01/09/2014

Mans 1.septembris - dārzā.

 Sākas ikdienas rutīna. Agrie rīti, bērnu sapošana un uz dārziņu nogādāšana. Šodien abi aizgāja priecīgi ar lieliem saulespuķu pušķiem. Un man sākas diena, tikai man.
Tā es saposos ceļam un laidu vienatnē pastrādāt savā dārzā.

Divas stundas intensīva darba, divi spaiņi ar nezālēm, lapām un pazarēm, un mana situmnīca izskatās šādi.


 Tomātus es izaudzēju pati no nulles. Tas ir no veikala pirktas sēklu paciņas.
Šie tomāti skaitās - plūmjtomāti. Nu galīgi pēc tādiem neizskatās. Viņi pirmkārt jau ar formu neatgādina, tad vēl krāsa raiba ar dzelteno un sarkano kopā. Un garša... hmm .. nu tādi miltaini un ļoti sausi.


 Un plus vēl piedevām aug kaut kā jocīgi. Ir padusītes, ko kniebju laukā, bet arī vēl ķekarā, kas ražo - galā izaug vēl viena liela lapa un jauna galotne. Kas atkal grib stiepties un augt kā balotne. Murgs gatavais, kamēr visus stādus apkopj, izpiņķerē un apgraiza.


 Otri tomāti man pēc paciņu info bija, lielie, sulīgie, gaļīgie tomāti. Viss it kā būtu, tik ne tik lieli kā bija teikts, un krāsa neatbilst. No sākuma domāju nav gatavi, tik gaidu un gaidu, kad paliks tumšāki, bet nē. Izrādās viņi ir tādā vecrozā krāsā. Starp citu, pirmo reizi ko tādu redzu. Visādās krāsās tomāti redzēti, bet nu šitādi vecrozā ... :D


 Nu ķirštomāti gan nepievīla. Tie atbilda visam, kas bija uz pakas. Tikai augumā gan bija garāki. Mani 2 m augstie siltumnīcas griezti šiem bija pa zemu. Ja ļautu augt cik grib, cik tad viņi augstu būtu? Ķeblīti vaidzētu lai ražu novāktu? :))


 Paprika ir vairumā gatava. Ēdam un priecājamies par to saldumu un sulīgumu.


 Pipariņi ar gatavojas. Ir ko marinētiem gurķīšiem piemest.


 Kad siltumnīca kārtībā, vēl bija laiks pie dārza. Pēc kārtīgās lietus perioda, mana puķu dobe atkopusies. no jauna saziedējušas rudzupuķes un alises.


 Un brangi aug tabaka.


 Skaistiem ziediem zied.


 Mazie kolrābīši palikuši, jo lielāki jau apēsti.


 Un te man it kā bija jābūt puķkāpostiem. Ne tie man saauga, ne baltie redīsi, burkāni skudru bojāti. Tā ir gatavā sērga manā dārzā. Siltumnīcā jau trīs pūžņus paspēju atkal izmest.


 Kāposti ar kukaiņu un tārpu mocīti. Kaut kā man ar šiem dārzeņiem šogad neveicās. Nākošgad būs jādomā cīņa pret visiem kaitniekiem.


 Labi ka vēl brokolis saauga. Bet ar tāds jocīgs pušķī.


 Un tad mana kompostkaudze. Novācu jau vienu ķirbi, trīs kabačus un čupu ar dekoratīviem ķirbjiem. Un likās kaudze tukša. Un pēc lielā lietus perioda, pacilāju lapas un še tev - parādījušies jauni kabacīši, patreiz saskaitīju piecus mazulīšus. Tad tomēr kaut kas vairāk būs.


 Un atradās vēl viens ķirbītis. Uz miniet cik viņš liels? :D


 Šitik, ieguļas tik vienā rokā. :D
Un lielāks arī nebūtu bijis, sausums tomēr šo ir pamocījis.


 Toties dekoratīvie kā sērga. Šodien paplēsu tos drusku. Nu nevar glābties no viņu vīteņiem. Man tā jau kaudze stāv ar dekoratīviem, nezinu kur likt. Un šis vēl kādu spaini sadomājis saražot. Un visi vienādi. Sēklu paka solīja dažādus. Sanāca visi vienādi.


 Kad izplēsu kaut cik stīgas, atradās tomēr viens vienīgs kraupainais ķirbītis. Nu šis mismaz kaut kādu smukumu dod.


 Un uz iešanu prom, vēl āboli. Šī ābele šogad pirmo gadu ražoja, un ko domājat? Garšo pēc manas bērnības. Tieši tādus atceros savās senču mājās mazo ābelīti (kas vairs sen nav), kas katru gadu deva garšīgus nelielus graužamābolus. Un izrādās, man tagad pašai tāda ir iestādījusies.


 Un vēl viena ābelīte, mani mazie ķiršābolīši. Šogad atkal pilna. Būs man atkal ko kompotā ielikt.


 Un sajutu šodien, ka tomēr rudens ir klāt. Laikam savu peldsezonu tā arī pieklājīgi nepabeigšu. Pludmales soma tik jākrāmē ārā. Un jāsaka - esi sveicināts Rudens!

8 komentāri:

  1. Īsts latvieša dārziņš. Brīnišķīgs! Izlasot rakstu, sagribējās tūlīt pat doties rosīties uz savu dārzu :)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Pirmo gadu, kad rudeni nesagaidu ar skumjām. Jo laikam mans dārzs tomēr dod savu prieku, kas liek priecāties par rudeni, par dārzu, par ražu. Plānot jau dobes nākamam gadam, jāplānot ko sēt un stādīt rudenī. Neļauj ieslīgt skumjās pēc aizejošās vasaras.

      Dzēst
  2. Tomāti tavi izskatā, ka vēl nav gatavi- no tā arī divkrāsainība. :) Šogad vispār dīki gatavojas. Vismaz mums tā īsti vēl nesanāk ieskrieties ar ēšanu- raujam nost pusgatavus un šķiļam iekšā, jo gribēties gribās... Kam tu to tabaku izmanto?
    Un gads- ābolu! Mums Zaubē pat vecu vecās ābeles ražo ābolus maisiem un visi skaisti kā no veikala!
    Krustziežiem ( redīsi, rutki, kāposti) nepatīk karstums- tad izzied . Mana mamma smidzināja ar priežu skuju uzlēmu nostāvinātu pret spradžiem, utt.

    Sveicu ar pirmo septembri!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Tie dzelten-sarkanie tomāti vispār dīvaini. Ne tikai sausi, miltaini, bet vēl kā paprika, ar tukšu vidu. Tur no tomāta maz kas ir :)) pirmā pieredze man tagad ir :D
      Tabaku ķipa priekš vīra, jo varot lapas jau ap šo laiku vākt, kaltēt ... utt :D bet tagad skatos, ka vienkārši skaists augs ar skaistiem ziediem. Nākošgad puķudobē krāšņumam būs. :)
      Es ar krustziežiem pēru visu ko virsū - kōlu, tomātu lapu ieraudzēto smirdīgo ūdeni utt. bet tik un tā nelīdzēja. virs kāpostiem baltie tauriņi lidinājās bariem, ka prieks. Dzīvojās kā Dieva ausī :D
      Laikam mans eko bio pārpārēm dabiskais dārzs šogad kaitēkļiem bija kā paradīze zemes virsū. :D

      Dzēst
    2. Šogad jau vispār kaitēkļu bija (ir), ka biezs...
      Es arī atceros tos laikus, ka tikko viena dārza sezona garām, jau jauna plānošana un pavasara gaidīšana:) Lai veicas!

      Dzēst
  3. Skaisti Tavā dārzā :)

    Kā gribās zemīti parušināt!!! Mazai kaut kā tā nelikās, kad mamma runkuļu vagā sēdināja :D
    Bij jau pašiem savs, kādus gadus piecus. Limbažos, tālu no Rīgas, kad Maijiņa piedzima pārdevām. Likās ka neizbraukāsim :(... Labi ka tirdziņš pie mājām, ar visādiem pašaudzētiem labumiem, citādi sirds uz pusēm lūztu :)

    Lai skaists Tev ražas laiks un mazajiem jaukiem piedzīvojumiem un panākumiem pilns mācību gads ;)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Paldies, dārzs tiešām dod prieku dvēselei. Relaksējos un atpūšos šeit darbojoties :)))

      Dzēst
  4. Skaists dārzs un tiešām darboties iedvesmojošs apraksts:) Tā vien gribas uz dārzu aizšmaukt.
    Puķkāpostiem vajagot daudz dzert, sausās vasarās bez laistīšanas pie mantas nevar tikt.
    Un Tavs brokolis man izskatās vienkārši pāraudzis, šiem labāk nenokavēt novākšanu. Un ja paveicas, tad pēc galvenās ēdamās daļas novākšanas no atstātajām lapām šis izdzen tādas kā atvases un var vēl otru ražu novākt.

    AtbildētDzēst