20/07/2011

Gurķumētra jeb Gurķene

 Šis gan labi daudz saaudzis pie mammas dārzā, un bija jau arī pēdējais laiks ievākt. Sagriežu ziedošos lakstu galus un kaltēju, atstājot pašu augu, lai aug tālāk. Pa vasaru tādā veidā no viena laksta var vairākas ražas sagriezt.
Griežot un sienot buntēs - visu laiku smuki smaržoja pēc svaigiem gurķiem :)))


Gurķumētra.
Gurķenes sastāvā esošajām vielām ir pretiekaisuma, sviedrējoša, urīndzenoša, nomierinoša, pretsāpju, pretdrudža, vēdera izeju mīkstinoša un vielmaiņu regulējoša iedarbība.
Gurķeni vēl svaigā veidā ārīgi var lietot ādas slimību, čūlu un iekaisuma ārstēšanai. Visiedarbīgākā ir svaigas sulas un uzlējumu sautējoša komprese.
Lietošana.
Uzlējums: 2 ēd.k. sasmalcinātu lakstu aplej ar 1 glāzi verdoša ūdens, atstāj ievilkties 5 stundas. Nokāš un dzer pa 2 ēd.k. 5 - 6 reizes dienā. Ārstēšanās kurss ilgst 1-2 nedēļas. 
Ārīgai kompresei sulu spiež no svaigām augšējām lapām, nomazgājot, applaucējot ar verdošu ūdeni, samaļ un izspiež sulu. 
Drogu uzglabāšanas ilgums.
1 gads.
Avots.
Grāmata - H.Rubine, V.Eniņa "Ārstniecības augi", izdevniecība Zvaigzne ABC, 2004.g.

Šo augu lietoju kompleksajās tējās pie slimošanām ar augstām temperatūrām un drudzi. Kā arī nedaudz piemetu pie vielmaiņas tējām.
Šī droga man bija pirmā palīdzība, kad grūtniecības laikā apslimu, un gulēju ar temperatūru. Ļoti labi sviedrē un dzen temperatūru lejā, nenodarot organismam kaitējumu.
Svaigā veidā var lietot jaunās lapiņas salātos (tikai pirms tam aplaucējot nedaudz verdošā ūdenī, lai nav tik asas). Ļoti labs, svaigs vitamīnu avots.

3 komentāri:

  1. Man patīk kā viņas zied! :))) Ziediņi mazi, bet skaisti! :)))

    AtbildētDzēst
  2. Nezināju, ka tik noderīga tēja. parasti mums dārzā aug tik bišu dēļ. Bet šogad puika visas izkaplējis, jo uzskatīja tās par nezālēm...

    AtbildētDzēst
  3. man mamma priekš manis kādus trīs četrus stādiņus pavasarī atstāj. pilnīgi pietiek, kad saaug, sagirezt buntēs tējai ;)

    AtbildētDzēst