01/06/2011

Ceļmallapas vai ceļtekas

 Noskrējusies, tā, ka laika tik pat kā nav. Bet nu jāapsēžas un beidzot arī pārējās tējas jāieliek blogā.
Nākošā ko vācu ir ceļmallapa. Godīgi sakot, šo augu var vākt visu vasaru. Tāpēc jau sāku pamazam, ievākt, un kaltēt ziemas krājumiem. Jāpacenšas un jāsalasa vairāk šosezon, jo šī bija arī viena no tējām, kas ātri beidzās.
Es no bērnības (un varbūt vēl kādi) atceras, ka pie nobrāztiem ceļgaliem man vienmēr mamma lika šīs lapas klāt ;) Ļoti vērtīga un laba zālīte ;)


Ceļmallapas.
Drogām piemīt plašs iedarbības spektrs un tiek izmantots kā pretsāpju, atkrēpošanas, urīndzenošs, sviedrējošs, pretiekaisuma, pretsklerotisks, brūces dziedējošs, spazmolītisks, asiņošanu apturošs, pretmikrobu un nomierinošs līdzeklis.
Ceļmallapas svaigā veidā ieteicamas ēst kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūlas gadījumā, tas paātrina čūlas sadzīšanu un nostiprina kuņģa gļotādu. Ceļmallapu tēju lieto arī nieru, urīnpūšļa iekaisuma, nakts slapināšanas gadījumā. Svaigas lapas liek uz ievainojumiem, kas paātrina dzīšanu, bet sēklas lieto, lai regulētu zarnu darbību gan aizcietējuma, gan caurejas gadījumā.

Lietošana.
Svaigas lapas izmanto kā aplikācijas uz brūcēm, augoņiem, iegriezumiem un čūlām. Šiem nolūkiem izmanto gan saberztu lapu putriņu, gan liek kopā ar kādu siltu materiālu kā siltās kompreses. Kaltētas lapas izmērcē un arī liek uz ādas traumu vietās kā kompreses.
Lapu uzlējums. 50-60g lapas, 1 l ūdens. Lieto pie kuņģa – zarnu trakta katarām. 1 glāzi izdzer no rīta pirms ēšanas, bet pārējo daudzumu dienas laikā 4 reizēs. Katru reizi stundu pēc ēšanas.
Svaigu ceļteku lapu sulu dzer pa 3 ēdamk. dienā. To uzskata par labu līdzekli pret ieilgušiem bronhītiem ar sausu klepu.
Pie acu iekaisumiem lieto lapu uzlējumu kā kompreses.
Tēja pie klepus. 1-2 tējk. lapas, ¼ litrs verdošs ūdens. Nostādina 15 min. Ieteicams saldināt ar medu. Lieto pa 2-3 tasītēm dienā.


Drogu uzglabāšanas ilgums.
1 gads.

Avots.
Grāmata - H.Rubine, V.Eniņa "Ārstniecības augi", izdevniecība Zvaigzne ABC, 2004.g.
Grāmata - D.Švīkule "Veselīgākās zāļu tējas", izdevniecība "Liepājas GTU", 1991.g.
http://www.termorelax.com/web/?id=402028

Es ceļmallapu izmantoju kompleksajās tējās, pie saaukstēšanās, gripām, angīnām, klepiem un iesnām, kā arī pie plaušu un kuņģu vainām. Kā arī gatavoju sīrupu, ko uzglabāju ledusskapī ziemai. Nomazgā kārtīgi lapas, ielieku bļodā un sablenderēju šķidrā putrā. Tad visu masu marlē, un izspiežu visu zaļo sulu. To sulu (1:1) ar cukuru savāru sīrupā. Pildu pudelītēs, korķēju ciet un ledusskapī iekšā. Šādu sīrupu es dzeru un dodu bērniem pie klepiem. Ļoti labs līdzeklis. Nav jāpērk aptiekās nezin kādi dārgi sīrupi ;)
Vēl var spiest no lapām sulu ārā un maisīt ar ūdeni, nedaudz iesaldināt ar cukuru vai medu un dzert tādu. Man patīk kā ir rakstīts grāmatā "Veselīgākās zāļu tējas" - Mātes, dodiet bērniem šo spēka un veselības dzērienu! ;)

Un vēl atcerējos. Pagājušo sezonu man viena draudzene ieteica arī ceļmallapu vālītes vākt, un provēt. Jo izrādās, tās ir labas zarnu tīrītājas. Kas ir lietojis tādu līdzekli kā  "EcoColon" zarnu trakta tīrītāju? Apskatieties, kas ir pirmā un galvenā sastāvdaļa - ceļteku sēklu šķiedras. Nu lūk, tik nedaudz darba un radošas pieejas, un tādu var pagatavot pats ;)

5 komentāri:

  1. Ar lielu interesi izlasīju jaunumus par tējām. Man iekavējusies dažu drogu savākšana. bet par ceļteku sīrupu - tur tak vajag ellīgi daudz tās lapas, lai izspiestu jel kādu sulu???

    AtbildētDzēst
  2. īstenībā nav gan tik daudz vajadzīgas ;) ir ar sula iekšā ko izspiest. no kārtīgas vienas saujas lapu varu dabūt sīrupu 1 pudelītei gatavu :)

    AtbildētDzēst
  3. un otrs, es sīrupu taisu augusta mēnesī kaut kur. tad varbūt vairs tās lapas nav tik izcepinātas saulē un ir vairāk sulas :)

    AtbildētDzēst
  4. Vai sveigi spiestu šādu sulu var uzglabāt saldētavā. Jo, vai nav tā, ka vienkārši ledusskapī tā sāks skābt vai kā citādi bojāties gada laikā? Šādi var suluspiedē sataisīt ļoti daudz čeļmallapu šķidruma, un salikt pa mazām tilpnēm, lai saaukstēšanās gadījumā lietot. Paldies par atbildi jau iepriekš!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. labi ka pieminējāt šādu variantu. man parasti šāds pagatavots sīrups ir uz trim mēnešiem. ilgāk un vēlāk stāvošu arī baidos jau lietot. un par sulas iesaldēšanu mazos kubiciņos ir laba lieta. papētīšu sīkāk, bet domāju, ka saglabāsies vajadzīgās vielas iekšā sasldējot. ;) paldies ka pametāt ideju :D

      Dzēst