24/02/2024

Rīgas apskate Nr.2

 

   Kārtējā sestdienas diena Rīgā. Sešas īsas stundas, un apskate var sākties.


   Šoreiz plānā trīs muzeji. Sākām ar cilvēka anatomiju. RSU Anatomijas muzejs Kronvalda bulvārī.
Cilvēks te tiek izķidāts un izpētīts pilnībā. Var uzzināt interesantas lietas par savu ķermeni. Divos stāvos. Ar vājiem nerviem neiesaku iet, it īpaši uz pagrabstāvu. 





   Kad izpētījām cilvēku, devāmies tālāk pētīt kā to cilvēku ārstēja - uz Paula Stradiņa medicīnas vēstures muzeju Ukrainas neatkarības ielā.


Jauka sagaidīšana, elegants gids, kas izstāsta kur un ko varēsim apskatīt. Un ekskursija var sākties pa trim stāviem. 





   Interesantas ekspozīcijas, ar ainiņām no viduslaikiem, ar moku, piedodiet, seniem ārstēšanas rīkiem. Pēc šīs ekskursijas, saproti, ka šodienas zobārstniecība ir pupu mizas. Nez no kā mums tagad baidīties. 


   Kad cilvēks izpētīts, kad izpētītas senās ārstēšanas metodes, tad pēdējā ekskursija uz vietu, kur to cilvēku mocīja un nobeidza. Mūsu vēstures viena no smagākām lietām - Čeka. Vēl ir iespēj pieteikties ekskursijām, jo drīz Stūra māju slēgs ciet. Drošības apsvērumu pēc. 



   Smaga un nežēlīga viena no mūsu vēstures sastāvdaļām. Ja reiz šeit nonāci, tad ārā vairs netiki. Nokļūšana šeit jau tika uzskatīta par atzīšanos noziegumā pret valsti. Ja neatzinies, tad tik ilgi tiki turēts un spīdzināts, līdz parakstīji "atzīšanos". Cik bojāgājušo, cik cietušo, cik izdzīvojušo var apskatīt un izlasīt sienas baneros. Bet ar gidu tiks izstaigāts un izstāstīts daudz vairāk par uzturēšanos čekas pagrabos, par ikdienu un izkļūšanu no tās. 


   Pēc tādām ekskursijām, brīdinu, ir nospiesta un smaga sajūta.
Silts kapučino kafejnīcā, un netīša uzskriešana virsū plašu veikalam. Tur varēja pazust regeja, tehno, blūza un rok mūzikas pasaulē. Un protams tiku pie vienas kārotas vinila plates. 


   Bet visam noslēgumā odziņa - sasildīties izdevniecības un mākslas telpā Aminori. Iesaku katram iegriezties, kam tuva mākslas pasaule. Izdevniecība, kas izdod literatūru par mākslu, kino, teātri. Dzeju, romānus un oriģinālliteratūru. Šeit katrs var atrast kaut ko sev sirdij tuvu.


"Tas pats ēdiens ielikts bļodiņā vairs nav ēdams."


Pilna diena emocijām. Daudz redzēts, dzirdēts. Mājupceļš.

Jau plānā vēl dažas apskates vietas. Jo vēl tādas sešu stundu dirnēšanas sestdienās būs priekšā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru