05/03/2024

Starp papardēm un krāsu riņķiem

   Kādus gadus netiku vākusi ozolpapardes. Pagājšruden iedomājos, ka atkal pēc ilgākiem laikiem, noderētu kādu paparžu ķiseni ziemā uzmeistarot. Laikam rudenī griežot papardes jutu, ka noderēs. Daudz, daudz papardes bēniņos kaltējās. Viss tika samīcīts vienā maisā iekšā. 



Kad mēģināju atrast veco zāļu tēju spilvendrānu, neatradu. Hmm, nez kur nolikusi. Bet atradās viens cits ķisen apvalks, kas prasīt prasījās pēc pārmaiņām. Brīvā improvizācija, kā teikt - krāsu terapija. Bet te nedrīkst kļūdīties, jo nav tādas dzēšgumijas, kas no auduma krāsu labotu. Un ja ir kļūdas, kā labot? Burbuļoties. Ar krāsu apļiem spēlēties. 



"Guļot uz maisa, kas pildīts ar sausām paparžu lapām, varot izārstēt reimatismu" - tā sakot gudras grāmatas un dziednieki. Dziednieki vēl gulēšanu papardēs saista ar augiem piemītošo kosmosa enerģiju, ko tad saņem cilvēks…  Šāda ārstnieciska iedarbība papardēm nav zinātniski pierādīta. Tiesa, apgalvojums, ka gulēšana uz paparžu lapām ir veselīga, nav tikai tukša skaņa, jo ir dzirdēts, ka dažkārt pāriet gan galvas, gan muguras sāpes. 

Labāk jau būtu guļvietai izvēlēties svaigas ozolpaparžu lapas, jo tad ir jūtams to vēsums un mitrums, varbūt arī nedaudz ēteriskās eļļas ar ļoti vāju pretiekaisuma vai pretsāpju darbību. Bet kur ziemā viņas svaigas ņemt? 

Kaltētās papardēs, nav ne izteikta aromāta, ne sastāvā vielu, kas šādi iedarbotos. Kaltētas drogas ir iedarbīgākas tējās vai kompresēs. Bet neesmu vēl provējusi šādas receptes. 

Tāpēc man ir kaltēto paparžu spilveni ar sāpju remdējošu un nomierinošu terapiju. Vai tā ir iedoma, vai tas saucamais placebo efekts, nezinu, bet man tas līdz. Sajust vieglu, vasarīgu aromātu un siena čaukstoņu zem auss, jau vien dziedē jebkuras kaites.

1 komentārs:

  1. Sajust vieglu, vasarīgu aromātu un siena čaukstoņu zem auss - šie ir ieraksta atslēgvārdi. Un tik atbilstoši noformētā spilvendrānā!
    Par R.Štelmaheres nākamajām izstādēm nezinu teikt, bet var pasekot mākslinieces ierakstiem FB.
    Man tikai četras piparmētru šķirnes... :)

    AtbildētDzēst