31/05/2011

Zirgkastaņas ziedi

 Atkal esmu krietni pastrādājusi, un šodien ievācu 6 tējas. Neskatoties uz to, ka nav pa mēness fāzei, daba diktē savus noteikumus. Un steidzu ievākt tādus augus, kas pēc pāris nedēļām var arī vairs nebūt.
Tad nu sākšu ar kastaņu ziediem. Tie jau straujiem soļiem sāk noziedēt, tāpēc steidzu ievākt. Pagājušo gadu biju krietni ievākusi, bet tik daudz neizlietojās. Tāpēc šogad, nu tā drusku tik ;)


Zirgkastaņas ziedi.
Var vākt visu augu visu vasaru - lapas, ziedus, kastaņus. Visiem iedarbības ir vienādas.
Zirgkastaņas drogām piemīt vēnas tonizējoša, pretiekaisuma un prettūsku iedarbība. Tās mazina kapilāru sieniņas caurlaidību, novērš trobu veidošanos paplašinātās vēnās, aktivizē holesterola vielmaiņu un pazemina tā līmeni asinīs.
Vēl drogas lieto paplašinātu, iekaisušu vēnu un hemoroīdu ārstēšanai, pret dzemdes asinošanu klimatērijas periodā, pret zarnu un žultspūšļa iekaisumu. Ar ziedu spirta izvilkumu var ieberzēt sāpošās locītavas un muskuļus, lai mazinātu reimatisma un podagras izraisītās sāpes. 

Lietošana.
Ziedu sulu (svaigu vai konservētu) dzer pa 20-30 pilieniem 3 x dienā, atšķaidot ar ūdeni. Svaigu sulu var konservēt ar 40 % spirtu (1:1).
No kaltētiem zidiem var pagatavot spirta izvilkumu. 50 gr drogas aplej ar 500 ml degvīna, atstāj ievilkties 2 nedēļas, pa laikam saskalojot. Nokāš un dzer pa 30-40 pilieniem 4 x dienā.

Brīdinājums.
Lietojot zirgkastaņas preperātus lielās devās, var notikt saindēšanās - rasties vemšana, caureja, nespēks, sirdsdarbības un kustības koordinācijas traucējumi, paplašināties acu zīlītes.

Drogu uzglabāšanas ilgums.
1 gads.

Avots.
Grāmata - H.Rubine, V.Eniņa "Ārstniecības augi", izdevniecība Zvaigzne ABC, 2004.g.

Man doma ievāktos ziedus izkaltēt un pagatavot izvilkumu degvīnā :)

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru