25/04/2011

Māllēpes ziedi

 Šodien vēl paspēju salasīt, tādu tēju kā māllēpes ziedi. Sāk jau pārziedēt. Bet par laimi vēl noķēru momentu, un nedaudz salasīju ziemai tējām. Jo patreiz tējas lasīšanu nosaka bērni, ģimene un vēl entie apstākļi. Tāpēc, ķeru momentu, kad varu.


Bet arī nebūtu liela bēda, ja nesalasītu. Man šito ziemu nemaz tik daudz tā tēja neaizgāja (daudz vērtīgākas ir lapas, bet par tām vēlāk). Palika pāri. Tāpēc tējas lasu tik daudz, cik aizgāja iepriekšējo sezonu.
Bildē radzma pļava, pa kuru lasīju. Jo iepriekšējā vieta par nelaimi ir izpostīta.


Šī pļava bija viena vienīga dzeltenu ziedu paklājs. Bet kā redzat, sagāzts virsū un izbraukāts. Nu neko, jāsamierinās. Jo pagasts savu zemīti izmanto pēc savām vajadzībām, un tās ir viņu tiesības. Tāpēc no šīs vietas nākas atteikties.
Draudzene ir atvēlējusi savas neizmantotās pļavas zāļu tēju lasīšanai. Tad nu tās arī izmantoju. Paldies tev Aija ;) Labi, labi, tev arī Kārli :)))))

Māllēpes ziedi.
Māllēpju tēju iekšķīgi lieto pret elpošanas ceļu slimībām, lai dezinficētu, mazinātu iekaisumu un veicinātu atkrēpošanos, kā arī kuņģa – zarnu trakta saslimšanas gadījumā kā savelkošu līdzekli. Tautas medicīnā māllēpes bieži ir sviedrēšanas un krūšu tēju sastāvdaļa. 
Lietošana.
1 ēd.k. drogas aplej ar glāzi karstu ūdeni. Ļauj ievilkties 30 minūtes. Nokāš. Dzer stipri siltu 1/3 - 1/2 glāzes 3 x dienā pirms ēšanas. 
Drogu uzglabāšanas ilgums.
1 gads
Avots.
Grāmata - H.Rubine, V.Eniņa "Ārstniecības augi", izdevniecība Zvaigzne ABC, 2004.g.

Te arī kaltējas manis nedaudz salasītais daudzums.Bet jāpaslavē takš Marita ar, tā arī palīdzēja pāris puķītes salasīt :)) Un tagad zin no mammas, ka tā ir laba tējiņa pret klepu .


Un vēl nedaudz par citu tēmu. Kas saziedējis, kas salasīts atkal kārtējām zaļajām sviestmaizēm :)))
Lasot zaļajām sviestmaizēm pieneņu un skābeņu lapiņas, meitēns pirmo reizi nogaršoja skābenes. Un ēda ar, man pa brīnumu. Šķobījās, viebās, bet ēda :D Un solījās, ka ēdīs arī zaļās sviestmaizes, kad mājās  uztaisīšu, jo tie takš esot vitamīni. Nu ceru uz to, jo kas gan var būt labās par šādu vitamīnu uzņemšanu :)) Vai ne? :))))

4 komentāri:

  1. Cik skaists ziedošs ''paklājs'' :). Mani te viendien bija pārņēmusi doma, ka jāsalasa māllēpes, jo no bērnības atceros, ka apkārtnē to bija daudz... nekā, nevienu ziediņu neatradu :(. Vai nu viss nopļauts un zālājiem nosēts, vai arī aizlaists un aizgružots... divas galējības. gaidīšu rakstiņu arī par lapu izmantošanu! :)

    AtbildētDzēst
  2. jā man ar sasāpējās, kad tā pļava tik piegāzta ar sazin ko un smukā māllēpju pļava pa galam :(
    centīšos pa lapām ielikt kad sāksies lasīšanas laiks :)

    AtbildētDzēst
  3. Anonīms7/5/11 09:22

    Cik liels ūdens daudzums vajadzīgs 1 ēdam karotei zāļu drogas?

    AtbildētDzēst
  4. puslitr krūze derēs ;)

    AtbildētDzēst