11/05/2011

Priežu čiekuru sīrups

 Ilgi šodien pēros pa virtuvi, kamēr dabūju gatavu vienu jaunu recepti - priežu jaunie, zaļie čiekuriņi izvārīti cukura sīrupā. :))) Veselu gadu gaidīju, lai izprovētu šo interesanto recepti. Jo pagājušo kaut kā palaidu garam, nokavēju.


Ir ar process, pie kā drusku jāpastrādā. Un ja vēl netīšām pāriet pāri malām (kā man tas šodien izdevās ), tad vēl virtuves plīts jāatberž no cukurgailīti :D
Tātad par procesu, ja nu tomēr kāds grib paķēpāties pa virtuvi kā es :D


Salasīju labi daudz mazo čiekuriņu. Tos visus pārlasīju un ar šķērītem nogriezu kātiņus. Tā lai ir tikai bumbulītis. Noskaloju sietā labi kārtīgi. Katlā iekšā. Man bija apmērma pus kilograms čiekuru - tātad uz to: ūdens tā, lai kārtīgi nosedz un 1 kg cukurs. Cukuru ņēmu speciālo Dāņu ievārījumiem domāto.


Un tad sākas ilgais un garais vārīšanas process - 3 stundu garumā, ar nepārtrauktu putošanu. Visu laiku ir jānoņem tās baltās putas nost, kas ir ar sveķiem. Ķēpa liela, jo čiekuri ar peld pa virsu, putas starp tiem, un ap tiem. Ar mazo karotīti stāvēju un putoju, vidēji ik pa 15 minūtēm.
Pēc trīs stundu vārīšanas, sīrups bija kļuvis tumši sarkans. Salēju virumu pa mazām burciņām. Apgriezu uz mutes, sasedzu, un paturēju pāris stundas. Nu tā pat kā ar ievārījumiem. Gatavs!



Nu es teikšu - kaut kas vienreizējs. Garšoju un nevaru pat pateikt to izjūtu, to garšu. Tāda salda, piesātināta. Pamēģināju pat čiekuru uz zoba. Tas gan bija ar izteiktu skuju garšu. Bet toties mīksts, ka pats šķīst mutē :)
Tā ņemoties pa virtuvi šodien, vakarpusē pamanīju, ka visas kakla sāpes kaut kur ir zudušas :D Nu visa māja ar smaržoja pēc sveķiem un priedes :))
Doma šo visu lietot kakla, rīkles, angīnas problēmām. Ar karoti tāpat. Un arī pamēģināšu kā ir, ja pie tējas pieliek.
Ja kāds tomēr sadūšojas uzbrūvēt - lai labi garšojas! :D

27 komentāri:

  1. Šitas ir kaut kas jauns un nedzirdēts priekš manis. Izskatās un izklausās baigi labais! Būs noteikti jāpamēģina! Esmu dzirdējusi par priežu jaunajiem dzinumiem, kurus vienkārši aplej ar sīrupu un iztur noteiktu laiku, bet precīzi, kā tur ir, neatceros :)

    AtbildētDzēst
  2. es jau pirms gada no Cāļa izkopēju šo recepti, bet man īsti nav pieejamas priedes... No cik lielām priedēm Tu vāci čiekurus? Parasti tie ir ļoti augstu. Pēc Tava apraksta, ka sarežģīti.... laikam arī negribas meklēt priedes, lai gan to sīrupu kārotos ziemai sagatavot.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Iesaku čiekurus lasīt pie jūras priedēs.

      Dzēst
  3. vācu no jaunaudzēm, tur kur es biju pie jūras uz užavas pusi priedes ir ļoti zemu, liels laukums ar jaunām priedēm. pat jāpieleicas lai saplūktu čiekurus :D
    sarežģīti ir tikai sveķus no pirkstiem nokasīt :D bet tā tikai vajadzīgs laiks un liela pacietba vākšanai. šis puskilograms savācās man divās pāri stundās :)

    AtbildētDzēst
  4. Ineta, labs tiešām. kakla sāpes mūk ar joni prom :D
    man ir recepte arī ar dzinumiem, tik apber ar cukuru, notur saulē 10 dienas un sīrups pats izveidojas :)

    AtbildētDzēst
  5. Superīga recepte. Tas nekas, ka izklausās gana ķēpīgi - gribu jau tūlīt iet un meklēt tos čiekurus. Ceru, ka to arī izdarīšu.

    AtbildētDzēst
  6. un arī pēdējais laiks. savādāk nokavēsi ;)

    AtbildētDzēst
  7. Madara! Tu mani sakārdināji ar šo recepti! :)) Šodien ar Ievu devos ekspedīcijā uz jūras malu pie priedēm, bet nu šķiet, ka arī rīt vēl būs jāturpina.:D Šodien salasīju tikai kādus 250 gramus čiekuru. Vai nu man priedes Jūrmalā kāds jau aplasījis, vai kas, bet ir vesels bars ar priedēm, kurām čiekuru nav, nu vismaz aizsniedzamos un no zemes redzamos zaros.
    Šodien salasītos ieliku ledusskapī, cerams līdz rītdienai ar viņiem viss būs oki:)) Tad abu dienu guvumus vārīšu vienlaicīgi.:)))

    AtbildētDzēst
  8. var arī nelikt ledusskapī, nav obligāti. man ar diennakti nostāvēja istabas temp, kamēr bija liaks pieķerties. skaties ka ledusskapis ar priežu sveķu aromātu nepievelkas :D

    AtbildētDzēst
  9. Inga - jābrauc pie manis priedēs :) manā "Priežu dārziņā" pagadījušās tādas priedes, kurām trīs sezonu čiekuru virsū :D pati skatījos un brīnījos. Virsū vecie, kas atvērušies, tad pagājuša rudens nelieli, neatvērušies, bet jau brūni, un tagad pavasara mazie bumbuļi :D lasīju un brīnījos :D

    AtbildētDzēst
  10. Es arī esmu vārījusi, tikai es parasti ap Jāņiem lasu. Mūsmājās ir topā. Est tik gribēju uzjautāt. Dāņu ievārījuma cukurs, tas ir tas ar pektīnu? Un ja tas ir tas, viņam taču rakstīts , ka īsu brīdi jāvāra. Vai es kaut ko jaucu? Un kāda konsistence ir pēc ātdzišanas?

    AtbildētDzēst
  11. es nezinu kas uz cukurpakas rakstīts, godīgi sakot, nelasīju. Pēc atdzišanas ir tāda bieza medus konsistence. :)

    AtbildētDzēst
  12. kizvārīju gardo sīrupu. Bet kā lai katliņu izmazgā?

    AtbildētDzēst
  13. vai tad tik netīrs bij ka nekā? man labi iztīrījās ar karstu ūdeni un mazgājamo līdzekli :)

    AtbildētDzēst
  14. Vēl jautājums, vai 3h nav par daudz vārīt, jo dzirdēju, ka vārot ilgi - zūd ne tikai viss labais, bet ar rodas ne tik labs... Teorētiski piekrist var. Kā tad tur īsti ir?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. nē, šinī gadījumā nav par daduz. tikai pie trešās stundas vārīšanas sīrups sāk iegūt to sarkano intensīvo krāsu. un visur kur esmu sastapusies ar šo recepti un gatavošanu, min tieši trīs stundas. jo čiekurs tomēr ir koksnains ciets un paliels, lai vārot spētu viss vajadzīgais izvilkties. ar vieglu karsēšanu neko nedabūs ārā. tas nav lakstaugs :D

      Dzēst
  15. Man pieredze tāda:
    Čiekurus pavāra 10...15 min. Tad nolej ūdeni. Sabāž čiekurus burciņā un uzliek medu (var arī cietu medu). Medus paliek šķidrs un piepilda pilnu burciņu. Liek stingru vāku virsū un glabā ledusskapī vai pagrabā.

    Ziemā brokastīs 2...3 gab. kopā ar apkārtesošo medu.

    Svarīgi, lai čiekuri būtu lasīti ne vēlāk kā jūnija pirmajā pusē. Tad viņi nav koksnaini. Es pat pamēģināju svaigu sakost - viscaur mīksts. Protams, pavārot paliek pavisam mīksti.

    Esmu mēģinājis arī bez vārīšanas. Bet tad tie čiekuri saraujas pavisam mazi un ir diezgan sausi. Ēst var, bet nav tik garšīgi.

    Šogad gribu pamēģināt arī sīrupu ar 3 stundu vārīšanu. Dažādībai.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. paldies par pieredzi, un vēl receptēm, ko ieprovēt :)

      Dzēst
  16. Jautājums visiem- vai šogad jau esiet atraduši čiekurus? Mēs visu laiku skatāmies dažādos mežos apkārtnē, bet nekur nevaram atrast. Esam pagatavojuši priežu pumpuru sīrupu maijā, bet čiekuru nav. Jau iepriekš liels paldies pat atbildēm un ja kāds jau ir salasījis, varbūt var ieteikt kura pagasta apkārtnē ir lasījis. Mēs dzīvojam Tukuma rajonā.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. grūti pateikt kur Tukuma rajonā var dabūt. bet es lasu pie Ventspili, uz Užavas pusi braucot, cauri vecajai karaspēka daļai aiz šautuves iekšā pie jūras. tur mazas zemas priedītes. i pumpurus i čiekurus dabūju. lasu katru gadu tur. Nezinu kas viņām tur patīk, bet katru gadu čiekuriņi virsū.
      toties es meklēju egļu čiekuriņus ;)

      Dzēst
    2. Kandavā ir!2 vīri man dažu minūšu laikā salasīja 2kg.Jaunaudzē.
      Es čiekurus vispirms uz 10 min aplēju ar verdošu ūdeni. Tad liku verdošā sīrupā un uz ļoti lēnas uguns( elektr. plīts1."ātrums"vārīju 3-4 st. Nebija ne putu, ne pāriešanas katla malām.čiekuri mķsti kā vārīti žāvētie āboli. Sapildīju ar visiem burkās un nosaucu par čiekuru kompotu. Gardi un smuki.
      Tai pirmajā uzlējumā pamērcēju kājas - tās pārlaimīgas un tad vēl grīdas uzmazgāju. Lai smaržo!

      Dzēst
    3. jā šogad otro vārījumu ar jau labāk savārīju. bez putošanām un uz lēno ugun. bet par to uzlējumulaba lieta. būs ar jāizprovē ;)
      Z.P. paldies par ideju. :)

      Dzēst
    4. Jūras piekrastē, Engurē, Bērzciemā! Pastiep tik roku un noplūc! :)

      Dzēst
  17. Liels paldies par atbildi!

    AtbildētDzēst
  18. Anonīms3/7/12 14:42

    Es ari izvāriju kā bija rakstīts3.st. uz lenas uguns uz1l.udens 2kg cukura.Man tas sīrups tik ciets vai jums arī tā ir?
    Ārija

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. jā otrs šī gada sīrups man ar padevās gatvais cukurgailītsis. sāku domāt mošk pa maz ūdens. bet pagājušo gadu kad vārīju, bij viss o.k. sīrups kā sīrups :)

      Dzēst