma reizēs. Gaiļbiksītes nav kaitīgas, pat ilgstoša to lietošana neradīs nekādas blakus parādības.
Novārījums. 8 tējk. ziedi, 2 glāzes auksta ūdens, uzvāra, ļauj ievilkties, izdzer dienas laikā, Lieto kā urīnu dzenošu, vēdera izeju viegli rosinošu un nomierinošu līdzekli. Sniegs atvieglinājumu arī pie plaušu slimībām, bezmiega, galvas reiboņiem, sirds pārsitieniem, reimatisma un podagras.
Uzlējums pie elpošanas orgānu saslimšanām. 1 ēdamk. lapu un 1 ēdamk. sakņu, pārlej ar 1/2 verdoša ūdens, nostādina, pieliek medu pēc garšas. Izdzer siltu 3 – 4 reizēs dienas laikā.
Uzlējums atkrēpošanas veicināšanai. 30-40 g saknes, 1 litrs ūdens. Lieto pa ½ glāzei 2-3 reizes dienā pie sausa klepus un bronhīta.
Tēja pie klepus un saaukstēšanās. 30 g gaiļbiksīšu saknes vai ziedi, 10 g anīsa sēklas, 10 g malvas lapas, 10 g fenhelis. 2 tējk. maisījuma aplej ar ¼ litra verdoša ūdens. Nostādina 10 min. Saldina ar medu. Dzer kamēr vēl silts.

Drogu uzglabāšanas ilgums
1 gads 

Avots.
Grāmata - H.Rubine, V.Eniņa "Ārstniecības augi", izdevniecība Zvaigzne ABC, 2004.g.
Mājas lapa: http://www.termorelax.com/web/?id=401722
 
Ar mammas jau sarunājām, ka nedēļas nogalē brauksim vēlreiz lasīt. To ko salasījām, ir par maz visai ziemai. Man tiešām tēja ātri beidzās. Un šoreiz arī lapas tiks salasītas noziedējušajiem augiem ;)

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru