17/05/2011

Mārpuķītes

 Ja pavasarī ēdām pirmās mārpuķītes lapas zaļajās sviestmaizēs, tad tagad lasam un kaltējam ziediņus tējām.
Aizbraucu pie muterītes uz dārzu, un gandrīz visu arī aplasīju, jo tūlīt tāpat tiks pļauta zāle. Bet tas jau tikai mirklis, un viņas atkal pilns dārzs zied. Mārpuķītes var vākt visu vasaru līdz pat vēlam rudenim, kamēr vien zied ;)


Mārpuķītes.
Mārpuķīšu tēja palīdz pret visām plaušu slimībām, sieviešu kaitēm un visām tām kaitēm, kur vajadzīga asins tīrīšana, ķermeņa spēcināšana. Mārpuķīšu sīrupu lieto pret klepu, saaukstēšanos, vājām un šaurām krūtīm. Tas sevisķi labs pret pēkšņām iesnām, balss aizkrišanu, aizsmakumu un citām līdzīgām slimībām. Dzer ar silti pienu vai siltu ūdeni.
Lietošana.
Tēja - ēdamkaroti drogu aplej ar glāzi karsta ūdens (80 grādi), ļauj ievilkites. Nokāš. Dzer vairākas reizes dienā siltu.
Sīrups - 2 sauju ziedošu augu lapas, kātus un ziedus, savāra ar ūdeni (lej kamēr kārtīgi nosedz augus katliņā). Vāra apm 5 - 10 min. Tad nokāš, un šķidrumam pievieno 1:1 cukuru. Vāra, kamēr top sīrupveidīga masa. Sapilda pudelēs, aizkorķē, uzglabā vēsā vietā.
Drogu uzglabāšanas ilgums.
1 gads.
Avots.
Grāmata - D.Švīkule "Veselīgās zāļu tējas", izdevējs "Liepājas GTU", 1991.g.

Man mārpuķīšu ziedi ir neatņemama sastāvdaļa vitaminizētai tējai bērniem. To jaucu kopā ar meža zemeņu lapām un ceļmallapām ( 1:1:1). Šādu tēju man mazie visu ziemu lieto ik pa laikam, kā labu vitaminizētu tēju.

4 komentāri:

  1. Par mārpuķītēm kā tēju gan nezināju! Vienmēr tās uzlūkoju kā mazus, jaukus ziediņus ar kuriem izgreznot māju. Tagad noteikti salasīšu arī tējai!:))) Zālājs būs jāpļauj tā vai tā...:)))
    Paldies, Tev!:)))

    AtbildētDzēst
  2. man mamma ar šķībi jau noskatās, ka katru gadu aplasu dārzu no puķēm :) iesaku arī sīrupu pamēģināt ;) labs :)

    AtbildētDzēst
  3. Atbildes
    1. Kā grib tā liet - nav praktiski iespēja pārdozēt. Lieto pa tējkarotēm pie tējas, siltu pienu, tāpat, kad klepus, apslimis, iesnas utt.

      Dzēst