17/05/2011

Mellenes mētras

 Pēdējais brīdis bija, lai salasītu mellenes mētas. Likās, ka pāris minūtes tik iebridu mētrās pagriezt, bet sanāca paprāva bunte ar mellenēm :D


Mellenes mētas.
Lapas satur augu valsts izcelsmes insulīnu, kas mazina risku saslimt ar cukura diabētu. Lapas un jaunos dzinumus lieto pie cukura diabēta, jo pazemina cukura līmeni asinīs.Lapu preparātiem piemīt kardiotoniska, urīna dzenoša, žults dzenoša, savelkoša, pretiekaisuma, apazmolītiska,  asiņošanu apturoša,  pret cērmju iedarbība.
Lapu preparātus pielieto caurejas, klepus, kuņģa saslimšanu, urīpūšļa saslimšanu, cistīta, leikozes, dzemdes un hemoroīdu asiņošanas gadījumos, ādas slimību gadījumos.Ārīgi izmanto kā skalojamo līdzekli, kompresēm acu iekaisumu un apdegumu, nedzīstošu un strutojošu brūču, abscesu, ekzēmu, seborejas gadījumos.
Lietošana.
Tēja. 60 g lapas, 1 l verdošs ūdens. Pagatavo uzlējumu pie cukura diabēta, lieto pa 2 ēdamk. 3 reizes dienā.
Novārījums. 100 g kaltētas ogas, 0,5 l ūdens. Vāra līdz kopējais šķidruma daudzums samazinās līdz 0,3 l. Lieto kakla skalošanai pie angīnas. Lieto kā kompresi apdegumu un ādas izsitumu vietām.
Uzlējums. 1-2 tējk. lapas, ¼ l verdošs ūdens. Nostādina 10 min. Lieto iekšķīgi pa tasītei 2-3 reizes dienā. Ārīgi izmanto skalošanai un kompresēm. Brīdinājums.
Nav vēlams ilgstoši un lielās devās lietot lapu preparātus. Var saindēties ar specifiskām aktīvajām vielām, ko satur lapas.
Drogu uzglabāšanas ilgums.
1 gads.
Avots.
Grāmata - H.Rubine, V.Eniņa "Ārstniecības augi", izdevniecība Zvaigzne ABC, 2004.g.
Grāmata - D.Švīkule "Veselīgās zāļu tējas", izdevējs "Liepājas GTU", 1991.g.

Šo tēju vairāk vācu mammai, kurai ir cukura diabēts sākuma stadijā. Kā arī tiek lietota dažādu komplekso tēju sastāvos.

4 komentāri:

  1. Vai maz ir sajēga par cukura diabētu???
    Kas ir ''augu valsts izcelsmes insulīns''?Insulīns ir aizkuņģa dziedzera hormons!!!

    AtbildētDzēst
  2. P.S. Cukura diabēts nevar būt šakuma stadijā-viņš vai nu ir vai nu nav!

    AtbildētDzēst
  3. Anonīms - tad jau grāmatā ir nepareizi teikts. Teksts vārds vārdā ir ņemts no grāmatas - H.Rubine, V.Eniņa "Ārstniecības augi", izdevniecība Zvaigzne ABC, 2004.g. Vēlreiz pārlasīju - rakstot kļūdas neesmu ielaidusi. Vēršaties tad pie H.Rubines un V.Eniņas, kāpēc tiekam maldināti un nepareizi raksta grāmatās.
    Un otrs, ja cukura diabēts nebēdz būt sākuma stadijā, kaut visur skandina tādu terminu (un arī dakteris mammai tā teica), tad iespējams ir vieglā stadijā, vai kā savādāk pateikt, ka visu viņa spēj kontrolēt ar ēšanu un režīmu, un zāles praktiski netiek lietotas.
    Un treškārt - ja vēlaties man ko pārmest - tad neslēpieties zem anonīms, bet vismaz nosauciet vārdu. savadāk - tādiem anonīmiem uzbrukumiem nepievēršu uzmanību un nav ievērības cienīgi, lai ko rakstītu :)
    Ar cieņu, Madara. :)))

    AtbildētDzēst
  4. Es lasu kad zied un aizmetas ogas. ar lielām gatavām ogām grūtāk izkaltēt. Bet var provēt.

    AtbildētDzēst