17/04/2011

Lazdu mizas

 Savu sezonas atklāšanu sāku ar Lazdu mizas ievākšanu.
Starp citu, tas bija pasūtījums no manas draudzenes jau pagājušo pavasari. Bet tad kaut kā neatradu lazdas. Izbraukāju visur kur, un neatradu. Tad nu pa vasaru braukājot, gan lasot augus, gan uz zaļumiem un pie jūras atpūsties - atradu. Atradu kārtīgu lazdu audzi, kur tik biezi viens pie otra saauguši. Atzīmēju vietu, un šo pavasari braucu lūkoties. Te nu ir manas lazdas.


Sagriezu pāris garas maikstis.


Un tad sākās darbietilpīgais process - dabūt mizu nost no koksni. Nu bija ar stundas ko norauties. Bet gala rezultātā tiku pie labas kaudzītes mizu, kas tika izklātas uz brūnajām lapām, un tagad lēnām kaltējas. Ceru ka tā izdosies, jo šis man šo sezonu ir jaunums. Ar lazdu mizām ņemos pirmo reizi. Ja šādi smuki neizkaltīs, tad vēl ir nedēļa laika, lai aizjostu pakaļ jaunām maikstīm. Un tad mēģināšu kaltēt savādāk.

 Lazdu mizas
Mūsu mežos augošās lazdas miza un lapas satur miecvielas, ēteriskās eļļas, C vitamīnu un arī ļoti daudz bioflavonoīdus, kas, strādājot komandā, labvēlīgi ietekmē asinsvadus – samazina to caurlaidību un stiprina sieniņas. Tāpat tonizē vēnas, novērš kapilāru plīšanu un darbojas pret jebkuru iekaisumu – pareizāk sakot, nodrošina tādu stāvokli, lai organisma spēki ar visiem iekaisumiem tiktu galā paši. Un tomēr, kad vēnas ir jau ļoti paplašinātas, ar ārstniecības augu preparātiem un tējām vien būs grūti ko panākt. Lazdu mizas un lapas drīzāk der profilaktiski – tad, kad kājas tikko sāk sāpēt un uz ādas veidojas sīks zirnekļveidīgs asinsvadu zīmējums. Jā, tad lazdas varētu līdzēt un novērst tālāku vēnu paplašināšanos.
Starp citu, ar lazdas mizas novārījumu labi izdodas dziedēt kuņģa iekaisumu un čūlas, jo miza satur arī tanīnus, kas savelk gļotādu un aizsargā to pret skābes iedarbību — protams, arī kuņģim patīk, ja asinsvadi ir paplašināti un tas tiek pabarots. Tāpat, lietojot lazdas mizas un lapas novārījumu, nomierinās centrālā nervu sistēma un samazinās asinsspiediens. 
Lietošana:
Ņem 1 ēdamkaroti lazdas mizas un puslitru ūdens, 10 minūtes uz lēnas uguns pavāra, tad piemet vienu ēdamkaroti lazdas lapas, ļauj ievilkties 20 minūtes, nokāš un šķidrumu visas dienas garumā izlieto. Dzer apmēram 15 minūtes pirms ēšanas.
Drogu uzglabāšanas ilgums.
4 gadi.
Avots.
http://www.fitoterapija.lv/lv/Sirds-isemiskas-slimibas-dabas-dziednieciba.php


Jūnijā plānā ir braukt un lazdu lapas vēl salasīt. Un uztaisīt tādu tēju kā šo Ragāres ražoto.


Un tad vēl dažas bildes, ko safotografēju mežā. Kā lēnām daba mostas. Nu skaisti ir tai mežā, jebkurā diennakts un gada laikā. Vai ne? :)))))

2 komentāri:

  1. Man kādu kilogramu virtuāli nevarētu nosūtīt:) Bet, ja nopietni, tad nezināju par šīm labajām lazdu īpašībām - man tas būtu noderējis ar vēnu problēmām cīnoties...

    AtbildētDzēst
  2. nu re kādam jau noderēja informācija :)

    AtbildētDzēst