24/03/2024

Tas notika Popē

 Ziniet tādu raidījumu "Tas notika šeit"? Pa LTV1 vēl nesen rādīja ceturto sezonu. Iesaku noskatīties, ja interesē vēsture, interesanti stāsti, atmiņas un ko detektīvi spēj atrast un izpētīt. Viens raidījums bija veltīts Popes izpētei. Pēc noskatīšanās, nospriedām, ja reiz te pat pie mājām noticis, un tik interesanti izstāstīts, jābrauc lūkot to Noslēpumu Brīvības liepu un pētītās vietas. 


Estrāde. Iespaidīgs skats no augšas uz estrādi. Un kas par akustiku estrādei. Pat mikrofonu nevajag, lai dzirdētu, kas uz skatuves tiek runāts. 
Izstaigājām visus fon Bēru dzimtas vietas, baudot pavasari. 







   Un skaistā, lielā, iespaidīgā liepa. Meklējām nosaukumu, bet uz doto mirkli neesot izlikti nosaukumi, jo vēl domājot kā viņus piestiprināt. Un to mums zināja pastāstīt Dzintra, kas tai pašā raidījumā ļoti interesantus stāstus un faktus zināja stāstīt par Popi. Un mums bija tā ekskluzīvā iespēja satikt, atkal ieklausīties viņas interesantajos stāstos, un nu jau klātienē. 


Tikām uz brīdi kultūras namā apskatīt, tajā brīdī izstādīto, foto izstādi "Elpa". Paldies Dzintrai par mazo, privāto ekskursiju vēsturē. 


Bet atceļā uz mājām iebraucām vēl vienā apskates objektā - Velnakmens.





Arī daba ir kā izstāžu zāle. 

   Bet vispār brauciens uz Popi bija apvienots vēl ar vienu apmeklējumu. Kad ar draudzenes skolojāmies vidusskolā, tad vasarā bija uzdevums iziet praksi lauku viensētās, pie jaunsaimniekiem. Un tādi mums bija atrasti Popes novadā. Pēc vairāk kā trīsdesmit gadiem atgriezāmies lauku sētā, kur kādreiz kaplējām kartupeļu laukus, ravējām dobes, ganījām un slaucām govis, vācām sienu zārdos. Vienu vasaras mēnesi mēs bijām nodarbinātas lauku darbos. Un pēc tik ilga laika bija patīkami atkal atbraukt ciemos un satikt saimnieci. Atcerējāmies darbus un nedarbus. Pakavējāmies atmiņās. 
   Kad dzīvojāmies Ausekļos, netālu bija mājas, kurās dzīvoja mākslinieks ar sievu Olgu. Par cik man tā jau tad bija tuva un mīļa tēma, es gāju pie mākslinieku ciemos. Rādīju savus zīmējumus, un viņš mani nedaudz paskoloja glezniecībā. Diemžēl pēc visiem šiem gadiem, esmu jau aizmirsusi kā mākslinieku sauca un viņa arī vairs nav šai saulē. Mājas ir pārdotas pilnīgiem svešiniekiem. Bet te atkal nāca talkā popiņu Dzintras zināšanas par vietējo vēsturi. Un viņa zināja ka popiņi mākslinieku sauca par Gladonu, un laikam vārdā Vasīlijs. Popē šim bijušas mājas kā vasaras rezidence, kur atbraukt un pagleznot. Bet tā dzīvojis Rīgā. Esmu izmeklējusi visu netu par mākslinieku bet nekā. Neko nevaru atrast. Arī bildes diemžēl no tā laika nav, tie bija deviņdesmito sākums. Bet cerības neatmetu. Ļoti vēlos atrast kaut kādus viņa zīmētos darbus un informāciju par mākslinieku. Jo mākslinieki jau nav anonīmi. Kaut kur jau viņu darbi ir palikuši. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru