21/04/2011

Brūkleņu mētras

 Nu tad tā - raksts par nākošo tēju - Brūkleņu mētras. Bij jau ar pēdējais laiks, lai ievāktu.


Brūkleņu vasas, jāpaspēj salasīt aprīlī, pirms ziedu veidošanos. Ja vēlāk tiek lasītas, mētras kaltējot paliek melnas, pazaudē savu zaļo krāsu.


Šogan aizbraucu aplūkot savas iecienītās brūkleņu vietas. Un viss pa vecam - noaudzis un mētru pilns :))) Ceru, ka rudenī būs arī raža kārtīga.

Brūkleņu mētras.
Brūklenes lapām un vasām konstatēta antiseptiska, pretiekaisuma, dezinficējoša, urīndzenoša un savelkoša iedarbība. Lapu un vasu novārījumu un uzlējumu lieto nieru un urīnpūšļa slimību ārstēsānai. Pret caureju un dažādām vielmaiņas slimībām..
Lietošana.
Novārījumu gatavao - 2 ēd.k. drogas aplej ar 1 glāzi verdoša ūdens, ūdens peldē karsē 30 min. Atstāj atdzist un papildina ar novārītu ūdeni līd zsākotnējam daudzumama. Lieto 1/3 glāzes 3 x dienā. Uzlējumu gatavo, 1 ēd.k. drogas aplej ar 1 glāzi verdoša ūdens. Atstāj ievilkties 30 min., izkāš un lieto aukstu pa 2/3 glāzes 3 - 4 reizes dienā.
Brīdinājums.
Brūkleņu vasas nedrīkst lietot ilgstoši un lielās devās. Var izraisīt aknu kairinājumu, anēmiju, nespēku. 
Drogu uzglabāšanas ilgums.
2 gadi.
Avots.
Grāmata - H.Rubine, V.Eniņa "Ārstniecības augi", izdevniecība Zvaigzne ABC, 2004.g.



Šogad mētras ļoti daudz salasīju. Jo tā bija tēja, kas pagājušo sezonu beidzās viena no pirmajām. Tā tika lietota gan pie dažādām saaukstēšanās tēju maisījumiem, gan pie organisma attīrošām tējām. Kā arī malts pulverī un lietots pret tūskām un liekā šķidruma uzkrāšanos organismā.

2 komentāri:

  1. Paldies par kārtējo ieskatu dabas dāvātajos "zāļu" krājumos:) Ar lielu interesi lasu tavus drogu vākšanas un to pielietojuma aprakstus!

    AtbildētDzēst
  2. paldies, cenšos cik nu varu :)

    AtbildētDzēst